1. Home
  2. Prezentacije
  3. Blindirani BMW X5 pod tremom pred nastup na IAA
Blindirani BMW X5 pod tremom pred nastup na IAA
0

Blindirani BMW X5 pod tremom pred nastup na IAA

98
0
Podelite sa prijateljima:

Osveženi BMW X5 Protection VR6 debituje na Salonu automobila koji se održava u Minhenu. Ranije ove godine videsmo modernizovani X5, a kao što je to bio slučaj i u prošlosti s ovim minhenskim krosoverom, evo i sada možemo da vidimo oklopnu varijantu po imenu BMW X5 Protection VR6. 

Ključna osobina ovog specijalnog BMW-a se ne da tako lako videti kada se ovaj parkira pored obične X5-ice. Zapravo, novajlija donosi i sportsku notu s elementima iz palete M, a koji se vide na rešetki hladnjaka, kućištima retrovizora u crnoj boji visokog sjaja, krovnim nosačima isto takvog sjaja i s nazivom Shadow Line, kao i na dva para završetaka izduvnih cevi, aranžiranih onako kako se to radi na verzijama M. Tako i možemo zaključiti da je prva linija odbrane putnika upravo ta neupadljivost.

Ispod karoserije poznate forme, naći ćete oblikovane čelične ploče visoke čvrstoće. Stilizovane su tako da odgovaraju karoseriji u predelu vrata, bočnog okvira, krova i pregrade. Tu je i oklopna pregrada prtljažnika i aluminijumski štitnik od šrapnela. Ako meci ili geleri prodru u rezervoar za gorivo, specijalno kućište može zapečatiti ubode kako bi se sprečilo curenje. BMW X5 Protection VR6 ispunjava balističke zahteve iz opusa VPAM, ali kupci takođe mogu da izaberu opcioni oklop za podvozje i dodatni krovni oklop za veću zaštitu.

Ostalo je opisivo kao prilično standardna priča. Govorimo o izdanju po imenu BMW X5 M60i xDrive. To znači da 4,4-litarski twin-turbo V8 donosi osmeh na lice vozača, radeći sa 48-voltnim blagim hibridnim sistemom. Na raspolaganju su 523 konjske snage, ali BMW ne objavljuje podatak o težini verzije X5 Protection VR6, iako dodatna masa utiče na performanse.

Sprint do 100 km/h traje 5,9 sekundi – značajan pad u odnosu na M60i od 4,2 sekunde. Ovo se poklapa sa performansama prethodne blindirane X5-ice, kao i najveća brzina kretanja od 212 km/h. Međutim, sistemi vešanja i kočenja su ponovo podešeni, što je bilo apsolutno nužno kako bi mogli da se nose sa teškim oklopom.

Vozač i putnici će uživati u luksuznoj unutrašnjosti ukrašenoj 14,9-inčnim ekranom informativno-zabavnog sistema nove X5-ice i 12,3-inčnim ekranom za vozača, i sve to uprkos robusnoj konstrukciji krosovera. BMW-ova četvorozonska klimatizacija je standardna, kao i sportska sedišta umotana u veštačku kožu s indeksom Sensafin. Ipak, nećete naći sedišta za svih pet putnika; BMW navodi da je X5 Protection VR6 namenski četvorosed „za udobnost i bezbednost“.

Ostale osobenosti varijante Protection VR6 uključuju poseban sistem interne komunikacije sa spoljnim svetom, opcionu dodatnu LED reflektorsku, trepćuću rasvetu u rešetki hladnjaka i na zadnjem delu vozila, kombinovano sa sirenama. Tu je i krovna antena s posebnim prijemnikom za digitalni radio program. BMW takođe nudi i posebnu vozačku obuku kako bi se „treniralo taktičko ponašanje.“

BMW je odlučio da i ovu verziju sklapa u fabrici izgrađenoj u Spartanburgu. Cena nije objavljena, dok bi prve isporuke, po planu, mogle krenuti negde u drugom mesecu 2024. godine.

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments