1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang Shelby GT500 – „kralj je mrtav, živeo kralj“
Ford Mustang Shelby GT500 – „kralj je mrtav, živeo kralj“
0

Ford Mustang Shelby GT500 – „kralj je mrtav, živeo kralj“

455
0
Podelite sa prijateljima:

Dosta se pisalo o Fordu Mustangu prethodnih dana. Nova sedma generacija je debitovala sa objavom da je poslednja pokretana motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i imaće karijeru dugačku samo šest godina, pre nego što ga zameni model na struju. Nažalost, kako će prodaja startovati tek na leto naredne godine, Ford nije bio voljan da nam iznese nikakve tehničke podatke, osim onih da će ponuda motora ponovo obuhvatiti 2,3-litarski turbobenzinac i 5,0-litarski atmosferac sa osam cilindara.

Ono što nam je takođe bilo poznato jeste to da će sadašnje izdanje nazvano Mach 1 ići u penziju, i da će ga zameniti novi Dark Horse sa oko 500 konjskih snaga. A kako se u celu priču uklapa Fordov lider po performansama Shelby GT500? Pa, o njemu imamo dve vesti.


Prva je ona da će Shelby GT500 u penziju godinu dana nego što je originalno planirano. Sadašnja generacija je izvorno debitovala 2020. godine i trebalo je da nastavi sa proizvodnjom koliko i onaj Mustang na kom je zasnovana, što je modelska godina 2023.

Međutim, kolege sa sajta Motor Authority nam kažu da će proizvodnja prestati već za nekoliko meseci i da će naredne godine vrh ponude Mustanga činiti spomenuti Mach 1. Vođa divizije Ford Performance, Džim Ovens je ranije rekao kako je kompanija trenutno u zaostatku sa proizvodnjom iz već poznatog razloga koji se tiče nestašice delova, i da više ne prima narudžbe za Shelby GT500 pošto nije u stanju ni da isporuči one koje je javnost zahtevala prošle godine.

Ovaj automobil inače pokreće 5,2-litarski benzinac koji uz pomoć kompresora oslobađa 760 konjskih snaga, a može se pohvaliti maksimalnom brzinom od 290 km/h.

Mnogi su pomislili da Ford neće biti gubiti previše vremena, truda i novca tako što će ulagati u novu generaciju i da će je mirno pustiti da ode u penziju, ali sajt Ford Authority tvrdi suprotno. Oni kažu da im je „blizak izvor“ pričao kako kompanija trenutno razvija naslednika i da će debitovati krajem 2025. godine kao model za 2026. godinu.

Kada se zna važnost ovog modela u svetu Mustanga s motorima SUS, možemo očekivati nešto zaista specijalno i moćnije nego što je slučaj sa današnjim Shelbyjem. Ford je prethodnih godina investirao velike sume novca u svoje turbobenzince sa oznakom EcoBoost, pa možda vidimo baš njega pod haubom Shelbyja.

Neko će reći „gde će takvo ime i turbo motor sa šest cilindara u istu rečenicu“, ali na kraju dana – setite se da je baš takav agregat pokretao superautomobil Ford GT sa cenom od 450 hiljada dolara.

AutoRepublika

(455)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments