1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prikazana nova generacija sedana zvanog Buick LaCrosse
Prikazana nova generacija sedana zvanog Buick LaCrosse
2

Prikazana nova generacija sedana zvanog Buick LaCrosse

840
2
Podelite sa prijateljima:

Veliki sedan Buick LaCrosse je izostao iz ponude General Motorsa u domovini još 2019. godine, što se zbilo kao jedna od posledica programa restrukturiranja velikog koncerna. Međutim, s procesom proizvodnje se nastavilo u Kini i sada pred nama imamo četvrtu generaciju limuzine namenjenu posebno za kupce na tom tržištu. I dalje je to najveći i model s najviše prestiža u paleti Buicka, a čak je i platforma Epsilon s prednjim pogonom i međuosovinskim razmakom od 2.905 milimetara, nasleđena od prethodnika.

Međutim, karoserija i enterijer su nanovo osmišljeni.

Buick LaCrosse je „rešen“ u novom korporativnom stilu brenda, a koji je nazvan Pure (čisto, izvorno, iskonski – slobodnije verzije prevoda), a razvijen je od strane kineskog studija General Motors. Već je u upotrebi kod više friških modela Buicka.

Osnovne karakteristike obuhvataju ajkulin nos simuliran na prenjem kraju vozila, široka usta maske hladnjaka koja su postavljena pod negativnim nagibom, kao i prednje svetlosne grupacije u formi velikih očnjaka.

Dužina sedana je sa smenom pokolenja snižena za 32 milimetra (pa sada iznosi 4.996 mm), ali zato po širini nije bilo promena (1.866 mm), dok je novitet za santimetar viši pa po ovoj osi meri 1.469 mm. Trag točkova je sada širi za 8 milimetara napred, dok je nazad impresivniji za 9 mm.

Na vrhu ponude se, uostalom kao i pre, nalazi verzija Avenir. Pruža trodimenzionalnu matricu kod rešetke hladnjaka, prošireni dekor koji stvara privid hroma, 19-inčne naplatke (dok prizemnije modifikacije poseduju jedinice od 17 ili 18 cola), a tu su farovi izvedeni u tehnologiji matriks, pri čemu svaki od njih poseduje po 222 dioda tipa LED.

Za sve pakete opreme je zajedničko to što imaju jedinstvenu svetleću traku, a ona se sastoji od 352 sijalice LED. Kada vlasnik vozila istom priđe, s odgovarajućim ključem-tagom, inicira se takozvani lajtšou (svetlosni mini spektakl).

Navedeno je da je enterijer nove limuzine postao prostraniji u svim smerovima. Konzervativna stilizacija prethodnika je nestala, pa sada LaCrosse poseduje jedinstveni zakrivljeni ekran od 30 inča koji nosi indeks 6K Eyemax. Obezbeđuje prikaz informacija koje su od značaja u vožnji i koje se tiču multimedijalnog sistema.

Mikroprocesor „koji se odaziva na ime“ Snapdragon 8155 se nosi sa zaduženjima koji se tiču kontrole, a omoguećena je i bežična veza 5G i samim tim i postupak osvežavanja softvera na daljinu.

Paneli za tastere putem kojih se podešavaju prednja sedišta su izvedeni u Mercedesovom fazonu, što će reći da su postavljeni na unutrašnjim panelima vrata, dok je „ručica menjača“ (zapravo polugica s tom funkcijom) je s desne strane volana, a umesto centralne konzolie imamo dve površine namenjene bežičnoj dopuni baterija pametnih telefona ili sličnih spravica.

Modifikacija Avenir pruža i skupoceni dvobojni trim u putničkoj kabini i proširen sistem ambijentalne rasvete sa 121 lampom LED, dok funkciju grejanja, ventilacije i vibracione masaže nude prednja sedišta. Ali, isto tako i ona pozadi!

Tehnološka rešenja na novom sedanu su tipično kineska. To podrazumeva, već sigurno znate, jednoipolitraski četvorocilindarski motor s turbo asistencijom. Sada ovaj benzinac nudi 180 umesto nekadašnjih 169 konjskih snaga, a tu je i dvolitraš sa 237 „grla“. Oba su uparena s devetostepenom automatskom transmisijom.

Jedno vreme se LaCrosse u Kini nudio s motorom radne zapremine 1,3 litra, ali je ta opcija brzo zanemarena. U ponudi se od 2016. do 2018. godine nalazila i hibridna varijanta, ali je tržište jednostavno nije prihvatilo. Međutim, Amerikanci obećavaju da će ponovo okušati sreću s hibridnim LaCrosseom, ali ovaj put s drugačijim pogonskim sklopom.

Četvrta generacija Buicka LaCrossea će početi da se nudi u Narodnoj Republici Kini tokom leta koje samo što nije. Stari sedan je stajao 32 do 42 hiljade američkih dolara, a ne očekuje se izmena cenovne strategije konstruktora. Barem ne u značajnoj meri.

AutoRepublika

(840)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Potpuno se uklapa u kineski dizajnerski klise! Nista senzacionalno ali komercijalno uspesno.

Yankee

Prvi LaCrosse od pre 20-ak godina mi se uvek jako dopadao zato sto je bio fantastican sleeper. Izgledao je kao dosadan auto za penzionere, ali je imao i V8 opciju. 5,3 litre, 303 ks, doduse ‘ebao ga je FWD, ali opet je mogao da iznenadi mnoge aute.

comment image