1. Home
  2. Industrija
  3. Sajam vojne tehnike MILEX u Minsku
Sajam vojne tehnike MILEX u Minsku

Sajam vojne tehnike MILEX u Minsku

453
1
Podelite sa prijateljima:

Glavni grad Belorusije je domaćin manifestacije tokom koje posetioci dobijaju prilku da se upoznaju sa vojnom opremom, devetu godinu zaredom. Sajam vojne opreme u Minsku nosi naziv MILEX. Pandan ovom događaju se takođe tradicionalno održava u Moskvi na Armijskom forumu, a ovogodišnje izdanje je planirano za leto. Predstavljamo najinteresantnije komade tehnike izložene u Belorusiji.

Troosovinsko oklopno vozilo, slično ruskom Ural Tajfunu i Ural-VV-u (preimenovanom modelu Ural-4320090) je nazvano Defender, je proizvedeno u Borisovu. Ovaj komad vojne tehnike je opisan kao „višenamensko zaštitno vozilo“ a dizajniran je da preveze do dvanaest vojnika, plus još dvojicu u kabini.

Kabina je odlično zaštićena pa su tako ispunjeni standardi klase Br4, što podrazumeva da će posada biti zaštićena od bojeve municije ispucane iz Kalašnjikova, zbog korišćenja zaštitnih materijala sa termo ojačanim jezgrom i staklom otoprnim na bojeva zrna. Staklo pripada klasi Br5 a u stanju je da zadrži snajperska zrna SVD. Interesantno je da uprkos tome što Defender poseduje „njušku“, on leži na šasiji MAZ-a koja omogućava primenu sistema za prenos snage na točkove svih osovina. Motor koji pogoni oklopno vozilo, YaMZ-7511 isporučuje 400 konjskih snaga da je ukupna masa vozila na nivou od 19.800 kilograma.

Sledeće oklopno vozilo je Vitim proizvedeno od strane kompaniej Minotor-Service. Ova vozila sa pogonom na sve točkove koriste dizel agregate YMZ-534 koji isporučuju 215 konjskih snaga, a mogu da se kreću brzinama do 115 km/h, pa čak i da „plivaju“ brzinom od 5 km/h. Na izložbi su prikazani u tri verzije.

Multinamensko amfibijsko oklopno vozilo težine 9,5 tona, naoružan topom NSVT kalibra 12,7 milimetara
Osnovna verzija koja bez naoružanja meri 9 tona
Višenamensko oklopno vozilo sa pogonom 6×6. Upkros masi od 11 tona i mogućnosti prenosa 3,5 tona tereta, ovo čudovište se može kretati kroz vodu brzinama do 3 km/h. Izloženi primerak poseduje mitraljez kalibra 7,62 milimetra i anti-tenkovski top od RPG-26.

Ovo oklopno vozilo deluje kao pozajmljeno iz filmova u žanru naučne fantastike, a ime mu je Cleaver. Proizvela ga je kompanija NPOOO OKB TSP iz Minska, a počiva na interno razvijenoj šasiji koja omoguća primenu brojnih modula, sa i bez naoružanja.

Cleaver

Glavni zadatak koji je postavljen pred dizajnere se ogledao u maksimalnom korišćenju domaćih komponenti. Tako su i osovine, šasija, kardan, školjka, putnička kabina, ukratko sve važno je domaće izrade, odnosno nosi pločicu “Made in Belarus”. Čak je i motor proizveden od strane beloruskog proizvođača MMZ a označen je sa D-260. Agregat razvija do 350 konjskih snaga, što i nije previše za oklopno vozilo ukupne mase od 17,5 tona.

Sanitarni Asilak prevozi četiri ležeća ili šest sedećih ranjenika (pacijenata)

Još jedna kompanija sa sedištem u Minsku je nastupila na MILEX-u. Radi se o firmi „BSVT – nove tehnologije „, a ona je izložila celu familiju oklopnih vozila nazvanih Asilak („Snažni“). Ova vozila sa pogonom na sve točkove su opremljena dizel motorom YaMZ-534 a predviđena su za eksploataciju u zonama ratnih dejstava. Osobenost ovih oklopnjaka se ogleda u tome da im je donji deo oblikovan u duhu znaka „V“ zbog lagodnijih prolazaka kroz minska polja, a razvijeno je više različitih verzija.

Transportni Asilak APS-6 je osmišljen za prevoz 6 osoba i 1.675 kilograma tereta

Interesantno, iako proizvođač proglašava Asilaki proizvodom rada sopstvenih razvojnih timova, jasan je trag koji vodi do ruske kompanije SpetsTrans pa se postavlja umesno pitanje da li je ova mašina plod zajedničkih rusko-beloruskih napora.

BUK kompleks

Sada je protivavionski kompleks Buk-MBZK postavljen na novu bazu sa četiri osovine sa svim pogonskim točkovima, na šasiji MZKT. Opremljen je motorom koji isporučuje 500 konjskih snaga, a ukupna masa iznosi 17,3 tona. Maksimalna brzina dostiže 60 km/h.

Osa

Već neko vreme unazad, Belorusi vrše aktivnu transplantaciju nosača raketa na šasiju MAZ-a. Sledstveno, kompanija čije je ime teško izgovorivo “2566 ZRREV” predstavila je borbeno vozilo iz sistema protivvazdušne odbrane “Osa”. Osa je razvijena sa ciljem uništavanja ciljeva male veličine u vazduhu, poput bespilotnih letilica.

Kompanija Volatavto je prikazala na identičnoj šasiji čuveni sistem Uragan-M koji se tradicionalno i montira na MAZ-543, to jest vozilo sa četiri osovine (ZIL-135 i MZKT-7930).

Uragan-M na šasiji marke MAZ

Tehnološka rešenja koja su razvili stranci jednostavno nisu bila dostupna za razlgledanje na ovoj specifičnoj manifesticiji. Doslovno tako! Naime, dole prikazana zaštitna ograda Boundary je bila instalirana ispred SUV-a Ford Explorer, skrivajući ga tako od znatiželjnih pogleda. Ogradu je proizvela kompanija „AGAT – Fabrika za elektromehaniku“, a namena je “razbijanje demonstracija”.

Ograda je sačinjena od metalne zaštite koja formira zid visok tri metra a širok dvostruko više. Na taj način se neutrališe potreba za korišćenjem, to jest angažovanjem do 24 policijska službenika. Kada je ograda van funkcije, moguće je transportovati na krovu automobila.

AutoRepublika

(453)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Evo prilike da se isproba zaštitna ograda i da se proda Plavim prslucima, Kataloncima, itd.