1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes ponovo na udaru u Nemačkoj zbog prevare s dizelom
Mercedes ponovo na udaru u Nemačkoj zbog prevare s dizelom
1

Mercedes ponovo na udaru u Nemačkoj zbog prevare s dizelom

10.48K
1
Podelite sa prijateljima:

Novi talas optužbi i medijske lavine se sručio na nemačkog proizvođača plemenitih vozila po imenu Mercedes-Benz. Suočena s taze navodima o korišćenju pevarnih uređaja kod dizel vozila, trokraka zvezda će biti prinuđena da organizuje kampanju povlačenja zaraženih automobila u ovlašćene servisne centre.

Vladine agencije širom sveta nastavljaju da istražuju proizvođače automobila nakon bruke Volkswagena koja je 2015. godine dobila ime dizelgejt 2015. Po onome što se da pročitati u pismu nemačke Savezne uprave za automobilski saobraćaj (KBA), a koje je isplivalo u javnost, Mercedes-Benz je bio na nišanu agencije ranije ovog leta, optužen da je koristio manipulativne uređaje kako bi zaobišao najnovije Euro 6 standarde o emisiji.

Pismo koje je izvorno napisano na nemačkom jeziku, nosi datum 7. juli 2023. godine i sadrži detaljne opise tri prevarna softverska uređaja koja su pronađena na dizel motoru OM642 koji se koristi u Mercedes-Benz E350 BlueTec. Dva uređaja su imala zadatak da izmene način rada motora na osnovu određenih temperaturnih parametara. KBA je u tom pismu navela proizvođaču automobila da mora da reši probleme, ili će vlasnicima tih automobila biti zabranjeno da ih koriste i isti će biti povučeni.

Pismo je objavila nemačka ekološka grupacija stvorena i da zaštiti potrošače Deutsche Umwelthilfe (DUH) i tom prilikom je u petak navela da ga je dobila od neimenovanog doušnika.

Mercedes, koji je inače kooperativan s agencijom, rekao je Reutersu da veruje da je već razvio i primenio odgovarajuća ažuriranja softvera potrebna za rešavanje problema. Dodatna provera stigla je nakon što je Evropski sud pravde u julu 2022. doneo presudu u kojoj navodi da su manipulativni uređaji zasnovani na inkriminisanom softveru nezakoniti. Agencija je kompaniji iz Štutgarta dala rok do 27. jula da se povinuje, ali Reuters izveštava da je dobila produženje.

Ovo nije prvi put da Deutsche Umvelthilfe upire prstom u Mercedes. U novembru 2021. godine, organizacija je objavila javni izveštaj u kojem je optužila kompaniju da koristi osam sličnih manipulativnih uređaja u vozilima s oznakama E Klase, a koja su pogonjena dizelom kompatibilnim sa standardom Euro 6 – OM642. DUH je te uređaje smatrao nelegalnim. Prema izveštaju, rad pomenutih spravica dovodi do smanjenja količinu ubrizganog AdBluea koji je potreban za neutralizaciju, prečišćavanje štetnih azotnih-oksida.

Mercedes nije jedini proizvođač automobila koji se još uvek suočava sa posledicama nečasnih radnji, i to osam godina nakon njegovog izbijanja. Sud je ovog leta kaznio bivšeg izvršnog direktora Audija Ruperta Štadlera sa 1,1 milion evra zbog njegove umešanosti u skandal. Priznao je da bi izbegao zatvorsku kaznu. Dobavljač automobilskih komponenti, kompanija Bosch je prošle godine platila kazne u visini od 25 miliona američkih dolara.

Mercedesovova majka firma, grupacija Daimler je 2020. godine bila prinuđena da plati 2,8 milijardi dolara za namirenje potraživanja od trokrake zvezde u Sjedinjenim Državama. Proizvođač automobila se suočio sa slučajevima američke Agencije za zaštitu životne sredine, Kalifornijskog odbora za vazdušne resurse, američkog Ministarstva pravde i grupnom tužbom. Više od polovine od skoro 3 milijarde dolara otišlo je raznim vladinim agencijama, dok je 700 miliona otišlo na rešavanje tužbenih zahteva.

AutoRepublika

(10475)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Pa nemojte i Roberta da mi dirate, šta je on sad kriv?