1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mini Cooper SE je postao prvi serijski električni kabriolet na svetu
Mini Cooper SE je postao prvi serijski električni kabriolet na svetu
0

Mini Cooper SE je postao prvi serijski električni kabriolet na svetu

72
0
Podelite sa prijateljima:

Električni kabriolet po imenu Mini Cooper SE Convertible je u formi prototipa predstavljen prošlog leta, i već tada je bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti, na njemu utemeljena serijska verzija. To se upravo sada i dogodilo, doduše – delimično. Koncern BMW je upravo prikazao komercijalno izdanje kabrioleta, ali će njih samo 999 komada napustiti proizvodne trake, i svi do jednog su namenjeni evropskom tržištu.

Veoma skroman kontingent vozila koja će biti montirana je ponajpre uslovljen specifičnim formatom vozila, a potom i time što uskoro nastupa kraj tržišnog života cele porodice modela Mini-f55/56/57. Naime, koliko već ove gdoine ćemo videti novu generaciju Minijevih hečbeka, dok se verzija otvorenog krova očekuje u 2025. godini.

Ali, što se tiče grupacije BMW, važno je odmah napraviti uvod jer će takav Mini Cooper SE Convertible biti prvi električni četvorosed s otvorenim krovom. Do sada je bilo moguće pazariti samo kabriolete s dva mesta za sedenje, a da pripadaju segmentu BEV.

Nema ničeg temeljno novog kod ovakvog Minija. Objedinjuje električni inženjering iz već poznatog hečbeka zvanog Cooper SE i karoserijsu s otvorenim (mekim) sklopivim krovom. Kabriolet leži na naplacima koji u prečniku mere  17 cola i ima dosta dekorativnih detalja u boji bronze. Izbor boja školjke se svodi na belu i crnu.

Već osnovna postavka podrazumeva kožni enterijer, što je deo opcione opreme kod električnog hečbeka. Zapremina prtljažnika električnog kabrioleta iznosi istih 160 litara baš kao i kod benzinskog kabrioleta.

Jedini električni motor je montiran na prednju osovinu i on razvija 184 konjskih snaga, dok je kapacitet trakcione baterije na nivou od 32,6 kWh. Istina, autonomija je na nivou od 201 kilometra u skladu s ciklusom WLTP, dok je kod hečbeka ona 225 km. Logično, heč je laganije konstrukcije.

Sve to se odrazilo i na performanse, pa tako kabrioletu do brzine kretanja od 100 km/h biva potrebno 8,2 sekundi, umesto 7,3 sekundi (kao kod verzije s troja vrata). Mini Cooper SE Convertible će biti sklapan na istom mestu gde se montiraju i konvencionalni benzinski kabrioleti. Pričamo o fabrici u Holandiji, onoj koja nosi ime VDL Nedcar. Limitirana serija (po broju naravno) kreće u prodaju od aprila.

AutoRepublika

(72)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments