1. Home
  2. Prezentacije
  3. IAA Minhen 2023 – Konceptni Mercedes-Benz CLA
IAA Minhen 2023 – Konceptni Mercedes-Benz CLA
3

IAA Minhen 2023 – Konceptni Mercedes-Benz CLA

1.16K
3
Podelite sa prijateljima:

Uopšteno govoreći, kad god se vozilo nudi i u varijanti sa unutrašnjim sagorevanjem i u potpuno električnoj varijanti, EV može biti malo ugrožen. Mercedes-Benz menja scenario, međutim, sa konceptom CLA Klase, koji je predstavljen u Minhenu na IAA 2023. kako bi se prikazala nova, prva električna platforma kompanije za kompaktni automobil.

Zasnovan na Mercedesovoj modularnoj arhitekturi (MMA), koncept CLA se može pohvaliti klizavim stilom, održivim unutrašnjim materijalima i dometom koji kompanija procenjuje na 750 km na optimističnoj skali WLTP. I iako su detalji o pogonskom agregatu i bateriji oskudni, proizvođač automobila kaže da CLA crpi inspiraciju iz koncepta Vision EQXX za svoje električne motore i  informativno-zabavni sistem Superscreen koji obuhvata kontrolnu tablu.

Koncept CLA ima poznati oblik limuzine („kupe sa četiri vrata“) koji je bio zaštitni znak od njegovog dolaska na tržište. Međutim, dizajneri su prilagodili izgled dužom haubom i kraćim zadnjim delom za sportskije proporcije, poboljšane sjajnim premazom nar crvene boje. Koncept CLA se dalje razlikuje od njegovih prethodnika je mnogo smeliji element rešetke, koji preslikava njegov oblik donjeg dela od roadstera Mercedes-AMG-a SL i sportskog automobila GT. Iz maske u boji karoserije izdižu se galaksija trodimenzionalnih, osvetljenih zvezda, dajući konceptu izgled poput nakita izbliza.

Mercedesov korporativni jezik dizajna Sensual Purity je jasno očigledan u elegantnim bočnim stranama koncepta CLA i zakrivljenom zadnjem kraju, ali je malo revidiran sa proširenim blatobranima koji se pojavljuju ispod oštre hromirane trake koja se neprimetno uklapa u prednja i zadnja svetla. Kad smo kod toga, prednja i zadnja svetla imaju LED osvetljenje pune širine i dnevna svetla u tri tačke, uvučena u reljef umesto da se pojavljuju ispod stakla ili plastike. To daje CLA izgled stepenastog nosa napred u kombinaciji sa oblikom rešetke, što bi moglo biti jedina greška u stilu automobila.

Iznutra, koncept CLA je mnogo toga pozajmio od Visiona EQXX, uključujući održive materijale i visokotehnološki ekran Superscreen. Srebrna i bela presvlaka sedišta izrađena je od napa kože koja je štavljena pomoću ljuski od kafe, inače neupotrebljivog nusproizvoda industrije pića, a svetlucava ljubičasta tkanina je napravljena od reciklirane PET plastike. Trake svile uzgojene u laboratoriji pojavljuju se unutar džepova na vratima, patosnice su napravljene od bambusa, a satenske srebrne kapice za vrata i obloge naslona za ruke su zapravo napravljene od papira koji se može reciklirati. Zabavni stilski elementi uključuju klasični Benzov lovorov venac, uvećan i izvezen na sedištima.

Najočiglednije, koncept CLA Klase ima ogroman info-zabavni sistem Superscreen koji se proteže kroz tablu i koji se sastoji od tri odvojena displeja: instrument tablu i ekrane osetljive na dodir u sredini i ispred suvozačevog sedišta. Ono što izgleda kao ventilacioni otvori za ventilaciju u stilu turbine sa Mercedesovim potpisom su zapravo brojčanici za dvozonsku kontrolu klime, pri čemu protok vazduha zapravo dolazi iz traka iza plutajućeg Superscreena. Info-zabavni sistem pokreće MB.OS, novi operativni sistem proizvođača automobila koji ima procesor hlađen tečnošću, ponosno prikazan na zaštitnom zidu, za brži rad, oštriju grafiku i poboljšanu funkcionalnost.

Pošto je to još uvek koncept, a ne prototip koji se pokreće i vozi, „specifikacije“ izložbenog automobila CLA su manje bukvalne, a više nagađaju šta se može očekivati od modela serijske proizvodnje koji bi trebalo da se pojavi na tržištu do kraja naredne godine. Ipak te teoretske specifikacije i dalje nude mnogo obećanja. Iako se njegova baterija sa vodenim hlađenjem razlikuje od EQXX-ove jedinice sa vazdušnim hlađenjem, koncept CLA se može pohvaliti brojnim promenama efikasnosti i održivosti.

Biće ponuđena dva različita tipa baterija: početni nivo, ekonomični hemijski sastav litijum-jonskog fosfata i naprednije silicijum-oksidne anode za veću gustinu energije. Ćelije baterije se takođe drže na mestu korišćenjem lepka umesto šrafova, štedeći težinu, materijale i novac dok nude još bolji strukturalni integritet. I iako Benz nije hteo da se prilagodi veličini baterije, procenio je da je gore pomenutih 750 km dometa i potrošnje energije od 8,4 km/kWh. Uz malo matematike dolazi se do baterije od 89,6 kWh korisnog kapaciteta.

Električna arhitektura od 800 volti daje konceptu CLA mogućnost brzog punjenja jednosmernom strujom snage 250 kW, omogućavajući mu da doda procenjenih 400 km dometa za 15 minuta. Jednom na putu, baterija CLA šalje napajanje kompaktnoj Mercedes-Benzovoj električnoj pogonskoj jedinici (MB.EDU), koja integriše električni motor, dvobrzinski menjač i povezane pretvarače i elektroniku. Svaka jedinica je teška 110 kg i isporučuje 235 konjskih snaga, a upotreba retkih metala u MB.EDU je daleko manja nego kod prethodnih Mercedesovih motora radi bolje održivosti.

Na konceptu CLA, ta pogonska jedinica je postavljena na zadnju osovinu, a platforma MMA je takođe sposobna za snagu sa dva motora, što znači da bi serijskii CLA trebalo da nudi elektrifikovan pogon na sva četiri točka. Mercedes nije želeo da potvrdi da li će verzija na benzin biti pogon na zadnje ili prednje točkove u osnovnom obliku.

Govoreći o pogonu na sva četiri točka, MMA će iznedriti najmanje tri varijante pored CLA – dva krosovera i karavan. Kao i kod modela sa četvoro vrata, ostali automobili će verovatno takođe nuditi pogone sa unutrašnjim sagorevanjem, iako bi EV trebalo da stigne prvi. Ostali detalji o automobilima na platformi MMA tek treba da se utvrde, iako se očekuje da će CLA Shooting Brake, GLA i GLB debitovati ubrzo nakon CLA.

Jasno je da su cene za ove proizvode daleko, ali Mercedes je u prošlosti bio iskren da će verovatno proći neko vreme pre nego što električni automobili postignu paritet troškova sa automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Sigurno ćemo imati više informacija pre nego što serijski CLA krene na evropske puteve do kraja sledeće godine, ali do tada će Mercedes-Benzov minhenski koncept pružiti mnogo toga.

AutoRepublika

(1157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Boris Zonjic

Enterijer je ne daj Boze nikome…. Takodje i prednja „maska“ odnosno sve ispod linije haube je ne prihvatljivoesa kič. Enterijer je godinama unazad veliki kič kMercedesa.

s mile

prednja i zadnja svetla—-bljak

Matija

U bocnom pogledu silueta ovog automobila izgleda perfektno! Medjutim, gomila pogresno izabranih detalja cini ge smesnim! Narocito prednja i zadnja svetla sa poprecnom svetlecom linijom. Maska ima lepu konturu ali je gomila zvezdica pravi cirkuski kic! Felge su takodje pretrpane zvezdicama! Neshvatljivo je kako je dizajn Mercedesa ovde nisko pao! Veliki ekran preko celog kokpita je dobro integrisan, zajedno sa unutrasnjim osvetljenjem i gomilom drugih detalja posvecen je ukusu kineskog trzista. Ko zna, mozda novi EU-klinci misle isto?