1. Home
  2. Vesti
  3. Nesuglasice između Kine i EU zbog električnih automobila
Nesuglasice između Kine i EU zbog električnih automobila
9

Nesuglasice između Kine i EU zbog električnih automobila

165
9
Podelite sa prijateljima:

Kina je kritikovala EU zbog mešanja u tržište automobila. Dan ranije, Evropska komisija (EK) pokrenula je istragu o ceni kineskih električnih automobila. Njena šefica, Ursula fon der Lajen, rekla je da su cene preniske i da su veštački niske zahvaljujući subvencijama kineskih vlasti, što stvara neprihvatljivu neravnotežu na tržištu.

Prema njenim rečima, to narušava tržište, zbog čega će Evropska komisija otvoriti istragu. Ona je ukazala na iskustvo proteklih godina u sektoru solarne energije, gde je Kina zbog niskih cena zadobila jaku poziciju. Istovremeno je najavila da Evropska komisija pokreće istragu o kineskim električnim automobilima i državnim subvencijama koje dobijaju kineski proizvođači automobila.

Istraga koju je pokrenula Evropska Unija ima za cilj zaštitu sopstvene industrije u ime „lojalne konkurencije“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva trgovine. Taj potez EU naziva se otvorenim protekcionističkim aktom koji će poremetiti globalnu automobilsku industriju i lance snabdevanja, kao i pogoršati odnose između strana. Istraga treba da utvrdi da li treba uvesti uvozne carine kako bi se evropski proizvođači zaštitili od jeftinih električnih automobila iz Kine koji su preplavili tržište.

Priliv „Kineza“, koji nastavljaju da povećavaju svoje prisustvo u Evropi, predstavlja pretnju po ekonomiju. Stručnjaci procenjuju da će do 2030. godine lokalni proizvođači automobila propustiti oko 7,7 milijardi evra prihoda ako političari ne intervenišu. Generalni direktor Renaulta, Luka de Meo, se slaže sa ovim poslednjim. Prema njegovom mišljenju, nema potrebe za ograđivanjem Kineza, ali je Evropi potrebna jasna industrijska strategija i podrška vlade slična onoj u Kini ako želi da preživi konkurenciju.

Evropska unija mora da se brani od nepoštenih kineskih tržišnih praksi, istakla je fon der Lajen. EU sada privlači više ulaganja u vodonik proizveden iz obnovljivih izvora nego SAD i Kina zajedno, dodala je. Predloženo je uspostavljanje carina na automobile uvezene iz Kine, kao i pomoć evropskim fabrikama, kako bi se zaštitila evropska industrija u ovoj borbi za tržište.

AutoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

EU, po obicaju, sporo misli! Kineski princip jeste da kineski proizvodjaci dobijaju subvencije za proizvodnju e-vozila a ne kupac. Na taj nacin se subvencionira samo njihova domaca proizvodnja. EU subvencionira kupca, bez obzira ciji auto je kupio – tako se indirektno subvencionira uvoz. Umesto da preti carinama, EU bi trebalo odmah da uvede isti princip. Ostaje otvoreno pitanje: da li su EU firme koje proizvode u Kini tretirane kako kineski proizvodjaci? Ono sto je najvaznija karakteristika kineskog sistema jeste da Kina funkcionise kao jedan tim – „jedan za sve, svi za jednoga“. To vazi za sve firme i za sve… Pročitaj više »

Zoca

Paradoks je da ce Rusi, iako ih je brojcano 10 puta manje od Kineza ,mozda bas ginuti za interese Kine.

Matija

Iskreno, moje misljenje je da Rusi sada ginu absolutno nepotrebno. Da u Ukrajini ima fasizma, to je svima jasno. Da su Amerikanci u Ukrajini i to je svima jasno. Ono sto je Rusija trebalo da uradi jeste da podigne odbrambeni „zid“ prema Ukrajini i da se posveti izgradnji sopstvene zemlje, po ugledu na Kinu. Kinezima ovaj rat uopste nije potreban, kakve koristi oni imaju od toga? Stvaranje saveza BRICS je mnogo vaznija stvar nego lokalni rat u Ukrajini. Ruski narod stotinama godina pati zbog svojih brutalnih vladara i zbog brutalnih okupatora, vreme je da taj narod konacno nadje svoj mir.

Sebastian L.

Pa Matija, jel vas neko vezuje lancima tu u Nemačkoj da ne odselite već sada u tu divnu zemlju budućnosti zvanu Kina?!?

Matija

Ne vezuju me nikakvi lanci osim male penzije! Sa ovom penzijom nemam sta da trazim u Kini. Da sam sada u prvoj polovini svoje karijere odlucio bih se na taj korak!

EvFan

Bilo je pitanje dana kada će se izmisliti povod za carinu kineskih ev. Šta god da urade, sada je kasno a za ubuduće bezuspešno. Uticaće na kineze kao crnogorske sankcije na rusiju. Ako kinezi imaju preko 90% litijuma i preko 90% neodimijumskih magneta + jeftinu radnu snagu + subvenciju države… Kako da ih obuzda EU bez svega navdenog a sama je na ulazu u recesiju? Takođe, kinezi više ne kradu i kopiraju tehnologiju, sada su vodeći po pitanju primene AI i autonomne vožnje… Za EU bi najpametnije bilo pratnerstvo a ne sukob sa Kinom. Treba da od kineza preuzmu plasman… Pročitaj više »

Garbage

Nije baš skroz točno za lithium – većinu proizvode Australia I Čile ali Kina vrši većinu prerade. Neodymium za magnete nije nužno potreban kod indukcijskih motora. Mislim da Tesla S I Zoe/Twingo ne koriste. Također većina proizvođača radi na tome da makne ovisnost o rijektkim zemljama (rijetki metali). Ali priča je kompleksna, Kinezi razvijaju svoje ali i oportunistički kradu čak I do rusa npr. Dizajn motora za borbene avione. Naruče minimum komada (24) samo kako bi reverzno dizajnirali svoj motor. Ono gdje kinezi za sada kasne jesu strojevi za litografiju (proizvodnju čipova) – tu su lideri Nizozemci. Dalje robotika ABB… Pročitaj više »

Matija

Litijum – nije bitno gde je nalaziste vec ko je vlasnik. Kinezi su pokupovali vecinu svetskih nalazista u ranoj fazi elektrifikacije, kada su svetski proizvodjaci automobila jos uvek bili u nedoumici da li da pocnu sa baterijskim pogonom. Akcija je sprovedena tiho, bez pompe, Zapad je sokiran tek sada tim saznanjem. Znanje se kupuje i krade, svi imaju industrijsku spijunazu. Kineska vlada je nedavno donela dekret o razvoju sopstvene proizvodnje cipova. Jeftina radna snaga? U Kini je teziste na perfektnoj organizaciji i visokoj produktivnosti. EU privreda se davi u sporim procesima i prekobrojnim ljudima. Seti se zahteva Herberta Disa, bivseg… Pročitaj više »

Matija

EU prema Kini ima vezane ruke jer ovdasnji proizvodjaci imaju ogromne investicije u Kini i tamo zaradjuju velike pare. Na svaki neprijatan potez EU, Kina moze vrlo brutalno da odgovori!