1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debi najmoćnijeg Porschea Cayennea s indeksom Turbo E-Hybrid
Debi najmoćnijeg Porschea Cayennea s indeksom Turbo E-Hybrid
1

Debi najmoćnijeg Porschea Cayennea s indeksom Turbo E-Hybrid

287
1
Podelite sa prijateljima:

Upravo je od strane Porschea predstavljen krosover za narednu modelnu godinu. Nosiće naziv Cayenne Turbo E-Hybrid i promovisaće stilske detalje koji su osobeni za restilizovani SUV. Takođe, novitet će na mestu najsnažnijeg izdanka loze Cayennea zameniti prethodnu varijantu po imenu Turbo.

Pod haubom novog aduta Porschea koji će biti moguće dobiti u klasičnom, ali i u obliku kupea, se krije četvorolitarski biturbobenzinski motor V8. Razvija 591 konjsku snagu, ali i takvom mu pomaže elektromotor koji dodaje još 174 „grla“. Ukupna snaga pogonskog sklopa tako dostiže 729 „konja“ i 950 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Porsche navodi da tako moćan sklop može da lansira Cayenne Turbo E-Hybrid do 97 km/h za svega 3,5 sekundi i da dostigne najviše 296 km/h.

Cayenne Turbo E-Hybrid poseduje veću bateriju kapaciteta 25,9 kilovat-sati i ona je smeštena ispod poda prtljažnika. Porsche navodi da je ponudio mogućnost brze dopune iste tempom od 11 kWh, pa se tako potrebno vreme skraćuje na pola između dva i tri sata. Ostala unapređenja donose izdašniju bešumnu autonomiju, ali za koliko, Porsche ne reče.

Konstruktor navodi da njegovo čedo promoviše vazdušno ogibljenje kao deo standardne opreme. Sistem poseduje dvokomornu i biventilsku tehnologiju što omogućava prilagodljivost potiska i odskoka, pa se povećava razlika u ponašanju vešanja, zavisno od izbora režima nazvanih Comfort i Sport Plus. Porsche Torque Vectoring Plus je deo serijske opreme, dok je sistem koji otvara mogućnost upravljanja putem zadnjih točkova Porsche Dynamic Chassis Control raspoloživ sa spiska opcionala.

Modifikacija Turbo E-Hybrid će se raspoznavati po jedisntvenoj njuški koja donosi veće usisnike vazduha. Porsche je lukove točkova i donju sekcij stražnjice farbao bojom ostatka karoserije. Kočne čeljusti su crvene, dok je završetak izduvne cevi četvorostruk (po dva sa leve i desne strane). Standardni su i farovi u tehnologiji LED i nose komercijalni indeks HD-Matrix Design.

Novi SUV se u putničkoj kabini ističe linijom u visini glava putnika nazvanom Race-Tex oblogom, grejanim volanom GT Sport, aluminijumskim oblogama vrata i instrument table, i kožnim sportskim sedištima podesivim u osamnaest smerova. Dostupna su i komforna sedišta podesiva na četrnaest načina.

Porsche takođe nudi bežičnu dopunu mobilnog telefona tempom od 15 vati, a ta površina je i dodatno hlađena. SUV je dobio isti koktel ažuriranja i unapređenja koja su darivana i gami osveženog Cayennea, uključujući i osveženu komandnu tablu sa zakrivljenim ekranom dijagonale 12,6 inča, kao i još jednim za multimedijalni sistem. Taj pruža dijagonalu od 12,3 cola.

Porsche navodi da je već sada moguće naručiti Turbo E-Hybrid. Do distributera stiže na proleće naredne godine i to s celnom (u Americi) od 148,5 hiljada dolara. Verzija E-Hybrid Coupe je još skuplja i prevazići će cenovnu kotu od 153 hiljada zelembaća.

Inače, uvodni Cayenne i dalje pokreće turbobenzinski V6 trolitarski agregat sa 348 konjskih snaga. Drastično je jeftiniji od hibrida i može se dobiti za manje od 81 hiljada američkih dolara. Međutim, novajlija je i tako skup, i dalje ubedljivo pristupačniji od verzije Cayenne Coupe Turbo GT sa 650 konjskih snaga. Ona košta skoro 198 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je vrhunac dizajnerske umetnosti – veoma smiren dizajn, minimum detalja, nigde nista agresivnog a opet auto odise snagom i dinamikom! I, naravno, lici na svog predhodnika, i na njegovog predhodnika, pa tako odaje postovanje principima evolucije svoje Porse-rase! Ovde svi otvori na prednjem delu imaju svoju funkciju: hladjenje i aerodinamika, laziranja nema!

Jedan detalj koji se odomacio kod Porsea – ovalni izrez u kokpitu gde su smesteni instrumenti potice iz super modela 918. Za to sam licno bio odgovoran.

comment image