1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Peugeot 208 1.2 75 ks Active Pack – Mali prepotentni
AR test: Peugeot 208 1.2 75 ks Active Pack – Mali prepotentni
29

AR test: Peugeot 208 1.2 75 ks Active Pack – Mali prepotentni

4.03K
29
Podelite sa prijateljima:

Dizajneri novog Peugeota 208 bili su sretne ruke. Mali lavić je bez sumnje lep i „sladak“ automobil, nažalost skup k’o đavo! Upravo zato, za kupce s plićim džepom, na probnu vožnju uzeta je najjeftinija verzija 1.2 Pure Tech/75 ks, za koju je ipak neophodno „bagatelnih“ 20 hiljada evra…

Priča loše počinje po mali Peugeot 208, verujem da će mnogi od vas na spomen cene podići obrvu i prokomentarisati nešto u stilu; „pa oni nisu normalni“! Da, da, automobili su sve skuplji, prethodna generacija „dvestaosmice“ 1.0/68 ks starovala je recimo s nekih 11.500 evra, mogu se opkladiti da za tih desetak godina inflacije u Srbiji, još manje u zemljama EU, nije iznosila 70-80 %, niti su prosečne plate za toliko porasle, bez obzira što nas naš vrli preCednik gotovo svakodnevno ubeđuje u suprotno…

Ok, novi 208 je nešto perfomantniji, moderniji i pre svega bolje opremljen od prethodnog, ali to nikako ne može opravdati toliko poskupljenje. Još manje se može razumeti razlika u ceni od nekih 25 %, odnosno čitavih 5.000 evra između njega i bratskog Citroena C3, pokretanim istim agregatom 1.2 PureTech/82 ks.

No, kako za ovim lavićem vlada veliko interesovanje i od pojavljivanja ne siliazi s podijuma najprodavanijih automobila u Evropi, eto dokaza kako funkcioniše zakon ponude i potražnje! Međutim, ukoliko sam prilikom predhodnih test vožnji 208, gde pre svega mislim na snažnije benzinske agregate, računajući i dizel 1.5 BlueHDi i električnu verziju e-208, zaključio kako manje-više zaslužuju pare uložene u njih, ovoga puta zaista sam ubeđen da je Peugeot preterao!

Ne zbog same opreme, koja uostalom i nije tako siromašna (za domaće tržište ovo je osnovna verzija u ponudi, ne i za francusko gde ima još „očerupanijih“, samim tim i jeftinijih), već pre svega zbog agregata, čija je snaga blago rečeno skromna!

O tome malo kasnije, još par reči o izgledu, iako sada svi dobro znamo na šta liči jedan 208. Bez imalo sumnje opšte forme su veoma privlačne, „caka“ je u detaljima. Kako bih vas podsetio već kao po običaju pronađoh slike prestižnijih izvođenja GT (naslovna fotografija), i GT Pack iz ranijih testova, u poređenju s njima voženi Active Pack lišen je prednje svetlosne grupe s tri atraktivne diode, sva sreća te su ipak sačuvane velike „kljove“, koje su postale zaštitni znak proizvođača.

Primetih da nema ni lakiranih crnih proreza za točkove i znački s oznakama na C stubu, dok je zadnja svetlosna grupa pojednostavljena. Zauzvrat poseduje aluminijumske naplatke „Taksim“ od 16 cola, ne toliko orginalne kao takozvani „Bronx“ i „Camden“ (17 cola), koje srećemo kod navedenog završnog nivoa GT, a isto se odnosi i na GT Pack. Sve u svemu, iako ne obara s nogu spoljašnji izgled voženog 208 je i dalje dovoljno atraktivan, a kakva je situacija u unutrašnjosti pitate?

Srednja žalost

Nedostatak poluprovodnika, odnosno čipova, usporio je ukoliko ne i zaustavio proizvodnju pojedinih modela, zbog čega je Peugeot ponudio kupcima da im ugradi klasične instrumente umesto digitanih, koje koriste skuplje verzije 208, 2008, 3008, 5008… Potsećanja radi, kod 208 GT i GT-Line srećemo se s „3D“ instrument tablom, zapravo radi se o ekranu s dve „dubine“, gde su u dnu smešteni fiksni pokazivači (za temperaturu motora i stanje goriva u rezervoaru), dok je drugi nivo transparentan i smešten par santimetara ispred.

Jedna vrsta projekcionog ekrana („head up“ pokazivača), s tim da ovde smešten u samoj instrument tabli. Princip je isti, na providnu plastiku projektuje se po želji obrtomer, brzinomer, GPS, podaci s putnog računara…, i sve se može personalizovati različitim grafičkim rešenjima u više boja.

E pa ništa od toga nema kod našeg Active Pack (neko ce reči tim bolje i nije daleko od istine), analogni instrumenti su, ukoliko se ne varam, isti kao kod bivšeg 308! Dakle klasične kazaljke uz jednu specifičnost, kod obrtomera ova ide u kontra pravcu (s desna na levo), kako bi bila manje zaklonjena obručem upravljača. Da, da, i ovde se srećemo s takozvanim i-Cockpitom, što se ogleda u smanjenoj vidljivosti donjeg dela instrument table.

Želite li ih videti po svaku cenu, nameće se kompromis sa sedištem i minijaturnim upravljačem, podrezanim na gornjem i donjem delu. U voženom beše kožni i spada u serijsku opremu, ali centralni ekran nije od 10 već od 7 inča. Nema u njemu satelitske navigacije, za nju se doplaćuje 600 evra.

Nema ni kartice „slobodne ruke“, da bi se startovao motor mora se poslužiti klasičnim ključem. Klima uređaj je predviđen ali nije automatski, preko centralnog ekrana mora se podešavati jačina ventilatora i mešati topao/hladan vazduh, kako bi se ostvarila željena temperatura u kabini. Nimalo praktično!

Zapazih i da nema poklopca na centralnoj konzoli, kao ni naslona za desni lakat vozača. Sva sreća te su sedišta dobro profilisana i udobna, uz to obložena su kvalitetnim platnom. Šta još ima od serijske opreme možete videti na sajtu uvoznika za Srbiju, pozabavimo se malo unutrašnjim prostorom.

Kao i kod mnogih savremenih mališana na prednjim sedištima ima mesta i za veoma korpulentne osobe, pozadi je posve druga priča. Prostor je skučen, dve odrasle osobe moraju da računaju na solidarnost vozača i suvozača. Do nekih 1,8 metara visine putnika, nekako i mogu da se skrase, iznad toga glavom dodiruju plafon. Nije jednostavan ni sam ulazak/izlazak iz vozila, krivac za to su mala zadnja vrata i nedovoljan ugao pod kojim se otvaraju.

Desetak santimetara više u dužinu od bivšeg modela 208 (međuosovinsko rastojanje je praktično isto kao kod prethodne generacije) nisu dakle doneli više prostora, što se odnosi i na prtljažnik. Zapremina od 311 litara (samo 265 lit po VDA normama, po istim kod Clia iznosi 340 litara, odnosno 351 litara kod VW Poloa), tek je na donjoj granici proseka, dok se modularnost svela na oborive naslone zadnjih sedišta.

Bez police za poravnjanje nivoa dobijeni prostor nije ravan, tačnije sedalni deo uzdignut je za oko 10 centimetara. Ovoga puta u njegov dnu ne pronađoh rezervni točak, uz doplatu može biti „ćopavac“ ili onaj istih dimenzija, kada se izgubi još par desetina litara korisne zapremine.

To bi bilo to, kao što rekoh za detalje opreme, kako sigurnosne tako i one zadužene za udobnost, pozivam vas da prostudirate zvanični sajt Peugeota. Ukoliko bih mogao da biram uzeo bih jedan viši nivo opreme, dakle Allure (+ 1.100 evra), gde, između ostalog, pronalazimo automatski klima uređaj.

Turbo koji život znači

Šta reči a ne slagati? Mali trocilindarski blok bez turbo punjača sigurno nije agregat koji će vas „oboriti s nogu“! Osim skromnih 75 konjskih snaga, još skromniji je obrtni moment od 118 Nm, koji razvija pri relativno visokih 2.750 o/min. Kao što sam više puta istakao u prethodnim testovima, prvi utisak je često najobjektivni (posle se na sve navikne), odmah dakle zaključih kako je motor lenj, nekada davno upotrebio bih izraz „kilav“.

Nakon što sam 208 u istom danu zamenio s jednim Renaultom Capturom 1.0 TCe GPL/100 (napajan plinom ili benzinom), osetih ogromnu razliku u odzivu na gas, normalo, motor kod Captura je s turbo punjačem i razvija 180 Nm. Iako lagan, 208 mi se posve opravdano učinio tromim, i pored dobre volje agregat jedva da zadovoljava osnovnu namenu, prevoz od tačke A do tačke B.

Posebno ukoliko su u njemu četiri „kapitalca“ s punim prtljažnikom, kada je zaista na muci. Ne, nisam pronašao žrtve kako bi se uverio u napisano, već sam za potrebe firme s kojom povremeno sarađujem odvezao na otpad više stotina kilograma starog papira. Lele, osim što je lavić „lego“ do zemlje, motor se zaista napatio da ga pokrene svaki put po paljenju zelenog svetla na semaforu.

„Šupalj“ u nižim obrtajima, u višim brzo izgubi dah, tako da je raspon u kom pruža najbolje što zna veoma sužen, recimo između 2.500 i 4.500 o/min. Fabrika kaže da do „stotke“, pod uslovom da je za upravljačem samo vozac, treba 13,2 sekundi, dok nezavisna merenja iznose podatak od bezmalo 15 sekundi…

Ok, ni to nije tako strašno, za razliku od međuubrzanja koja su zaista katastrofalna. U ciframa izraženo od 80 do 120 km/h, u petom prenosnom odnosu, treba dobrih 22 sekundi, isti ovaj blok s turbo punjačem i 100 ks to ostvari za 8 sekundi manje (10 sekundi od 0 do 100 km/h), i to u šestom prenosu. Verovatno ste shvatili, voženi 208 ima samo pet brzina, plus je hod ručice menjača predugačak i neprecizan.

Naprotiv, ponašanje našeg malog lava je dinamično i sigurno, uz precizno upravljanje i malo podupravljanja. Ovde je ogibljenje osetno mekše trimovano nego li kod GT izdanja, a ni gume nisu toliko perfomantne, čime se izgubilo na efikasnosti a dobilo na udobnosti. Tim bolje, po viševekovnoj francuskoj kaldrmi, koja se još uvek može pronaći na pojedinim ulicama i bulevarima, znatno manje vibrira i poskakuje.

Inače samo ogibljenje nije značajnije evoluiralo u poređenju sa bivšim, napred je MacPherson, dok je pozadi ostala polukruta osovina. Već kao po običaju isterah ga i na auto put, nije mu zabranjen, ali se evidentno bolja oseća u gradskoj vožnji. Motor je iznenađujuće diskretan, uz dobru izolaciju kabinskog prostora posve je moguće otisnuti se na duži put.

Jedino ne treba biti u žurbi i često posegnuti za ručiom menjača, kako bi se izabrao najadakvatniji prenosi odnos. Pri 130 km/h vrti se na relativno visokih 3.600 o/min, u ovakvim okolnostima putni računar pokazuje potrošnju od 6,3 litara. U idealnim uslovima ne prelazi 5 litara, dok po gradu nema pravila, moja se kretala između 9 i 10 litara, da bi se na kraju zabeleženi prosek stabilizovao na tačno 7,2 litra.

Može i manje, ali ne u sredini u kojoj moja malenkost živi, previše je gužvi po gradu, odnosno vožnje u veoma komlikovanim uslovima. Na kraju sve je na vama, ukoliko vam je budžet „tesan“, izbor ovog agregata može se razumeti, u protivnom investirajte još 1.200 evra za snažniji 1.2 PureTech/100, koji je znatno bolji izbor. Ne troši ništa više ali je osetno perfomantniji i zabavniji za vožnju.

A ukoliko vam ovaj mali lavić nije preterano prirastao za srce tek da znate da je osnovna cena Renaulta Clija s oznakom 1.0 SCi/64 u Srbiji 15.290 evra, a nove Škode Fabije 1.0 MPI/65 samo 13.992 evra (najniža u Francuskoj za 208 Like iznosi 17.500 evra).

Ok, oba su u nešto slabija i u nižem završnom nivou, za uzvrat prostraniji su od 208 i pozicija za upravljačem je standardna, mnogim vozačima bolje „leži“. Razlika u ceni ostaje značajna i kada se uporede skuplje i bolje opremljene verzije, primera radi najskuplja Fabija 1.0 TSi/110 ks Style DSG (automatski menjač), košta u Srbiji 18.588 evra, dok za Peugeot 1.2 PureTech/100 Alure Pack EAT8, treba čitavih 25.890 evra!

Zaključak se sam nameće, koliko god da ima kvaliteta, mali 208 je precenjen, za te pare može se „ladno“ pronaći vozilo u superiornijem segmentu, bolje opremljeno i snažnije za barem 30 do 40 konjskih snaga (pade mi na pamet Renault Megane 1.3 TCe/140 ks s početnom cenom od 19. 890 evra).

Bez obzira ko da je određivao cene ovog malog Peugeota, kako u Srbiji tako i izvan, ili je totalno neupućen u stanje na tržištima ili se jednostavno „sprda“ s inteligencijom potencijalno zainteresovanih kupaca!

Tekst i slike: Perica Rajković

Peugeot 208 1.2 75 ks Active Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4060/1750/1430 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 311-1.118 lit
Masa praznog vozila: 1.195  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/atmo benzinac
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 75 ks pri 5.750 o/min
Maks. obrtni moment: 118 Nm pri 2.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: ručni, 5 prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina s uzdužnim ramenima
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 13,2s
Maks. brzina: 170 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 44 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,4/7,2
Emisija CO2: 119

Cena

Cena u Srbiji za voženu verziju od 20,050 evra  

Dobre strane:

Dizajn, dopadljiv enterijer, udobnost, ponašanje na putu  

Loše strane:

Cena, skromne perfomanse, pozicija za upravljačem ne odgovara svim vozačima, menjač, pristup zadnjoj klupi i raspoloživ prostor  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7 
Performanse:6,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 6 Ukupno 6,5 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 6 Ukupno 6 
Efikasnost: 6
Cena
Prihvatljivost: 5
Ocena: 7,167

 

(4030)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nekada sam vozio pežo jer mi je bio cenovno dostupan. No, došla su izgleda neka druga vremena za mene

moron

Mada uopšte nisam fan gospodina Piroškog ( i često se zaprepastim kakve ocene i utiske je on u stanju iznese u svojim recenzijama ), neki dan pogledah njegov uporedni test dva karavana iz C segmenta – 308 SW HDI 130 AT i Corolla TS 2,0 hibrid. Ako bi se „poklonila vera“ onome što je na kraju recenzije izneo ( da karavanska hibridna corolla ima raspon cena od 25.900 do 35.800, a karavanski 308 sa dizel motorom raspon od 27 do 37 hiljada ), mislim da je svakome jasno na kakvim se teškim drogama nalaze cenovni stratezi pežoa. Ako se posmatra… Pročitaj više »

Peki

Ne vidoh tu recenziju, tj poredenje, ali ne sumnjam u to sto kazes. No moj bivsi redakciski kolega, da ne kazem Patron, sada je u nekim drugim vodama… Automobili su prevazideni te ne treba ocekivati nikakve realne informacije na tom polju, akcenat je na brodskoj kuhinji Gospode Piroski i nautici, moras da si kupis jednu jahtu da mi mogao da pratis taj nivo…😉

moron

Ma, lako ću ja za „čamce“, kao i za Piru i Lidiju. 😊
Ono što ja govorim da NIJE NORMALNO da jedan pežo 308 HDI 130 bude skuplji od Corolle 2,0 hibrid sa 180 ks. To nikako.
A to je samo jedan od primera apsurda do kojih je dovela aktuelna cenovna politika pežoa.
Od mene – srećan im put 😊

Ex YU

ajmo ovako. Niti sam čitao taj test „Vrele gume“, ali odma da ti kažem, da Tojota uopšte i nema dizel. To što je „hibrid“ za mene je otežavajuća okolnost. To što pežo ima dizel je +. I nisam zainteresovan za te hibrid-čiće…. Nisam dete da se igram i zajebavam,. Po pitanju cene, evo da ti ja navedem, uzmeš Skodu Octaviiju VRS, oš karavanku ili limuzinu, za manje para od tih gore. I dobiješ (pazi) vrhunski auto (Alkantra, 19-tice, DSG,..) oš, bentzin 2,0 TSI sa 245ks i 380 Nm oš plug in hibrid za 1000 evra, više od prethodne sa istom… Pročitaj više »

TheStig

A sta fali hibridima?Jesi ti vozio neki Toyotin hibrid?Ja ti garantujem da je iz mjesta ta Corolla brza od svake Oktavije a tek Camry. Camry cupa kao blesav. Cvt je dokazano poderao mnoge performans automobile u klasi. Pogledaj sta radi Cvt kod Honde na yt gdje je derao perfomantnije i jace automobile. Oktavija vrs je taraba od automobila bilo dizel ili benzin. Isto kao i Golf GTI. To nije ni blizu vrha u tom segmentu.

moron

Ne sporim ja odredjene kvalitete oktavije, ali, oktavija i 308 i njima slični su za mene jedna klasa, a corolla i njoj slični su neka druga klasa.

Kod prvih ti se klimatizacija podešava preko touch-screen-a, a kod drugih „po starinski“ 😊

Takodje, ako bih i izabrao škodu, ja bih izbegao te točkove od 19″ VRS opreme i radije odabrao Style sa 17″.

A što se tiče motorizacije, više vere bih imao u Toyotin 2,0 hibrid, nego li u VRS izvedbi 2,0 dizel ili benzin iz VW grupe. To kada bih bio u prilici da biram.

fa14

Na ovako slicnom motoru (82 ks kod 2008) sam dugo bazirao iskustvo voznje PSA benzinaca. Motor je kako je i napisano potpuno bez daha, na niskim obrtajima pravi previse vibracija dok elektronski gas radi kao sumanut, valjda je i on iznenadjen nedostatkom snage. Tek oko 2500 obrtaja sve se donekle smiri ali vise snage se ne krije cak ni u sasvim visokim obrtajima. Ono sto nije spomenuto u tekstu je podjednako los rucni menjac dugog hoda kome nedostaje bilo kakva preciznost. Kod modela 2008, konkretno, pricu spasava forma koja odgovara gradskoj voznji.

fa14

Naravno da jeste, samo sam pozurio da podelim svoje razocaranje 🙂

s mile

Sladak mališa, svakako naj poželjniji u segmentu ( vizuelno), zato su i takve cene.
Naravno da su svi automobili iz Pekijevih testova u FULL verzijama paketa MAXIMALNO poželjni, ali su i cifre takve da se „oladimo“ u željama. Tako da neki od nižih paketa uz dodatak opreme obično bude izabran.

Nije mi estetika nikada bila prioritet, već funkcionalnost / racionalnost, tako da ovog mališu nebi ni uzimao u obzir, s obzirom na cenu konkurenata.

Peki

Kao sto rekoh u Francuskoj se ovaj 208 nudi i s dva jos niza paketa opreme (enterijer tuga), kod nas pocevsi od predstavljenog. Po meni to je neki razumni minimum, uz snazniji blok od 100 ks 208 postaje pozeljan, ali po koju cenu…

Suki

Hvala, Peki, na trudu i volji!

J4ZZ3R

Nisu baš te cene realne, istina je da su napisane u cenovniku, ali Pežo prodavci funkcionisu na taj nacin da postoji preskup cenovnik, a oni Vam kao nude modele sa lagera koji imaju 3000-4000 dodatne opreme i onda kao sekta neće da spuste.ni Euro od tih cena, jer svakako u ponudi imaju vrlo malo vozila. Sad na oglasima ima nov 208 Allure sa motorom od 100ks za 20590 eur ili manje i taj motor je već odlična priča, ali tačno je da je taj isti Pežo pre samo dve godine koštao 16500 eur (istina, na kraju godine, a redovna cena… Pročitaj više »

moron

Tačno je i da kod pežoa postoje popusti ( koji nisu ni pola od onoga ranije ), ali, znaš i sam da je sadašnja politika cena i aktuelnih popusta kod pežoa takva da je čak i Honda u Srbiji postala bukvalno „socijalni brend“ u odnosu na pežo. 😊

BB

Potvrđujem, taj motor od 100 ks je sasvim dovoljan

moron

Kako tvoj „pežo“ služi ?

BB

Evo, obrnuo 116 km na satu 🤣😂. Mjesec dana bio u garaži pa malo protegao gume juče i danas. Pronašao sam gdje se štima bord kompjuter ali nisam našao podatak o prosječnoj pozrošnji. Autić je OK, jedino sjedišta bi mogla biti šira…

moron

Crknuće ti tako ubrzo akumulator na „glavnom dobitku“, teraj to malo😊

Peki

Slazem se s tobom, naravno da daju popuste posebno za vozila s lagera, ali to rade i mnogi drugi proizvodaci, tako da na kraju Peugeoti opet ostaju (pre)skupi! A sto se tice kategorije kupaca kojima novac apsolutno nije problem, takvi su ipak velika manjina i jedan Peugeot 208 ih ptevise ne interesuje, jos manje razmazenu decu, neskromne svalerke i nezasitu suprugu. Peugeot se u poslednje vreme uzima za nekakav premijum, ne kazem, modeli su im uspesni i privlacni, ali za te novce, ili malo vise, lako se moze pronaci nemacki „premijum“…

J4ZZ3R

Vidi Peki, kod nas realnih popusta baš i nema, ali isto tako nema realnih cenovnika. Ne verujem da je IKO u Srbiji kupio 208 po ceni iz cenovnika. Poenta cenovnika je da kupac bude srećan „akcijskom“ ponudom koji dobije za vozila sa kagera ili na putu za Srbiju i da se izbegne pregovaranje. Često listam nemačke auto časopise na READLYu i mnogi imaju u svojim testovima rubriku „prosečan popust“ i uvek se oduševim kad vidim, čak i sada cifre od 18+%…a čak idu do 30% u ranu zimu i to u odnosu na realne cene iz cenovnika… Kod nas bi… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Peki

Da, da ti popusti „napolju“ su zaista popusti, i ovde se mogu pronaci novi automobili jeftiniji i do 30 %. Sto kazes u Srbiji bi dileri pomislili da ih zajebavas kada bi im trazio toliko, dok se ovde redovo reklamiraju s takvim cenama. Dobro, ne odnosi se to na sve brendove i modele, mnogi ne prelaze vise od 10-tak procenata. Sve zavisi kolika im je marza, odnosno ukoliko je kraj godine moraju da rasprodaju zalihe jer vozila na lageru od 1 januara imaju godinu dana vise. U Francuskoj ih tkz. mandateri kupuju u okolnim zemljama EU gde su osetno jeftiniji… Pročitaj više »

DUDE

Ubacimo u racunicu jos i Fiat Tipo limuzinu 1.4/95ks za 14.200eur i Hyundai i20 1.2/84ks za 14.390eur…i ispada da za najmanje para Tipo ipak nudi najvise.

Iznogud Časni

Uvijek bilo i biće…

Rikošet

Da je 75 KS u traktoru to bi bilo „nešto“ a ovako u 1.200 kilograma teškom automobilu u 21. vijeku to je samo so na ranu… Izađeš napolje pogledaš ovaj 208 i kao manje te boli, sjedneš unutra počneš da voziš bol postaje nepodnošljiva i tako iz dana u dan. To je čista šizofrenija i što je najžalosnije siguran sam da je zbog cijene ovaj leš naprodavaniji model kod nas… Ok ljudima treba nov automobil, ali skupite još malo para i uzmite onaj s turbom i 100 KS i vozite se kao ljudi (da se razumijemo mrzim trocilindraše i dalje…)… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Uj, uj,Ti sad sve više onaj stari ja. Samo se vremena promijenila, pa tebe ne pljuju po komentarima. 100 konja?! Sad ga sjeba…😁🇮🇹 Tipo dizel 18k karavan.

Rikošet

Za par godina kad struja sve poklopi plakaćemo i za ovim, a kamoli za 100 KS…

A što se tiče Fiata on je danas brend bez posebnog imidža.

500 ima sve što mu treba, a ostali modeli su svedeni na statističku grešku i uglavnom na Italiju.

Kod nas su najpoželjniji polovni, a kupovina novog Fiata smatra se „u kafani i komšiluku“ promašajem ma koliko para on koštao…

xtrimi

Peki pitanje ima li neki Ford na testu , barem u 5 godišnjem planu 😀

Peki

Naravno, ali sta Ford trenutno ima od noviteta? Aktuelni modelu su odavno vozeni i predstavljeni…