1. Home
  2. Prezentacije
  3. Maxi Countryman, pardon! Mini Countryman treće generacije debitovao
Maxi Countryman, pardon! Mini Countryman treće generacije debitovao
3

Maxi Countryman, pardon! Mini Countryman treće generacije debitovao

567
3
Podelite sa prijateljima:

Svetlost dana je uporedo s novim hečom po imenu Mini Cooper videla i treća generacija krosovera nazvanog Mini Countryman. Kineska verzija nema dodirnih tačaka s ovom, ali je „seljačić“ (kada se countryman prevede s engleskog jezika dobije se ništa drugo no ono što navedosmo) morao da prođe kroz tretman elektrifikacije.

Pride, ovaj automobil je postao najveći ikada proizvedeni Mini.

Ako se setimo da je prvi Countryman, onaj s kodnom oznakom R60 posedovao dužinu od 4.097 milimetara, a drugi (F60) – 4.297 mm, onda je ovaj novi krosover (U25) narastao do 4.433 mm, od jednog do drugog kraja! U osnovi, ovaj prirast se odnosi na prepuste, dok je međuosovinsko rastojanje novog (u odnosu na stari) poraslo za svega 22 mm (do 2.692 mm).

Primetni su i dadatni santimetri po visini, pa novi Countryman sada pruža 1.656 mm umesto nekadašnjih 1.557 mm. Širina je impresivnija u odnosu na prethodnika za dodatni 21 mm (do 1.843 mm), ali je to skoro neprimetno.

Ispostavlja se da je novi Countryman dosegao dimenzije modela BMW X1 i Audi Q3. Prvo, ovaj i ovakav Mini je namenjen kupcima koji vole i kupuju vozila marke, ali su sada osnovali porodicu i potrebno im je veće prevozno sredstvo. Drugo, kompaktni SUV po imenu Mini Aceman, a koji će biti otprilike onoliki koliki je bio prvi Countryman, uskoro obogaćuje gamu, a znamo da je kao koncept, debitovao pre oko godinu dana.

Novi krosover je, uostalom kao i Mini Hatchback, izrađen na temelju novi dizajnerske filozofije nazvane „harizmatična jednostavnost“ (Charismatic Simplicity). Nameće jednostavne oblike i linije, smanjeni broj kozmetičkih detalja na spoljašnosti i potpuno odsustvo hroma.

Umesto toga, dizajner se ovde oslanja na svetlosne efekte. U postavkama se možete opredeliti za različite matrice migavaca i zadnje signalne grupe, dok se prilikom otključavanja i zaključavanja može prikazivati različita svetlosna animacija.

Površine školjke su sada s više elegancije, ručice za otvaranje vrata su sklopive, dok je aerodinamičnije izvedena pednjica dozvolila da koeficijent otpora vazduha padne sa nekadašnjih 0,30 na dobrih 0,26. Izbor felni predviđa opredeljenje za jedinice od 17 do 20 inča, pri čemu proizvođač s ponosom ističe da je u izradi koristio reciklirani aluminijum. Ipak, i dalje se nije odreklo od krosoverskih zaštitnih oplata na karoseriji.

Krosover je doneo minimalistički stilizovan enterijer, baš kao što je to slučaj i kod novog hečbeka britanske marke. Nema više zasebnog instrumentacionog panela, čeona kabinska konstrukcija je prekrivena skupocenom tkaninom, a samo je opstao ovalni displej u tehnologiji OLED. Nudi prečnik od 240 milimetara. Na njemu se očitavaju informacije od značaja, uključujući i ona osnovna (obično pred očima vozača), pri čemu je za njihov ispis predviđena gornja zona.

Vizuelne dekoracije su primenjene korišćenjem prilagodljive rasvete, a uz dodatnu uplatu se može naručiti i projekcioni ekran (head-up display).

Multimedijalni sistem radi zahvaljući operativnom sistemu Mini OS 9 i glasovnim komandama koje ispucava animirani engleski buldog s imenom Spike. Četiri nivoa opreme su predviđena i ona nose nazive Essential, Classic, Favoured i John Cooper Works.

Razlikuju se po elementima dekora (pri čemu poslednje naveden promoviše atletski duh). Mini se odrekao prirodne kože, pa su svoju primenu našli brojni reciklirani materijali, uglavnom odbačene plastične flaše.

Osnovna ponuda volana predviđa dvokraku jedinicu, ali pošto je verzija Classic došla s trećim krakom, to postaje fabrička ponuda. Najvažniji fizički tasteri su grupisani u jedan blok na centralnoj konzoli. Tu pričamo o selektoru transmisije, tasteru ručne kočnice, rotacionom dugmetu za pokretanje vozila, tasteru koji se koristi u hitnim situacijama i prekidačima za izbor programa vožnje. Ukupni broj ponuđenih je tri, a to su oni koji akcenat bacaju na standardni režim, ekonomičnost i sportsku notu.

Countryman je postao osetno komforniji i prostraniji model. Zadnja klupa, kao i ranije, nudi uzdužna podešavanja u rasponu od 13 centimetara, dok su nasloni sedišta nazad stigli sa šest različitih podešavanja i rasponom prilagodljivog ugla do 12 stepeni.

Zapremina prtljažnika je uvećana sa 450 na 460 litara, a kada je zadnji naslon položen, onda zapremina tovarnog dela doseže 60 litara više no ranije (od 1.390 do 1.450 litara).

Countryman je utemeljen na modifikovanoj platformi UKL s Mekfersonovim oprugama napredi i nezavisnim oslanjanjem nazad. Uz doplatu je moguće naručiti i sportsku šasiju s amoritzerima čija je amplituda rada prilagodljiva. Klirens je u ovom slučaju snižen za 15 milimetara.

Preživela je čak i verzija s motorom SUS, iako se Mini odriče ručnih menjača, pa je ponuđena samo sedmostepena menjačka kutija u formi robotizovane transmisije s dvostrkom spojnicom. Uostalom, već viđeno kod modela BMW X1 .

Bazični Mini Countryman C (ne više Cooper!) poseduje 1,5-litarski turbobenzinski motor sa 170 konjskih snaga i 280 Nm najvišeg obrtnog momenta. Pogon je napred. Središnje smešteni Countryman S All4 je opemljen dvolitarskim četvorocilindrašem s 218 „grla“ i 350 Nm, kao i integralnim pogonom sa spojnicom na zadnjoj osovini, dok je top verzija nazvana Countryman JCW All4. Stiže s istim agregatom, doduše navijenim na 300 „konjića“ i 400 Nm.

Takav krosover pruža agresivnije stilizovanu školjku (zahvaljujući karoserijskim odacima) i rekonfigurisanu šasiju. Do „stotke“ ubrzava za 5,4 sekundi, dok je maksimalna brzina kretanja čak 250 km/h. Naposletku, biće tu i dizel Countrymana.

Mini Countryman JCW All4

Umesto plug-in hibridne, dobismo dve električne modifikacije koje repriziraju viđeno na modelu BMW iX1. Uvodna konfiguracija podrazumeva Mini Countryman E s prednjim pogonom i 204 konjske snage uz 250 Nm obrtnog momenta.

Tu je krosover nazvan Countryman SE All4. On nudi dvomotornu postavku s ukupnom vatrenom moći od 313 konjića i 494 Nm obrtnog momenta.

Trakciona baterija kapaciteta 66,45 kWh je u oba slučaja ista, pa je i deklarisana autonomija slična, to jest varira u odnosu na snagu pogonskog sklopa. Može biti 462 ili 433 kilometra, redom. Ubrzanje iz mesta do “stotke” traje 8,6 ili 5,6 sekundi, dok je najviša brzina kretanja 170 ili 180 km/h.

Punjač koji radi na naizmeničnu struju (AC) nudi kapacitet od 22kW dok onaj s jednosmernom, to jest brzi (DC) pruža kapacitet od 130kW. Električni Countryman s integralnim pogonom može vući prikolicu koja nije teža od 1.200 kilograma. Ne rekoše na koliko se kilometara svodi autonomija u „te situacije“.

U trećoj iteraciji Countrymana svedočimo još jednoj važnoj metamorfozi modela. Ovo će postati prvi Mini sklopljen u Nemačkoj. Prva generacija Countrymana je montirana u Austriji, u pogonima firme zvane Magna Steyr, dok je pulen drugog pokolenja sklapan u Holandiji, u firmi VDL Nedcar. Budući krosover će se proizvoditi u fabrici matičnog BMW-a, onoj izgrađenoj u Lajpcigu.

Sada se tamo rade samo primerci BMW-a koji počivaj na istoj arhitekturi UKL. Dakle, pričamo o heču iz Serije 1, Gran Coupeu iz Serije 2 i monovolumenu iz Serije 2. Taj nosi fabrički dodeljen indeks Active Tourer.

Novi Countryman će na evropsko tržište početkom 2024. godine. U Nemačkoj su već objavljene cene i one će za benzinsku alternativu kretati od 40 hiljada evra, dok će Countryman C koštati najmanje 60 hiljada evrića. Podsetimo, taj nosi indeks JCW. Što se električnih automobila tiče, oni će kretati od 50 hiljada evrića.

AutoRepublika

(567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Alternativa u istoj kuci – BMW X1, benzinac, dizel, hibrid, elektricni, prednji pogon, 4×4 pogon. Dimenzije su vrlo slicne: 4.500 x 1.845 x 1.642 mm. Cena: od 42.000 navise. Pitanje: cemu sluzi Mini Kantrimen u programu BMW-Mini? Za mene je jedino Mini One pravi Mini – mali, okretan, brz, pravljen za uzivanje u voznji! Auto za grad i za putovanje u dvoje. Dimenzije: 3.876 x 1.727 x 1.414 mm. Dovoljno! Dizajn – nista stvarno novo ni lepo, osim nekoliko poznatih kopija: preglomazna maska i nesto na C nosacu sto asocira na Defender. Onaj „pica-tanjir“ na kokpitu je odvratan, tu je… Pročitaj više »

BB

Dizajner origonalnog Minija se okreće u grobu… Čuj, Mini 50000 evritja…

MRN

Korektno mi izgleda spolja.