1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen BMW Serije 4 Gran Coupe
Predstavljen BMW Serije 4 Gran Coupe
4

Predstavljen BMW Serije 4 Gran Coupe

1.23K
4
Podelite sa prijateljima:

Budimo se s novim BMW-om Serije 4 s parom vrata više i nešto harmoničnijim dizajnom, upravo iz tog razloga. Poznato je da se bavarska izvođenja kupea s četvoro vrata već po tradiciji označavaju sufiksom Gran Coupe, pa tako ni ovde nemamo izuzetak.

BMW je po prvi put, 2014. godine baš pogodio sa Serijom 4 u izdanju Gran Coupe, pa mu se izgleda osladilo. Novitet je pozicioniran negde između klasične, tradicionalne Serije 3 i veće Serije 5, pa se Gran Coupe dopada kupcima koji žele luksuz, ali i višu dozu praktičnosti u odnosu na standardni kupe. Pride, tu je i nezaobilazno pitanje mnogo atraktivnijeg stila kupea, od limuzine, kako one iz D, tako i iz, za broj višeg segmenta.

Kao što rekosmo, Bavarci se nadaju da su i ovde uboli, a i nama se čini da to nisu uzaludne nade, jer i sam stil s nadaleko čuvenim nozdrvama u vidu rešetke hladnjaka, ovde manje bode oči. Barem u negativnom stilu. Ne treba sumnjati da novitet donosi još bolju voznu dinamiku, od ionako superiorne Serije 3, a tu su i neke nove opcije koje stižu s ovim kupeom.

Na fotografijama je prikazana verzija M Performance, dakle ona s indeksom M440i xDrive, i ona donosi detalje u cerijum sivoj boji, kako na prednjem i zadnjem braniku, tako i kroz jedinstvenu matricu na rešetki hladnjaka. Pored toga, i retrovizore krase kućišta u istoj nijansi.

Grafika prednjih svetlosnih grupa otkriva da je instalirana laserska rasveta, ali ne treba potceniti ni stil koji promovišu niže pozicionirane varijante. Tako, dole prikazni BMW 430i Gran Coupe kupcu nudi standardne adaptivne LED farove, dok se logično za laserske doplaćuje. Osnovnu ponudu čine i felne od lake legure, prečnika 18 inča, a tu su i bočni prozori bez okvira, kao hromirani detalji na onom delu vrata koji je oivičen.

Moćna modifikacija M440i pruža paletu od šest verzija 19-inčnih felni uz standardnu postavku spoljašnosti koju proizvođač naziva Shadowline, iza čega se kriju crni akcenti na vratima, kao i diskretni spojler na zadnjem kraju vozila.

 

Nova Serija 4 Gran Coupe donosi za 15 centimetara impresivniju dužinu, za oko 2,5 cm širinu, kao i za malo više od od 5 santima veću visinu u poređenju s modelom koji zamenjuje. BMW je proširio trag točkova napred za 40 milimetara napred i za 18 milimetara nazad. Uz uvećan međuosovinski razmak za 4,6 centimetara, novitet izgleda skladnije, ili je možda bolje reći da deluje elegantnije.

Bazični varijetet 430i pod haubom krije dvolitarski četvorocilindraš koji sagoreva benzin i uz pomoć turbo asistencije nud 258 konjskih snaga i 400 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Probali smo ga u drugim modelima bavarskog proizvođača i tamo se pokazao odlično. U stanju je da Seriju 4 u izdanju Gran Coupe lansira do „stotke“ za šest sekundi, ili pak desetinku brže, zavisno od izvora do izvora.

Najprestižnije izdanje Gran Coupea s oznakom M440i donosi znatno moćniji redni trolitarski turbobenzinac koji računa i na sistem lakog hibrida (48V), pa odbacuje 382 konjske snage uz 500 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Tako pogonjena „četvorka“ pojuri do 100 km/h, kada kreće iz mesta, za 4,4 sekunde. Obe verzije modela Serije 4 koriste osmostepeni automatski menjač koji po tradiciji potpisuje nemački komponentaš ZF.

Samo primerci s najpoželjnijom nalepnicom M440i pružaju sistem prenosa snage na sva četiri točka xDrive, posebne kočnice M Sport, kao i samozaključavajući diferencijal, takođe M Sport. Tu je i sistem adaptivnog vešanja, koji donosi različite postavke tvrdoće oslanjanja, zavisno od izabranog režima vožnje. Najtoplija preporuka ide za izbor ovog komada tehnike s liste opcionala. Ovo će ujedno biti i najviše sportska verzija Gran Coupea iz D segmenta u ponudi bavarske marke, izuzev ako se ne dogodi iznenađenje i BMW ne predstavi verziju M4 GC.

BMW Serije 4 Gran Coupe skoro u potpunosti reprizira enterijer koji krasi i verziju s parom vrata manje, što znači da je dostupan i kokpit koji konstruktor označava s Live Cockpit i iDrive 7.0. Ta postavka uključuje montažu ekrana osetljivog na dodir odlične rezolucije koji po dijagonali pruža 10,3 inča i centralno pozicioniranog monitora, pred očima vozača, i koji poseduje dijagonalu od 12,3 inča, što je više nego dovoljno za prikazivanje tipičnih informacija za instrumentacioni klaster.

Bezbedonosni sistemi su takođe preuzeti s izvanredno ocenjenih, a ranije predstavljenih i testiranih Serija 3 i 4, pa se očekuje da i ovom izvođenju, kupe bude etalon bezbednosti. To znači da u ovom izvođenju, kupe nudi sve trenutno dostupne pakete vozačke asistencije.

Cene novog BMW-a Serije 4 u izdanju Gran Coupe kod nas nisu objavljene. Ne znamo ovde šta da kažemo jer je podatak za nevericu da je u Americi, Serija 4 u ovom izdanju u stvari povoljnija od kupea, i to za neki 800 odnosno 500 američkih dolara, zavisno od toga da li je u pitanju model 430i ili pak M440i xDrive.

Svakako nije malo, ali je puno i radosti koju donosi ovaj kupe.

AutoRepublika

(1227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Mog’o bi proći pod uslovom da BMW o svom trošku ukloni ruglo Domagoja Đukeca od maske i zamijeni je normalnom.Ne razumijem zašto LCD istrument tabla nema mogućnost klasičnog prikaza 4 okrugla pokazivača.?Ova je veoma nelogična. Kazaljke se okreću u svim mogućim smjerovima.Nekad je u BMW- u vladao red i elegancija. Stara dobra vremena!

Laki

Isto mislim nakon vožene „petice“jednostavno fali stara škola!

Hercegovac

Kao da si mi procitao misli…..tj. slazem se u potpunosti.

don

Vanjski dizajn, sjedi 5. unutrasnjost, jedva dva….ali ja nisam mjerodavan 😀