1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera rejuveniranog Modela 3 iz Tesle
Premijera rejuveniranog Modela 3 iz Tesle
6

Premijera rejuveniranog Modela 3 iz Tesle

231
6
Podelite sa prijateljima:

Nakon šest godina u ponudi američke marke, s više opeme u unutrašnjosti i boljim aerodinamičkim parametrima, stigao je osveženi Teslin Model 3.

Tesla je udahnula nov život Modelu 3 dodajući mu impresivniju autonomiju, brojna kozmetička unapređenja i taze stavke na listi opreme. Imajući u vidu da je kampanja najave i prikaza prototipova bila ekstenzivna, ova premijera se može smatrati jednom od glavnih u svetskim razmerama, posebno kada se govori o električnim vozilima.

Osveženi Model 3, s radnim nazivom Project Highland, je jasnije uobličen s redizajniranim prednjim i zadnjim krajem, a nova je i putnička kabina. Jasno je da je bolja aerodinamika donela i manje buke u kabini, ali što je važnije i veći domet. Za sada se sva unapređenja tiču samo evropske verzije Modela 3 (sa zadnjim pogonom) i za varijante s produženim dometom (LR).

Prednjica donosi oštrije ivice i čistiju karakternu liniju. Kućišta farova su preoblikovana dok je inoviran i LED svetlosni potpis. Nabor na ivici „poklopca motora“ koji se ranije sužavao ispod farova, sada je značajno oštriji i prostire se do iznad blatobrana.

Silueta ostaje identična, dok zadnjica donosi istaknute signalne grupe u obliku slova C, sa između ispisom imena brenda Tesla. Tu je nekada bio logotip marke. Dizajn točkova sa više krakova je takođe nov. Brend dodaje dve nove boje, Ultra Red i Stealth Grey (crvena i siva nijansa).

Dimenzije uglavnom ostaju netaknute, ali Model 3 je sada duži za nekih dva i po santimetra (4.720 millimetara), dok je istovremeno i za dva, tri milimetra niži (1.441 mm). Klirens je beznačajno skromniji, pa nije više 140 mm već je sveden na 138 mm.

Procenjena autonomija osveženog Modela 3 sa zadnjim pogonom, sa točkovima koji integrišu felne od 18 inča, iznosi 554 kilometara u skladu s ciklusom WLTP, dok varijanta LR donosi 678 km dometa. To je za otprilike 11 ili 12% više nego što mogu da pruže aktuelni modeli. Podsećamo da su američki standardi EPA stroži i da će doneti skromnije cifre autonomije.

Sa opcionim 19-inčnim točkovima koji su dobili ime „Nova“, Model 3 sa zadnjim pogonom će moći preći 513 km s jednim punjenjem u ciklusu WLTP, dok je verzija LR procenjena na 629 km. Čini se da su brojke o performansama ostale iste, sa vremenom od 0-100 km na sat od 6,1 sekunde za verziju RWD i 4,4 sekunde za varijantu LR sa pogonom na sve točkove.

Nova verzija RWD s naplacima od 19 inča troši 13,2 kilovat-sati na stotinu prevaljenih kilometara u skladu s evropskim testnim protokolom, dok varijanta LR konzumira 14 kWh u istim okolnostima.

Kabina Modela 3 sada više liči na salon. Odlikuje se zaokruženim dizajnom, sa „arhitekturom omotača“ koja sadrži aluminijum i materijale na temelju tkanine. Novo ambijentalno osvetljenje pokriva celu kabinu. Brend je tvrdio da je kabina tiša zahvaljujući akustičnom staklu i poboljšanim materijalima za zvučnu izolaciju.

Unutrašnjost novajlije je više digitalizovana nego što je to bio slučaj do restilizacije. Centralni ekran od 15,4 inča je iste veličine, ali ima tanje okvire za upotrebljiviju površinu ekrana. Tu je i novi zadnji ekran od 8,0 inča sa integrisanim kontrolama klima uređaja, ventilacije i informativno-zabavnog sistema. Tesla je integrisao dodatne komande na stubu upravljača, nalik onome što je već promovisano na Modelima S i X.

U varijanti LR se nalazi čak 17 zvučnika, tri više no ranije, uz četiri pojačala. Alternativa RWD dobija devet zvučnika i dva pojačala. Tesla navodi i kvalitetniji mikrofon zarad boljeg zvučnog ugođaja.

Isporuke osveženog Model 3 kreću ka Evropljanima već krajem narednog meseca, a isto važi i za Bliski istok. Za Severnu Ameriku se ne zna još ništa tačno, dok neki naglašavaju da je proizvodnja novog Modela 3 već krenula u Šangaju. Nakon ove premijere, uskoro se očekuje i debi Cybertrucka.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je primer dobrog redizajna – osnovna forma je ostala, nekoliko karakternih linija je pojacano, nekoliko novih je dodato, plus novi uzi farovi. Utisak je mnogo bolji nego ranije!

garbage

Da, također iznutra izgleda dosta atraktivnije. Najveći tehnološki napredak je poboljšanje aerodinamike na fantastičnu vrijednost 0.19 Cx. Nekako su svi očekivali da će koristiti nove M3P baterije (LFP sa Manganom od CATL) te povećanje za osnovni paket sa 60 Kwh na 66 KWh. No očito su aerodinamikom uspjeli postići 10% bolji domet. Da su stavili i bateriju od 66kWh vjerojatno bi kanibalizirali verziju od 75kW. Ugodno me iznenadila dostupnost za HR na siteu, već od danas za isporuku u oktobru, te cijena od 42.000 E – čitaj nije poskupilo ni eura i ista je u HR i DE.

garbage

Za usporedbu VW za osnovni ID7 traži minimalno 57.000 E, dok će novi Passat kretati od 40.000E. Prema tome očekujem tržišni debakl od ID7 – kupci će birati ili Passat (TDI) ili Teslu 🙂

s mile

Nisam poznavalac, pratim dešavanja, ali nikada nebih izabrao VW pored Tesle. Nije VW ni prići u tehnološkom smislu Tesli.

Možda ima bolje materijale, ali to je to

Previše zaostaju u baterijskom i softverskom smislu

Matija

Ja ne bih izabrao ni Teslu ni VW. Pored onoliko dobrih Kineza! 🙂

Goran

Vanjske izmjenu su mi dobre, a unutra ne vidim nista specijalno. Jedino sto su izbacili rucice za migavce i brisace, a meni je to promasaj.