1. Home
  2. Vesti
  3. Prvo samozapaljenje Porsche Taycana? (VIDEO)
Prvo samozapaljenje Porsche Taycana? (VIDEO)
5

Prvo samozapaljenje Porsche Taycana? (VIDEO)

390
5
Podelite sa prijateljima:

Kao što znamo, Taycan je najnoviji Porsche i prvi čisto električni model nemačke marke. Drugačije je filozofije u odnosu na Teslu Model S što je i u redu, jer treba da opravda popriličnu razliku u ceni. Već sada je poznat po tome što je neverovatno upravljiv, uprkos masi od 2.140 kilograma (u 4S izdanju).

Oblast koja je Porscheu takođe pomogla da se diferencira u odnosu na Teslu je enterijer, a ovde je u pitanju visokotehnološka kabina koja odiše sportskim luksuzom. S druge strane, Taycan je značajno skuplji od američkog rivala, s početnom cenom od 103.800 dolara, bez troškova dostave.

Najnovije što smo saznali o Porscheovom pulenu je da može da se samozapali u garaži. Doduše, ne zna se mnogo u vezi s priloženim video klipom, ali čini se a je reč o prvom Taycanu koji se zapalio.

Niko nije povređen u incidentu, a s obzirom na deficit u informacijama, prerano je spekulisati šta je otišlo po zlu. Da podsetimo, Tesla je takođe imao popriličan broj neželjenih slučajeva gde su se njegovi automobili samozapaljivali.

S aspekta statistike, manje su šanse da se zapali jedan EV nego automobil s motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Otkazivanje litijum-jonske baterije ili sistema toplotnog menadžmenta može da ide uporedo s ispuštanjem toksičnog gasa i eksplozijama, a kada vatra zahvati bateriju, veoma je teško efektno suzbiti plamen.

Jedna od najboljih solucija je aparat za gašenje požara klase D, razvijen specijalno za zapaljive metale. Formula klase D ne reaguje s metalom koji gori, dok voda ima tendenciju da pogorša stvari u slučaju vatre na litijumskim baterijama.

Što se Taycana tiče, on je sjajno započeo priču s komercijalnog aspekta u SAD. U decembru je isporučeno 130 primeraka, što je petina obima 911-ice.

AutoRepublika

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

E jbga, spalio ga je k’o Đenku.

Vidim da će ubrzo propisati i termalne senzore (oko automobila koji se puni) kako bi se na vreme isključila struja automobila koji se pregreva.

Don

120000€

Renault Terminator

Neki su se ovdje smijali kada je izgorijela Renault Alpina A110 na testu…a vide sad ovo,izgore Porsche..
Nema tu vise razlike,sve je to isto smece od automobila,svi gore,svi crkavaju kad im jos nije vrijeme i svi su skupi za popravku.

Don

Nisu mijenjali ulje na 16000 km…

Renault Terminator

Na Alpini ili na Porsche-u??