1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi prikazali biturbo dizel motor sa 620 konjskih snaga
Rusi prikazali biturbo dizel motor sa 620 konjskih snaga
16

Rusi prikazali biturbo dizel motor sa 620 konjskih snaga

25.30K
16
Podelite sa prijateljima:

Jaroslavski automobilski zavod (YaMZ) je prikazao biturbodizel agregat koji može da razvije i do 620 konjskih snaga. Obećavajući motor će naposletku postati serijski sklapan proizvod, što je u planu da se dogodi pre nego što se oprostimo od 2024. godine.

YaMZ je na izložbi Komtrans-2023 debitovao s predserijskim prototipom teškog motora YaMZ-770. Motor može da krene u proizvodnju pre kraja 2024. godine, dok će prvi kupci biti Uralski automobilski kombinat i železničari. Konstrukcija uključuje nekoliko opcija: sa jednostepenim ili dvostepenim turbo dopingom, kao i sa aluminijumskim ili čeličnim klipovima. Sve verzije su usklađeme s ekološkim standardom Euro-5.

Agregat YaMZ-770 je razvijan već poduže, ali su pripreme za masovnu proizvodnju započele tek sada. Preliminarne osobenosti bloka nisu tajna. Motor je šestocilindarski turbodizel radne zapremine 12,4 litara i razvija od 350 do 620 konjskih snaga. Impresivan je najviši obrtni moment koji doseže 2.550 Nm. Motor meri 1.050 kilograma onda kada je lišen svih tečnosti.

Opcije sa snagom do 550 konjskih snaga imaće jednu turbinu i aluminijumske klipove; YaMZ-770 za teške uslove rada imaće dvostepenu turbo ispomoć klipove izrađene od čelika. Trenutno u Ruskoj Federaciji nema alternative kineskim motorima u segmentu teških teretnih dizel motora, pa su proizvođači autobusa i specijalne opreme zainteresovani za novi proizvod Jaroslavskog zavoda za izradu motora.

Reći ćemo na kraju i da YaMZ takođe poseduje kompaktniji novi proizvod, koji je već spreman za masovnu proizvodnju. U pitanju je motor s indeksom „535“ a koji testiraju fabrike Ural, PAZ i LiAZ. Prvorođenče sa dizel motorom YaMZ-535 može biti ugrađivano u niskopodni autobus Citymay 9.

AutoRepublika

(25300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

comment image

Laki

Ovaj „momenat“ nije sa ove planete!

teo

Mi proizvodimo motor za motokros na struju.
Ima 118 kilograma, 95 konja i 1040 Nm moment na zadnjem kotaču.
Sam elektro motor je domače proizvodnje, ima 9 i po kila i iz njega dobijemo ovaj momenat.
http://www.strix-evolution.com
Zato je 2550 smješno iz motora s 1000 kg.

Laki

Od mene respekt za vaš rad.Setra bus će krenuti iz brda na ler gasu sa 2500nm pa odatle moje oduševljenje velikim „momentom“.

BB

Svaka čast na razvoju… Ali šta radi takav moment na motociklu?
Pa sa tim može da leti i to vertikalno akrobatski…

teo

Motocikl je konstruisan za pobjedu u svakoj motokros utrci na svijetu. Motokros je inače največe iskušenje za vozilo. Ali proizvodimo i gusjenice za snijeg (zadnji točak) i skiju (prednji točak), tako da je vozilo evo več 3 godine testirano po slovenskim planinama po snjegu. Vožnja je mnogo bolja od motornih saonica, jer se naginješ u zavojima. Početnik odmah može da vozi bez večih problema. Zamjena točkova za gusjenice je brza i jednostavna. Za to trebaš momenat. Naravno, sa promjenom kotača za cestovne s cestnim gumama i istovremenom promejnom zadnjeg zupčanika (za manji) dobijamo enduro verziju, dobijamo veču brzinu, ali manji… Pročitaj više »

BB

Ok, sad je malo jasnije, gusjenica traži veći moment…

Poznato mi je sve oko momenta elektromotora, jer se time bavim (prodaja invertera, motora i sl. ali u industriji), prativ EV scenu već 15 i više godina. Jedan DIY projekt čekani garaži da se profesionalne obaveze smire (teško da će i dočekati 😜). Jedina zamjerka kod tvog poređenja malog motora s avelikim keste što je kod tebe moment na točku, a kod njih na motoru. Ali neđa veze…

Čije motore koristite?

BB

Dakle njega h treba stisnuti a onda novi proizvodi samo ispadaju kao na traci…

Neša

Rusi su do sada pokazali da ne umeju da naprave trajan i pouzdan motor tako da ni u ovom slučaju ne treba biti preveliki optimista.

Mihajlo

Zato Ameri u kosmos lete na ruskim motorima

Bungi

U TE Stanari-EFT Group, Republika Srpska, imaš Kamaze sa ruskim motorima, kipere troosovince koji šinjaju površinskim kopom 24 časa bez prestanka.Mogao je Vuk Hamović i njegovi danci i englezi da kupe bilo koji kamion na svijetu.Razmisli zašto je na međunarodnom tenderu prošao baš Kamaz.???

Renault Terminator🇷🇺Z

U pravu si.Zato su na najtežem reliju na planeti Paris-Dakar već decenijama nepobjedivi u kamionskoj klasi.Zamisli tek da znaju da naprave trajan i dugotrojan motor kao što prave njhovi zapadni konkurenti a redovno te konkurente pobjeđuju..gdje bi im kraj bio.
Loše vas te Nato gazde i plaćenici filaju informacijama o Rusiji i njenoj tehnici,daj recite im malo da vas nauče nečemu o Rusiji da ne ispadate ovako smješni kada krenete botovat protiv bratske Rusije.Takve ofucane fraze ne prolze više ni kod običnog čovijeka građanina EU a kamoli kod nas Srba.

BB

Tako je… naprave motor za Iskander i raspadne se nakon par stotina kilometara 😉

Ismail

Raspadne se u paramparčad posle 500 kilometara.

Slobodan

Nikada rusi nisu znali ništa napraviti što bi potrajalo, pa ni ovo.

Andrej

Nikad nisi bio u Rusiji I nemoj pricat da nista neznaju