1. Home
  2. Vesti
  3. Poskupljenje naftnih derivata u Srbiji i regionu
Poskupljenje naftnih derivata u Srbiji i regionu
0

Poskupljenje naftnih derivata u Srbiji i regionu

213
0
Podelite sa prijateljima:

U protekloj nedelji na benzinskim stanicama u Srbiji prosečna maloprodajna cena benzina BMB95 je bila 153,39 din/l, evrodizela 163,91 din/l i TNG autogasa 78,93 din/l, rezultati su redovne analize cena Udruženja naftnih kompanija Srbije.

U odnosu na cene po kojima je gorivo prodavano početkom aprila, bezin je poskupeo za 6 dinara i 28 para, evrodizel za 91 paru i TNG autogas za 3 dinara i 60 para. Slične promene dogodile su se i na okolnim tržištima, tako da nema većih promena u redosledu zemalja na listi cena iskazanih u evrima po litri.

I pored toga što je za proteklih mesec dana u Srbiji najviše poskupeo benzina (5 evro centi/l), njegova cena je i dalje na nivou regionalnog proseka, što znači da su se slične promene dogodile i u drugim zemljama. U odnosu na Srbiju, prosečna maloprodajna cena benzina je veća na benzinskim stanicama u Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj i Grčkoj.

Evrodizel, u prvom redu zbog visokih državnih dažbina na ovu vrstu goriva, i dalje je skuplji nego u svim zemljama sa kojima se Srbija graniči. Nešto su više cene samo u Grčkoj i Albaniji.

I kada je u pitanju cena TNG autogasa, Srbija se svrstava u sam vrh regionalne liste. TNG se inače nalazi na evropskoj listi poželjnih alternativnih goriva i dok mnoge zemlje rade na reafirmaciji njegovog korišćenja u saobraćaju, izuzetno visoko državno opterećenje u Srbiji, nepotrebno dovodi u pitanje opstanak ovog ekološki prihvatljivog motornog goriva.

Cena sirove nafte je prethodna četiri meseca imala trend rasta. Od 24. decembra do 24 aprila povećana je čak za 48% i upravo ta promena je u najvećoj meri doprinela skoku cena goriva u svim zemljama. Barel evropske referentne nafta BRENT je u navedenom periodu poposkupeo od 50,47 na 74,57 dolara. Mada je na globalnom nivou u toku obaranje ruku između zemalja sa najvećim uticajem na tržište nafte, očigledno da niko nema ozbiljniju prevlast, pa poslednjih nedelju dana nije bilo većih promena cene BRENTA-a, zapravo se stabilizovala na nivou od oko 70 dolara po barelu.

Izvor: UNKS

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments