1. Home
  2. Prezentacije
  3. IAA Minhen 2023 – Neobičan sedan Avatr 12 debitovao u Nemačkoj
IAA Minhen 2023 – Neobičan sedan Avatr 12 debitovao u Nemačkoj
3

IAA Minhen 2023 – Neobičan sedan Avatr 12 debitovao u Nemačkoj

265
3
Podelite sa prijateljima:

Avatr, osmišljen od strane Changana, Huaweija i CATL-a, predstavio je drugi model u paleti. Povrh toga, premijera se nije odigrala  Kini, već na Salonu automobila u Mihnenu, to jest na manifestaciji koja nosi originalan naziv IAA Mobility, i koja je u toku ovih dana.

Najpre da kažemo da je baš u Minhenu stacioniran evropski stilski studio Avatra, a potom i da protumačimo očiglednu stvar, a ona je da je ovo nedvosmislen nagoveštaj izvoznih planova kineske marke. Ali, kako i čime nameravaju da privuku kupce iz Evrope?

Već smo upoznati i pisali smo o prvorođenčetu po imenu Avatr 11. To je krosover s karoserijom fastbeka i četvoro vrata. Novi model Avatr 12 je takođe nacrtan s nestandardnim pristupom temi. Konstruktor ovaj format naziva terminom Gran Coupe, na šta će nadležni u BMW-u zasigurno podići obrve, ali pred nama je u stvari… Pa ponovo fastbek.

Da kažemo i da se fastbekom smatra sedan s oštro nagnutim zadnjim delom vozila, i s normalnim držanjem putnika i bez zadnjeg prozora. Veliki poklopac skriva zaseban prtljažnik zapremine 350 litara, a na zadnjoj klupi s tri mesta se može voziti, ali se taj naslon može i spustiti zarad prevoza podugačkih predmeta.

Novitet je u gabaritnom smislu ispisnik Panamere iz Porschea ili BMW-ove Serije 8 (i to ironije li, Gran Coupea). Dugačak je 5.020 milimetara, širok je 1.999 mm, visok 1.450 mm. Između osovina se nalazi 3.020 mm, dok su točkovi, u stvari felne su prečnika 20 ili 21 inča.

Avatr 12 pruža vrata s prozorskim staklima lišenim okvira, sklopivi spojler koji se nalazi na zadnjem kraju i displej nasađen u podnožju prednjeg vetrobranskog stakla. Sastoji se iz 10.500 ćelija i omogućava da se u njega programskim putem ubace čestitke, slike, fraze…

Prednji deo je takođe opremljen dodatnim prtljažnikom zapremine 46 litara. Vetrobran se proteže sve do poprečne grede krova, koja povezuje B stubove. Otprilike tako je bilo i sa kompaktnim kombijima Citroena, ali model Avatr 12 nema mehaničke roletne, a gornji delovi stakla se zatamnjuju pritiskom na dugme. Iznad drugog reda sedišta je odvojena staklena ploča. Umesto retrovizora su postavljene kamere i prikladni ekrani.

Ako znamo da je Avatr 11 ponudio manje-više tradicionalnu postavku čeonog panela, iako s čudnim zvučnikom po sredini, onda je logično reći da je potpuno drugačije rešenje implemenirano kod „dvanaestice“. Pojasa iznad table zauzima ekran koji je dugačak 35,4 inča i u tehnologiji 4K je. Prikazuje instrumentacioni klaster, navigaciju i ostale podržavajuće podatke. Središnji ekran osetljiv je na dodir i nudi dijagonalu od 15,6 inča.

Od materijala za završnu izradu se ističu napa koža i umeci od drvne mase, a na raspolaganju su tri završne obrade (paketa opreme) nazvane Luxury, Elite i Sports. Tu su i napredno konturno osvetljenje sa 64 boje, 27 zvučnika muzičkog sistema i osveživač vazduha sa tri različita kertridža.

Sklopivi oslonac za noge nije samo za suvozača, već i za vozačevo sedište, jer je Avatr 12 opremljen autopilotom sa lidarima i puno senzora.

Platforma za modele 11 i 12 je unificirana, ali krosover posedje vešanje s oprugama, dok je šasija s vazdušnim ogibljenjem spremna za putnički automobil. Uvodni Avatr 12 predstavlja automobil sa zadnjim pogonom kao osnovnim, dok je instaliran i jedan električni agregat sa 313 konjskih snaga i 370 Nm obrtnog momenta.

Postoji i verzija s pogonom na sva četiri kraja karoserije i ona meri 2.300 kilograma. Takođe ima motor koji je pričvršćen napred i on pruža 265 konjskih snaga i 280 Nm, ali zbog agregata koji je na zadnjoj osovini, ukupna moć pogonskog sklopa doseže 578 „konja“ i 650 Nm obrtnog momenta.

I jedan i druga verzija koriste iste CATL-ove litijum-jonske baterije kapaciteta 94,5 kWh, dok je obećana autonomija na nivou od 650 do 700 kilometara. Maksimalna brzina kretanja obe verzije iznosi 200 km/h. Drugih odrednica koje bi bacale svetlo na ostale elemente vozne dinamike nema, barem ne još uvek.

Avatr 12 će se pojaviti na kineskom tržištu u četvrtom tromesečju ove godine, dok je početak izvoza zakazan za neki trenutak u 2024.

AutoRepublika

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izvanredno! Samo jos malo elegantnije felge!

s mile

Za razliku od Pežoa, koji ima previše detalja napolju i unutra, ovaj model je nekako lepa „klotara“, bez previše detalja. Sviđa mi se
Jednostavne linije, jednostavan enterijer….odlično. minimalistički

Mile

Bilo bi dobro kad bi nove kompanije zapošljavale i ljude koji imaju vozačku dozvolu a ne samo klince koji umeju da kodiraju i veruju da će kolutići na volanu biti bolji od pravih tastera za otvaranje ostave ili podešavanje retrovizora.