1. Home
  2. Vesti
  3. Seat će nastaviti da postoji kao marka, ali će dobiti sasvim novu ulogu u grupi VW
Seat će nastaviti da postoji kao marka, ali će dobiti sasvim novu ulogu u grupi VW
4

Seat će nastaviti da postoji kao marka, ali će dobiti sasvim novu ulogu u grupi VW

3.69K
4
Podelite sa prijateljima:

Iako smo još pre par godina pisali o tome da je doneta odluka unutar grupacije Volkswagen da Seat prestane da postoji, a što smo videli na germanskim medijima, i uprkos tome što je sličnu priču nedavno ponovio i najstariji automobilski magazin na svetu, britanski Autocar, izgleda da će Seat ipak nastaviti da ezistira. Istina, uloga će mu biti drugačija i aktuelni predstavnici game neće dobiti naslednike.

Možda su mnogi od vas i sami pretpostavili da Seat neće opstati u postojećem formatu, onda kada je Cupra postala samostalan brend, ali grupa Volkswagen je ipak najavila da će Seat poživeti, uz izmenjeni način rada. U razgovoru sa novinarom Autocara, na sajmu po imenu IAA Mobility 2023, a koji je danas startovao  u Minhenu, izvršni direktor grupacije VW, Tomas Šefer je rekao da je planirana „druga uloga“ za marku sa sedištem u Martoreju.

Šta bi to moglo biti? SEAT je skraćenica od „Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo“, ali to nekako nema smisla kada je aktuelna najava da automobila ove marke, a sledeće generacije, neće biti. Autocar izveštava da bi Seat mogao da postane kompanija za mobilnost, na isti način kao što je to i Renaultov Mobilize. U stvari, Seat već poseduje liniju električnih skutera MO . U međuvremenu, trenutni automobili će ostati u proizvodnji nekoliko godina, ali neće biti direktno zamenjeni modelima sledeće generacije, barem ne sa Seatovom značkom, što napisasmo već par puta ovde.

Međutim, Autocar iznosi pretpostavku da bi predstojeće ažuriranje za kompaktni hečbek i karavan po imenu Leon moglo označiti nestanak verzija sa oznakom Seata. Drugim rečima, VW grupa bi mogla da prodaje restilizaciju modela Leon za 2024. modelnu godinu, isključivo kao automobil marke Cupra. Ipak, još ništa od ovoga nije ozvaničeno.

Upitan o budućnosti marke Seat, Šefer je kazao da je „budućnost Seata u vidu Cupre“. On je dalje pomenuo da će grupacija VW „masivno ulagati u Cupru, i da će se iznosi povećati“. Generalni direktor grupe VW je branio ovu zaista radikalnu odluku, rekavši da su se kupci zagrejali za Cupru, toliko da je to brend koji najbrže raste u Evropi.

Tužna je slučajnost to što je Seat počeo da proizvodi automobile pre sedamdeset godina, pošto je model 1400 bio prvi koji je sišao sa proizvodne trake tokom te 1953. godine. Španska vlada je tek 1986. godine prodala ovaj brend nemačkoj grupaciji Volkswagen, u čijem vlasništvu je i danas.

Ako se brzinski vratimo nazad u sadašnji momenat, sve do 2023. godine, možemo reći da Seat Cupra ne samo da radi na ažuriranjima za svoje postojeće automobile, već planira da proširi liniju sa Terramarom, malim krosoverom koji je mehanički povezan sa Audijem Q3 sledeće generacije. Ideja je i da do 2025. godine, koncept DarkRebel postane početni model EV, pozicioniran ispod Borna, pridružujući se tako paleti električnih vozila, zajedno s krosoverom zvanim Tavascan.

AutoRepublika

(3692)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Svabe informisu da je sef marke VW zvanicno izjavio da ce marka SEAT do 2030 godine prestati da postoji. Izvestaj daje „Auto, Motor und Sport“:
https://www.auto-motor-und-sport.de/verkehr/cupra-ersetzt-seat/

s mile

Meni je Seat spolja gotivan, govorim o polovnjacima 10 i više god starim. Ali unutrašnjost je siva i klot, lično mi je užasan.
Škoda Fabia vs Seat Ibiza… 3:1, a u osnovi su isti auto…

Yrraf

U suštini obzirom da ostaje Kupra i da poprilično lepo napreduje ovo je više rebranding nego nestajanje. Da nije Kupre VW tehnologiju bi mogao da kupiš samo u smeće dizajniranoj kutiji. Hvala bogu pa je neko imao mozga da napravi brend kao što je Kupra.

Matija

SEAT je nacionalna spanska firma, kao sto je Zastava nasa – to je razlog sto mnogi spanski gradjani negoduju zbog njenog gasenja ili guranja u drugi plan iza Kupre. Po mom misljenju, SEAT danas uopste nije los, njegovi modeli jesu prefabrikovani Up, Polo i Golf ali izgledaju dinamicnije. Kupra je isto to ali je dobila mnogo vise slobode da bude individualna, pre svega u dizajnu. Za menadzera je postavljen Vejn Grifit, covek poznat po tome da ima „benzin u krvi“, koji je maksimalno iskoristio svoju sansu. Dao je sebi slobodu u izboru tehnike, nesto sto do tada nije bilo zamislivo.… Pročitaj više »