1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian krenuo sa isporukom električnih kombija za Amazon
Rivian krenuo sa isporukom električnih kombija za Amazon
0

Rivian krenuo sa isporukom električnih kombija za Amazon

353
0
Podelite sa prijateljima:

Čini nam se da je Rivian na krovu sveta ovih dana. Nedavno je startovala serijska proizvodnja električnog pikap kamioneta pod imenom R1T, a nedugo kasnije je isti model dobio nagradu za radničko vozilo godine, po izboru uglednog magazina Motor Trend. I njegovo terensko izdanje R1S je takođe počelo da silazi s proizvodnih traka, a sada je Rivian objavio da je krenuo sa isporukom vozila za svoju najveću mušteriju.

Naravno, reč je o električnim kombijima za giganta Amazon, koji je još pre nekoliko godina naručio preko sto hiljada jedinica. Njegovo ime je EDV što je skraćenica za Electric Delivery Van (Električni kombi za dostavu robe) i u stanju je da pređe 323 kilometra sa jednim punjenjem baterije.

Amazon je ranije izjavio kako je njegov biznis eksplodirao od kada se desila epidemija virusa korone, i da su mu pod hitno potrebna nova vozila za isporuku robe. Izabrao je Rivian kao partnera, ali treba spomenuti da neće svih sto hiljada primeraka odmah biti isporučeni. Naime, američka firma ima rok do 2030. godine, tako da ne treba očekivati EDV u velikim brojevima barem još neko vreme.

Rivian je takođe postao pionir u ovoj kategoriji, barem kada je reč o većim kombijima. Naime, novi model iz General Motorsa nazvan Brightdrop EV će krenuti sa isporukom krajem ovog meseca, dok Ford E-Transit stiže tek na proleće.

Spomenućemo da se proizvodnja EDV-a obavlja u gradu Normal koji je lociran unutar američke savezne države Ilinois, a koju je Rivian originalno kupio od Chryslera. Plan je da kombi vremenom dobije i one veće baterije iz modela R1T i R1S, zahvaljujući kojima će pružati autonomiju od preko 400 kilometara. Ali za sada, ovih 323 km je više nego dovoljno za dnevne obaveze koje čekaju vozače zaposlene za Amazon.

Ako sve ovo nije dovoljno dobra vest, onda svakako jeste podatak da će firma otvoriti još jednu fabriku u saveznoj državi Amerike koja se zove Džordžija, i u nju će investirati preko pet milijardi dolara. Kada bude kompletirana do 2024. godine, u njoj će raditi preko 7.500 zaposlednih. Džordžija je inače već duži niz godina „novi Detroit iz zlatnog perioda“, i u ovoj saveznoj državi svoje fabrike imaju Mercedes, Porsche, Kia i Honda.

Razlog leži u veoma povoljnom geografskom položaju, ali i u poreskim olakšicama koje političari pružaju svima onima voljnim da investiraju na ovoj lokaciji. Štaviše, Džordžija je nedavno nadmašila jednu drugu saveznu državu Amerike, to jest Kaliforniju, po najvećem broju automobilskim fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama.

U svakom slučaju, kompanijakreće sa izgradnjom fabrike tokom narednog leta, a u njoj će se proizvoditi kamionet R1T, terenac R1S i Amazonov kombi.

AutoRepublika

(353)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments