1. Home
  2. Vesti
  3. Italija nakon protesta „pomilovala dizele“ na godinu dana
Italija nakon protesta „pomilovala dizele“ na godinu dana

Italija nakon protesta „pomilovala dizele“ na godinu dana

1.27K
3
Podelite sa prijateljima:

Vlada Republike Italije je odložila primenu plana koji je spremljen za severozapadni region zemlje Pijemont, stvoren s ciljem da ograniči upotrebu starijih dizel automobila. Odlaganje predviđa godinu dana, i usledilo je nakon protesta vozača. Planom je predviđena zabranu starijih dizel automobila u gradovima, i to za obdanice tokom radne nedelje, piše Reuters. Kako prenosi Corriere della Sera, ta mera će uticati na više od 600 hiljada vlasnika automobila.

Zabrana je trebalo da se odnosi na dizel automobile sa standardom emisije Euro 5, i onim manje restriktivnim, kao i na gradove sa više od 10 hiljada stanovnika. Trebalo je da stupi na snagu 15. septembra, ali je italijanski ministar životne sredine Gilberto Piketo Fratin najavio da će ta mera moći da stupi na snagu tek početkom oktobra sledeće godine.

On je dodao da će se to odnositi samo na gradove koji imaju preko 30 hiljada žitelja. „Vlada je intervenisala da bi sprečila društvenu i ekonomsku krizu za porodice i za preduzeća“, rekao je pomenuti ministar.

Pijemont, čiji je glavni grad Torino, jedno je od najzagađenijih područja u Evropi. Plan lokalne vlade da ograniči upotrebu starijih dizel automobila delimično je podstaknut pritiskom Evropske unije, piše Reuters. Fratin je rekao da je vlada naložila reviziju regionalnih planova za smanjenje zagađenja, tokom koje će planirana ograničenja za starije dizel automobile biti privremeno suspendovana. On je dodao da je ovaj postupak u skladu sa pravilima EU.

Odlaganje primene ograničenja, po Reutersovoj objavi, je još jedan primer opreznog pristupa ekološkim pitanjima a koji promoviše premijerka Italije Đorđija Meloni, kao predtavnica desnice. Italija nije usamljena u ovom smislu, pa tako postoji ceo blok država koje su članice EU, a koje se zalažu za odlaganje primene normativa Euro 7.

Tokom sastanka sa nemačkim kolegom Folkerom Vizingom i naknadnog sastanka sa predstavnicima evropskog automobilskog sektora u Minhenu, češki ministar saobraćaja Martin Kupka složio se o neophodnosti produženja perioda uvođenja predstojećeg standarda za emisiju Euro 7. Kupka je češkim novinarima u Minhenu rekao da je važno zadržati trenutne granice emisije izduvnih gasova na nivou aktuelnog standarda Euro 6.

Evropski proizvođači automobila protive se predloženom standardu za emisiju izduvnih gasova, govoreći da je preskup, prenagljen i nepotreban. Prema njihovim rečima, primena istog bi bila povezana s velikim dodatnim troškovima, a ovaj potrošen novac mogao bi da izostane u predstojećem prelasku na proizvodnju električnih automobila.

Evropska komisija kaže da su potrebna stroga pravila kako bi se smanjile štetne emisije i izbeglo ponavljanje skandala oko testiranja emisija sa kojim se suočava proizvođač automobila Volkswagen.

AutoRepublika

(1273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovakva akcija drzave je absolutno protivzakonita jer nema nikakvu zakonsku osnovu! Svako vozilo je kupljeno uz neograniceno pravo koriscenja u vremenu i prostoru – svuda i dok vozilo traje. Ovo je cisto nasilje nad gradjanima!!!

MRN

Odlaganje na period od godinu dana za Euro 5 dizele je smešna mera.
To nije rešavanje problema, već odlaganje nastupanja eskalacije do koje će doći kada već izglasana mera počne da se primenjuje. A da li će ti biti od septembra 2023. ili 2024, nevažno je skroz.

M M

Treba pomilovati ove nestretnike iz ekološke sekcije, koja će uništiti ljude i život kakav je bio u EU…