1. Home
  2. Vesti
  3. Istraga protiv Volkswagena povodom upravljanja robovlasničkim logorom u Brazilu
Istraga protiv Volkswagena povodom upravljanja robovlasničkim logorom u Brazilu
0

Istraga protiv Volkswagena povodom upravljanja robovlasničkim logorom u Brazilu

278
0
Podelite sa prijateljima:

Još jedna neprijatnost u nizu za veliki koncern iz Volfzburga! Naime, protiv nemačke grupacije Volkswagen je pokrenuta istraga zbog upravljanja neprimerenom farmom za stoku u Brazilu tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Kancelarija javnog tužioca je sada živo zainteresovana za način na koji je VW tamo (mal)tretirao radnike, dok je rukovodstvo germanskog industrijskog diva, na ovu temu još uvek nemo.

Prema izveštajima s kojima u javnost izlaze mediji u Brazilu, Volkswagen grupa mora da se suoči s novom istragom. Kako su u nedelju izvestili i nemački listovi NDR, SWR i „Süddeutsche Zeitung“, lokalna filijala Volkswagena je optužena za iskorišćavanje rada robova, trgovinu ljudima i sistematsko kršenje ljudskih prava u stotinama slučajeva. Navodi se odnose na period od 1974. do 1986. godine, što nikako ne umanjuje težinu optužbi.

Za to vreme, proizvođač automobila je postavio farmu na lokaciji Companhia Vale do Rio Cristalino, a koja je locirana na obodz Amazonskog sliva, navodi se u izveštaju. Navodni zločini su počinjeni na farmi, i to nad privremeno zaposlenim radnicima koji su korišćeni za raščišćavanje. Ako je za verovati navodima pomenutih medija, sve se ovo dešavalo „verovatno uz znanje uprave koncerna, one koja je sedela u Volfzburgu“.

Istražni organi brazilske države u obavestile lokalno društvo nemačke grupacije, ono koje se zove Volkswagen Brazil o pokretanju postupka. Zvanično obaveštenje nosi datum 19. maj 2022. godine. Predstavnici germanske kompanije su pozvani na saslušanje koje je zakazano u okviru suda koji se bavi pitanjima iz radnog odnosa, za dan 14. juni. Postupak će biti sproveden u prestonici Brazila.

U izveštajima inostranih medija se navodi, kako rekosmo, da uprava koncerna ne želi da se izjašnjava u vezi s navodima koji su doveli do pokretanja pravnog postupka protiv firme u Brazilu. Međutim, iz Volkswagena uveravaju javnost da su optužbe shvatili veoma ozbiljno.

AutoRepublika

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments