1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Hyundai Bayon 1.4 MPI
AR test: Hyundai Bayon 1.4 MPI
108

AR test: Hyundai Bayon 1.4 MPI

3.03K
108
Podelite sa prijateljima:

Na produženom vikend druženju nam se našao Hyundai Bayon, u predzadnjem (trećem) nivou opreme, pogonjen  atmosferskim motorom zapremine 1,4 litra sa 100 ks, uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. I odmah ćemo da otklonimo sve sumnje i da kažemo da nas je kao celina veoma prijatno iznenadio.

Naravno, pošto savršenstvo ne postoji, sve to i uz neke sitnije zamerke, koje su ipak samo lično zapažanje, a sa kojima se neko drugi možda uopšte i neće složiti.

Bayon je inače jedan od dva, odnosno, od tri predstavnika brenda u SUV-B segmentu. Na tržištu Srbije su, naime, tri predstavnika, jer je tu pored Bayona i Kone (“do juče” Kone prve, a “od sutra” druge generacije, prisutan i najmanji član te trojke, model Venue, koji ne srećemo na ostalim evropskim tržištima.

Do pojave nove generacije Kone, za potencijalne a nedovoljno upućene kupce, možda je „na prvu“ mogao da bude malo zbunjujući odnos dimenzija Bayona i prethodne generacije Kone, pošto su “u dužinu” bili jako slični, mada izmedju ta dva modela postoje veoma bitne razlike (na primer različite platforme, pri čemu je Kona imala dostupne i jače motore, a i AWD verziju, pa i hibridnu i električnu verziju).

Sa modelom Venue takve zabune “na dužinu” nije bilo, jer je on očito kraći od Bayona, drugačije forme i onako kockast na prvu deluje kao umanjeni “pravi džip” (ne mislimo, naravno, na brend), pri čemu ni on u Srbiji ne deli motorizaciju sa Bayonom (Venue kod nas dolazi samo sa odavno poznatim 1,6 MPI). Sada, sa novom generacijom Kone, ni „na metar“, neće biti nekih dilema, jer je, otprilike, Bayon duži od modela Venue za onoliko koliko je kraći od nove generacije Kone (Venue je dug oko 404 cm, nova Kona oko 435 cm, a Bayon je negde “na pola puta”).

O modelu

Bayon je predstavnik brenda u SUV B segmentu, koji je uradjen na istoj platformi kao i aktuelni model i20 (treće generacije), sa kojim deli dosta toga. U osnovi, naslednik je ranijeg modela i20 Active, što je bila povišena / krosoverska verzija i20 druge generacije. Sama klasa je veoma popularna medju kupcima, ali i zahtevna, gde se dosta modela bori za svoje “mesto pod Suncem”, poput Peugeota 2008, Renaulta Captura, Škode Kamiqa, Forda Pume i mnogih drugih.

Predstavljen je u proleće 2021. godine, proizvodi se u pogonima u Turskoj, a u komercijalnu proizvodnju je krenuo u toku 2022. godine.

Dugačak je 4.180 mm, širok 1.775, visok 1.490 mm i sa međuosovinskim rastojanjem od 2.580 mm. Klirens iznosi do 183 mm.

Zavisno od motora, menjača i opreme, masa praznog vozila se kreće u rasponu od 1.045 do 1.230 kg (testni: 1.132 kg), a točkovi su 16” (uz 1,2 MPI) ili 17” (uz 1,4 MPI ili 1,0 T-GDI).

Pa da vidimo kakvo je u naravi to vozilo.

O dizajnu spolja

Spolja je sa dosta oštrih linija i pomalo ekstravagantan. Deluje da dizajnerski kombinuje elemente više aktuelnih modela iste kuće, pa nas tako sa boka delom podseća na Tucson, od pozadi na i20, a prednji deo, sa svetlima u dva nivoa, kako da kombinuje dizajn Kone, a sa rešetkom prednje maske nalik onoj kod Tucsona.

Nekome će da se dopadne odmah, nekome tek posle nekoga vremena, a nekome verovatno neće nikada. Sve je to sasvim normalno, jer je sve to samo stvar ukusa i po tom pitanju potpuno je legitimna ocena svakog posmatrača. Meni lično zadnji deo Bayona još “nije legao”, mada sam ga i pre ove teste vožnje dva puta u razmaku od par meseci detaljno sagledavao u salonu.

Činjenica je da je i novi Tucson imao veoma hrabar dizajn, ali se očito vrlo brzo dopao izuzetno velikom broju kupaca i to ne samo u svetu ( prošle godine je standardna verzija prodata u količini od 221.100 komada, a produžena 334.700 komada ), već mislim da je prošle godine u Evropi i u Srbiji bio najprodavaniji u svojoj klasi. Moguće da taj slično avangardni dizajnerski recept pomogne Bayonu da i on ostvari značajan rezultat u svom segmentu.

Kada bih obratio pažnju na neke sitne detalje, rekao bih i da mi se dopada ( pa i u funkcionalnom smislu ) što Bayon već bazno ima integrisane uzdužne krovne šine. Takodje, dizajn felni mi je dopadljiv, a dimenzija guma u testnoj verziji mi deluje kao “prava mera” ( 205/55X17 ).

O enterijeru

Enterijer je praktično iskopiran sa modela i20, što samo po sebi ne znači ništa loše.

Sa izuzetkom bazne verzije, koja ima standardne analogne instrumente (sa displejem od 3,5” u sredini), ostali nivoi opreme imaju izuzetno lepe virtuelne instrumente od 10,25”. Pa tako i testni.

Takodje, osim najvišeg paketa, koji centralno na konzoli ima ekran u boji osetljiv na dodir, dijagonale 10.25″, ostali paketi imaju taj ekran od 8″. Takodje u boji.

Ispod su veoma dobro uradjene komande automatske klimatizacije, sa tasterima, a u pitanju je jednozonska klima, u svim paketima. Dizajnerski su te komande lepo rešene, ali, sama plastika koja okružuje komande klimatizacije (a produžava se i udesno ispred suvozača), meni je nekako suviše “obična” (bez ikakve teksture ). I nekako deluje baš “jeftino”. Šteta je što i u tom delu enterijera po pitanju izgleda materijala nije barem primenjeno “prevarno rešenje” sa gornjeg dela centralne konzole, koji “na oko” deluje kao da je obložen veoma mekanom gumiranom plastikom, a što kada dodirnete vidite da uopšte nije slučaj (ta plastika gore je veoma tvrda). Ali, dobro izgleda.

Kada već pominjem mekoću plastike, mekana plastika je samo sa gornje strane rukohvata prednjih vrata, kao i na središnjem naslonu za ruke izmedju prednjih sedišta (koji naslon dolazi tek od testnog paketa). Drugde mekanu plastiku u ovim kolima sresti nećete.

Kvalitet i dezen materijala na sedištima kod testnog deluje sasvim pristojno, a prednja sedišta su dobro profilisana ( imaju i grejanje u poslednja dva paketa ). Tvrdja su, a meni su bila sasvim udobna. Lumbalnu podršku nema ni najviši paket.

Ambijentalno osvetljenje (počev od testnog paketa ) je zaista lepo uradjeno. Ništa napadno. Nijansa plave. Pohvala.

Volan mi se baš dopada. Na oko, a i pod rukom. “Mesnat”, lepo zadebljan u zoni palčeva i veoma prijatne mekoće. Odličan. Sa grejanjem je (od testne opreme).

Čisto dizajnerski posmatrano, multifunkcionalne komande na volanu su dobro uradjene.

Tek, verujem da bi celi enterijer delovao “bogatije” (“prestižnije”) izborom neke druge vrste plastike oko komandi klimatizacije. Dobar je enterijer i ovako, ali, mislim da bi uz tu izmenu bio i bolji. Stvar ukusa, dakako.

Što se tiče ponude prostora

Van svake sumnje, Bayon unutra nudi mesta više od proseka klase. I zavisno od želja i potreba, to mu je potencijalno zaista veliki plus.

Primera radi, kada pozadi “iza sebe” sedne osoba visine oko 190 cm normalnih proporcija, iznad glave može da joj stane dlan, dok za kolena bude taman mesta ( bez potrebe da se kolena rašire ). Takva osoba može da sedne čak i na središnje sedište pozadi (za glavu je tada knap), ali, za kolena te osobe u sredini može da bude problem zavisno od “krakatosti” preostala dva putnika nazad.

Napred mesta ima u izobilju. Na mestu vozača iznad glave stane šaka “na kant” osobi visine oko 190 cm.

Unutrašnje ostave (u vratima, ispod prednjeg naslona za ruke i kaseta) su sasvim korektne, a one u svim vratima su veličinom čak i iznad proseka. Ako bih cepidlačio, što se tiče onih držača za čaše izmedju prednjih sedišta, u onaj veći komotno staje flaša od 0,75 litara, dok u manji to ide baš dosta tesno.

Zavisno od motorizacije, prtljažnik može da ima deklarisanu zapreminu od 411 litara – ako ga ne pokreće blagi hibrid ili da ima 334 litra – ako je agregat iz porodice blagih hibrida (jer je tada baterija u podu gepeka, pa ta varijanta ne može da ima rezervni točak), uz napomenu da u cenovniku za Srbiju nije iskazana cena i za blagohibridnu varijantu. Prtljažnik ima duplo dno, pri čemu se ono gornje dno preklapa, a i lako uklanja. Zadnja polica ako se skine, ima gde da se stavi u gepek. Tek, dobro je i to.

Oprema

Mada smo pitanje opreme napred delom već dotakli, pomenuo bih da već i baznjak ima zadnje parking senzore i kameru, a što na spisku opreme nećete naći u baznoj opremi čak ni kod nekih predstavnika SUV-C segmenta ( da mu ime ne pominjem opet, jer sam u nedavnom testu za CR-V pomenuo o modelu kog brenda je reč ). Ali, generalno posmatrano, već i kod baznog je oprema je zaista baš bogata ( auto klima, alu felne … ).

Ako bismo cepidlačili, rekli bismo ovde odmah i da je Bayon što se tiče glavnih farova u prva dva paketa „halogenac“ (dok testni i glavne farove ima u LED tehnologiji ), kao i da je u osnovnoj opremi lišen nekih sistema asistencije („Upozorenje i po potrebi pomoći pri kočenju u slučaju prepreke“ i „Lane Keep Assist”), a koje sisteme „dobija“ u drugom niovu (pa ima i u testnom).

Sve preostale sisteme asistencije ( pa i prilagodjivi tempomat i aktivno centriranje vozila u sredinu saobraćajne trake, kao i još neke elemente), ima samo u poslednjem paketu opreme i to neke od njih samo ako je verzija sa automatskim menjačem.

Tek, što se tiče testnog, njemu je oprema stvarno dobra, primerena klasi i stanju u tom segmentu. Tu „nema šta nema“ u svetlu cene. Ako bih počeo sve da nabrajam, spisak bi bio jako dug.

Ako bih nešto prigovorio (više „da prigovorim“), rekao bih da samo prozor vozača ima komande sa „One Touch“ funkcijom, da pozadi ima jedan (a ne dva) USB priključka, da pozadi nema centralnih otvora za ventilaciju ispod središnjeg oslonca za ruke putnika prednje klupe, kao i da samo naslon suvozačkog (a ne i vozačkog) sedišta ima džep sa svoje zadnje strane.

Ergonomija

Bayon u osnovi ima dobra ergonomska rešenja.

Sedište vozača i volan imaju dobre hodove za moguća podešavanja i verujem da će svako visine do oko dve metra da kao vozač vozač sebi na pronadje idealnu poziciju za sedenje.

Prikazi i podaci na virtuelnoj instrument tabli su pregledni, čitljivi, informativni.

Preglednost je dobra, ali, istina je i da je C stub naizgled dosta debeo (kao što je činjenica da u njemu ima bočni prozor).

Sve komande su logične, na dohvat ruke, pa i aktivno bezbedne, a posebna pohvala za komande klimatizacije i to najviše za taster za podešavanje temperature (koji je primer po meni baš dobrog i jednostavnog rešenja ). No, sve to sa izuzetkom možda dve stvari, ali i to što zameram, to je stvar samo mog „doživljaja“ i ne treba to shvatati kao apsolutnu istinu (i za sve kao stvarnu manu).

Naime, napred sam već pomenuo da se sa obe strane volana nalaze praktično “duple” multifunkcionalne komande, u smislu da su tu po dva horizontalna (“plus/minus”) tastera, u nizu, koji se naizgled “naslanjaju” jedan na drugi (istina je da je izmedju njih rastojanje možda oko 3-4 mm i da je tu i neki malo uvučeni distancer, pogledajte fotografije ). Može da vam se desi da pri želji da tu nešto podesite u vožnji (i “na slepo”) da prstom malo zakačite i neželjeni taster (umesto samo desnog, dotaknete malo i levi ili obrnuto) i da greškom i nevoljno gurnete oba ta tastera “ka gore” ili “ka dole”.

Ako tako pogrešite na levoj strani volana, nebitno je bezbednosno, jer su tu komande za pojačavanje i smanjenje tona i za promenu radio stanica. Ali, ako tako u vožnji pogrešite sa “duplim komandama” na desnoj strani, umesto da “u plus” ili “u minus” menjate recimo razne prikaze bord kompjutera (ali, možda ste odjednom poželili da vam na sredini ekrana stoji prikaz trenutne brzine), uticaćete tako potencijalno istovremeno i na aktiviranje, rad i/ili postavke tempomata i/ili limitera brzine.

Možete tako nehotično čak i da aktivirate tempomat ili limiter (ako su oni bili samo privremeno deaktivirani ) kada to uopšte ne očekujete ili ne želite, a ne samo da im (ako su već bili u funkciji) samo promenite zadatu brzinu za +/- 1 km/h. Meni se to desilo par puta. Naravno, kriv je sam vozač uvek. Pa i kada je neravan kolovoz. Moja je greška. Ne sporim.

Ali, živ čovek nekada i pogreši. I možda je zbog tih potencijalno “grešnih” i “nesavršenih” taj deo komandi mogao da se izvede i drugačije, možda sa malo izbočenim, a ne sa malo uvučenim distancerom izmedju ta dva tastera, jer bi to sprečilo da se prstom istovremeno deluje na oba tastera.

I još jednu stvar bih (možda) zamerio. U pitanju je položaj dugmeta za paljenje ili gašenje motora ( počev od testnog nivoa opreme, koji ima SMART KEY – otključavanje i pokretanje vozila na dugme ). Ja kao vozač to dugme uopšte ne vidim, zaklonjeno mi je volanom, pri čemu je to dugme „na slepo“ (to jest dodirom), veoma, veoma teško razlikovati od ostatka okruženja –  osim da se baš samo na to fokusirate i sve „ispipate“.

I to me povremeno malo nerviralo. Pri paljenju kola počnem „na slepo“ prstom da „tražim“ taster i onda shvatim da nikako ne uspevam da ga razaznam taktilno u odnosu na okruženje i moram na kraju da malo izvijem telo udesno da bih video taster ( ima jedna fotografija tog tastera, koja bi odgovarala prinudnom (pognutom) položaju vozača (kako bi on „kroz volan“ video taster).

Sve u svemu, u osnovi nema neke greške sa ergonomijom kod Bayona, osim ovog gore mog sitničarenja.

Motorizacija i deklarisane perfomanse

Testirano vozilo pokreće atmosferski motor radne zapremime od 1,4 litra sa 16 ventila, deklarisane maksimalne snage 100 ks pri 6.000 o/min i maksimalnog obrtnog momenta od 134 Nm pri 3.500 o/min, koji je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. Deklarisana maksimalna brzina iznosi 176 km/h, a ubrzanje 0–100 km/h je 12,6 sekundi.

Ulaznu motorizaciju, inače, čini atmosferski 1,2 MPI motor sa 84 ks i 118 Nm, uparen sa petostepenim manuelnim menjačem ( maks. brzina 165 km/h i ubrzanje 13,6 sekundi ), a osim njega u Srbiji je za Bayon dostupan i turbo motor radne zapremine od jednog litra, sa tri cilindra, ali samo u verziji maksimalne snage 100 ks i 172 Nm, u kombinaciji sa šestostepenim menjačem (maksimalna brzina 183 km/h i ubrzanje 10,7 sekundi). Za verziju tog turbo motora sa 120 ks ne postoji navedena cena u cenovniku za Srbiju (već samo njegove tehničke deklaracije).

Osim 1,2 MPI, preostala dva motora mogu biti uparena i sa automatskim menjačem (kod 1,0 T-GDI uz DCT-7 menjač), kada im je ubrzanje lošije za oko jednu sekundu.

Tako sve to kazuju deklaracije navedene u cenovniku.

Utisci u vožnji

Prvi utisak u odnosu na ovo vozilo se ticao njegovog motora. Potentnosti. Subjektivno, očekivao sam manje, jer objektivno, onih 12,6 sekundi ubrzanja „na papiru“ i ne deluju nešto impresivno za tu klasu za 2023. godinu. Ali, dobio sam subjektivno više. Jer, kada čovek malo u glavi „povuče ručnu“, resetuje se od svih „trkačkih“ deklaracija i perfomansi kojim nas svakodnevno bombarduju, te shvati da je u „dobrom starom atmosfercu“ sa 100 ks, onda će svoja očekivanja i način vožnje lako da prilagodi na taj nivo (pogotovo ako je već imao iskustva sa takvom vrstom motora). I biće verujem veoma zadovoljan. Barem sam ja zaista bio zadovoljan.

Lepo on ide. Recimo, ako prihvatate relativno defanzivnu vožnju, taj motor može da zadovoljavajuće vuče i počev od relativno niskih obrtaja. Može, znači, po ravnom da vuče korektno i ispod 2.000 rpm (npr. u trećoj može i počev od oko 1.500 rpm na ravnom, ako je neopterećen).

Ukoliko želite više dostupne snage, da na papučici gasa pri pritiskanju osetite neku nervozu motora ili bolje perfomanse (za neka brža, vremenski kraća i bezbednija preticanja ili za neki veći uspon i više opterećen automobil), poželjeno je da imate barem 3.000 rpm, a iznad 3.500-4.000 rpm će motor subjektivno da deluje dosta „divlje“ i takav će da ostane sve do obrtaja maksimalne snage (6.000 rpm).

Priznajem, u početnom periodu druženja sa ovim vozilom desilo mi se par puta da pri samom kretanju imam osećaj nedovoljnosti snage, ali, to više propisujem mojoj želji da se malo agresivnije krene (ili na jačem usponu), a da pri tome izgubim iz vida da vozim atmosferski motor (pa i to pri kojim obrtajima on ostvaruje svoj maksimalni obrtni moment i koliko on iznosi).

To je istovremeno jedna od situacija gde bi sigurno bio bolji 1,0 T-GDI od 100 ks. Jer, mada je iste deklarisane maksimalne snage, on svoj maksimalni obrtni moment (kao konstantnu vrednost) ostvaruje u rasponu obrtaja od 1.500 do 4.000 rpm, a maksimalna snaga kod njega ima konstantnu vrednost u rasponu od 4.500 do 6.000 rpm. I baš zato pri, recimo, 1.500 rpm, 1,0 T-GDI već ima svoj maksimalni obrtni moment (172 Nm), koji je u tom delu radnog područja značajno veći nego kod 1,4 MPI (ako sam dobro video na nekim dijagramima dostupnim na netu, na 1.500 rpm ima malo ispod 100 Nm), a samim time 1,0 T-GDI tada ima i značajno (skoro 70%) veću snagu od 1,4 MPI, a što će sve i pri tako relativno niskim obrtajima vozač pri naglom dodavanju gasa da oseti kod turbo verzije.

Što sve uopšte ne znači da je Bayon sa 1,4 MPI u tim situacijama loš. Ne. Sve što njemu u tim uslovima treba za bolje perfomanse (ako su vam potrebne ili ciljane) jeste možda nešto češća promena stepeni prenosa, da bi se samo inicijalno dobilo nešto više obrtaja. I ništa više. Jer, čim se on „malo zavrti“, lepo on povuče čim se gas iole jače doda.

Hodovi ručice manuelnog menjača jesu možda malo duži u odnosu na neke druge, ali, nije ovo ništa neubičajeno, a hodovi su veoma precizni i ručica pri tome ni najmanje „ne zapinje“ (nema bilo kakvog otpora) pri ubacivanju u bilo koji stepen i kratko rečeno – veoma je prijatan za rukovanje, pri čemu sama ručica baš fino „leži u ruci“.

Već sam pri opisu enterijera pominjao da mi se dopada sam kako volan lepo leži u ruci, a i u vožnji je odličan osećaj upravljivosti, jer se i po krivudavom putu Bayon dobro drži čak i uz malo bržu vožnju ( ipak je on visok manje od 150 cm ), mada nikada ne treba gubiti iz vida da ogromna većina vozila danas u prvoj ugradnji dolaze uz eko pnemumatike, pa i Bayon (kao ni to da on ima malo veći klirens).

Zvučna izolacija iz podvozja i spolja uopšte, u granicama je proseka za tu klasu (osim možda kod najskuplje verzije, koja ima dodatno akustički izolovan prednji vetrobran, pa bi trebalo i da je unutra tiša ), ali, zvučna izolacija samog motora u odnosu na prostor za putnike je kod Bayona sigurno iznad proseka i ono je baš za pohvalu.

Pri brzini od 130 km/h motor se u šestom stepenu vrti na oko 3.400 rpm, a pri 120 km/h na oko 3.000 rpm (a samo testa radi, videh da je pri toj brzini kretanja u trećem stepenu prenosa na 6.000 rpm, gde mu je maksimalna snaga).

Veoma je i udoban, ma kakve da su neravnine i neverovatno je kako dobro „trpi“ ležeće policajce (ili druge izbočine na putu). Dakle, ako svojom omaškom na vreme ne prilagodite u potrebnoj meri brzinu kretanja pri nailasku na ležeći policajac, ja sam siguran da ćete se pozitivno iznenaditi kako će Bayon to dobro „da upije“.

I tako dolazimo do dve sitnice koje bih ja možda „zamerio“, mada to može biti i moja loše ili pogrešno zapažanje ili posledica činjenice da je testno vozilo u trenutku preuzimanja na test imalo jedva oko 1.100 km „u nogama“.

Naime, kočnice su dobre, efikasne, dobro se doziraju, ali, za eventualno agresivniju vožnju voleo bih da je servo asistencija u tim situacijama malo jača. Prosto, osetio bih se tada prijatnije i sigurnije.

Druga zamerka se tiče parkirne kočnice, uz napomenu da su i pozadi disk kočnice i da je parkirna kočnica klasične koncepcije ( „na sajlu“ ). I kada bih se parkirao na nekom malo većem nagibu (gde sam ranije i inače znao parkirati neka druga kola, takodje sa „ručnom“ iste koncepcije ), „ručnu“ Bayona sam zaista morao potegnuti „do kraja“ da bi „držalo“. Da ne bih bilo šta „eksperimentisao“, kasnije sam to prihvatio kao pravilo postupanja, pa nikakvih iznenadjenja u sličnim uslovima nije bilo.

Ali, možda je sav taj moj utisak oko kočnica ipak samo zato jer su i kočnice vozila verovatno još u nekoj meri u fazi završne razrade (i još možda ne postižu svoje pune perfomanse).

Za svaku pohvalu je rad „Lane Keep Assist”-a. Baš dobro funkcioniše. Pa i tamo gde uz desni rub kolovoza uopšte nema vidljive krajnje „pune linije“.

Pomenuo bih da sam po preuzimanju vozila primetio da nije funkcionalan Start&Stop sistem, a nisam razumeo zašto, jer nije postojala bilo kakva indikacija na instrument tabli u tom smislu, pa ni da je možda nedovoljna napunjenost akumulatora, niti se šta menjalo zavisno da li „na taster“ taj sistem „aktiviram“ ili „deaktiviram“. Sledeći dan, posle oko 150 km od početka testa, sistem je sam proradio. I kasnije normalno funkcionisao.

Za kraj segmenta o utiscima iz vožnje, rekao bih da je slično bilo i sa „povezivanjem“ mobilnog telefona putem funkcije „Android auto“. Prva dva dana telefon nije hteo nikako da se poveže (mada je bio konektovan baš na za to predvidjen USB port) i kada sam već „odustao od toga“, treći dan tokom vožnje se odjednom sam „povezao“, a i kasnije se svaki put sam odmah najnormalnije „povezivao“. Moguće da je u ovom delu bio u pitanju neki moj gaf, koji ni tada, a ni sada, nisam bio u stanju da prepoznam.

O potrošnji

Za ovo vozilo, zavisno da li je ispod haube motor 1,2 MPI, 1,4 MPI ili 1,0 T-GDI 100, WLTP deklaracije potrošnje za kombinovani režim glase: 5,4-5,7 / 6,2 / 5,3-5,6 ( sve za manuelni menjač ). Znači, 1,4 MPI je „na papiru“ najveći potrošač. A ima i najveću emisiju CO2, što je verovatno i razlog zašto Bayon sa tim motorom nije u ponudi na tržištu EU.

Pri preuzimanju vozila zatekao sam samo zapis prosečne potrošnje za poslednjih oko 175 km od 8,2 litara (uz prosek brzine od oko 24 km/h, tj. što je očito bila neka pretežno gradska vožnja ).

Ja sam prešao oko 480 km, uglavnom van grada i najviše magistralno i regionalno (udeo auto puta je oko 20%, brzine 110-130), uz, uslovno rečeno, pet „penjanja“ na oko 500 mnv (i možda oko 30 km vožnje po „Partizanskom putu“ duž uzdužnog grebena Fruške gore, a što je energetski dosta zahtevno). Pretežno sam vozio defanzivno. Povremeno i agresivno. Prosek potrošnje je na kraju bio 5,0, a brzine oko 45 km/h.

Pri konstantnoj brzini od 130 km/h troši oko 6-6,5 litara (zbog načina prikaza tog podatka na instrumentima, nije moguće baš precizno očitavanje trenutne potrošnje).

Verujem da čak ni uz sveukupno eventulno konstantno agresivniju vožnju, prosečna potrošnja celog testa ( onuda kuda jesam išao ) ne bi prešla onih 6,2 litara koje je WLTP deklarisao za mešoviti režim.

U par gradskih (vikend) vožnji prosečna potrošnja je bila „kako kada“, od 7,5-8,5, mada to može sigurno i više u gužvama, bez dileme.

Rezervoar ima zapreminu od 40 litara.

O cenama

Prema cenovnicima sa sajta uvoznika, Bayon ima cene u rasponu od 17.990 ( bazna oprema, uz 1,2 MPI ) do 23.990 ( najviša oprema, uz 1,0 T-GDI 100 sa DCT-7 ), dok testni (bez opcione boje) ima cenu od 21.790 (mada mi je uvoznik pri predaji vozila na test za njega dao posebnu specifikaciju opreme, sa napisanom cenom od 20.690, a moguće da je to za njega neka posebna cena kao za test primerak).

Ono što sledi iz cenovnika, ako umesto 1,4 MPI izaberete 1,2 MPI, uštedećete 600 evra, a ako se umesto za 1,4 MPI u istoj opremi odlučite za 1,0 T-GDI, malo deluje komplikovanije za poredjenje, jer u cenovniku za Srbiju taj motor postoji napisan samo u kombinaciji sa DCT-7 menjačem, a kada je od 1,4 MPI sa AT6 skuplji za 700 evra.

Kad smo već kod tih 700 evra, recimo da baš toliko opciono košta metalik boja u kombinaciji sa crnim krovom, kao kod testnog vozila.

Da li je za testni primerak onih 21.790 (ili je možda ipak 20.690) „puno“ ili „malo“ (i sve to „bez boje“), ne znam šta bih rekao. Klasična je to priča, jer je to samo stvar ugla posmatranja (da li ste prodavac ili kupac), kao i stvar želja i mogućnosti kupca.

Tek, mislim da nekim kupcima iz vozila tog segmenta Bayon može biti potencijalno interesantno vozilo, jer on načelno svakako ima dosta dobrih osobina ( npr. ponuda prostora, udobnost, korektna osnovna oprema … ), a neke osobine zavise ne samo od želja i potreba, već i od dostupnog budžeta ( motorizacija i oprema iznad osnovne ). A kao jedna od mogućih „konačnih celina“, testni primerak može da predstavlja dobar kompromis svega toga, posebno ako kupac želi proverenu, tradicionalnu atmosfersku pogonsku tehnologiju, koja bi po samoj svojoj koncepciji trebalo da pruža veću pouzdanost u dugoročnoj eksploataciji, a sve to možda i uz nešto niže troškove redovnog održavanja.

I takvim ljudima od mene topla preporuka da pre konačne odluke šta da kupe, ipak možda malo sagledaju i ovaj Bayon. Dobar je on. Nije najbolji u klasi (ali, ni najskuplji). Nije idealan (nekih „mana“ ima, kao i sve).

Ali, dobar je. Dosta dobar.

Aleksandar Dragović

(3032)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

108 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

S obzirom na ljubav autora prema vozilima sa slovom H na nosu, malo sam brinuo da ne otkupi testirano vozilo 🙂 Ipak, izgleda da Koreja ipak nije Japan, mada su Kia & Hyundai kao skakavci napali svetsko automobilsko tržište. Mene malo brine hiperprodukcija i štancovanje modela… I10 ostaje jedini Hyundai koji bih svojim novcem možda platio, a dizajn ovog modela mi je baš arhaičan o diskvalifikatorski.

Njegova Visost!

Autor voli huskvarnu sa naglaskom na kvarnu! 🫨😛

Rikošet

Pohvala za fotografije konačno smo izašli iz ambijenta onog šumarka 🙂 na svjetlo fruškogorskog dana… Što se tiče ovog modela, primjetio sam da naš narod uglavnom „trči pred rudu“ i da ga u startu sočno opljuje zbog njegovog dizajna, a da nije ni sjeo u njega, a kamoli ga vozio. Dopadao se nekome ili ne ovaj automobil ispod lima krije mnogo praktičnih aduta za nekog ko želi realno da ih sagleda… Drugim riječima sa ovom dužinom iznenađuje prostranošću u kabini. Iz mog iskustva u sličnom cjenovnom rangu može mu jedino Vitara po tom pitanju uzeti mjeru, kako klasični kockasti predstavnik,… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Rikošet
moron

Da, slažem se za pomen Vitare, a dok sam (za sebe) sagledavao neke osobine Bayona, vrlo često sam poredio baš kako je „to“ kod Vitare ( ima li ona „to“ ili „nema“ i obrnuto, ima li Bayon „to“ što Vitara ima u nekom paketu opreme ). Jer, mada je već baš veoma vremešna, Vitara je sa svojim 1,4 MHEV dobro motorizovana, dobro je opremljena ( da sada ne pominjem koje tu pozicije meni upadaju u oko kao benefit ili mana opreme jednog ili drugog ), ali je Vitara unutra i značajno manja (ipak je njoj Wb samo 2.500 mm, što… Pročitaj više »

Rikošet

Poznanik je nedavno uzeo sebi novu 1.4 Turbo… Ja sam Vitaru vozio nekada kada se pojavila sa 1.6 atmosfercem i da budem iskren ubio me onaj otužni ambijent, ne znam doživio sam je baš kao „sirotinju“ valjda sam subjektivno favorizovao Yetija… Sjedoh prije par dana u ovu od prijatelja i prijatno se iznenadih. Motor je za moj dinamički pojam perfektan. Udobnost iznad svih očekivanja za automobil sa polukrutom osovinom pozadi. Osim toga kad ga porediš sa 1.4 TSI ovaj „japanac“ tako mirno i uglađeno radi da je to za ne povjerovati. Prijatno sam bio iznenađen, a na kraju me kupila… Pročitaj više »

Njegova Visost!

Jel ovo ti hvalis tri cilindra?

moron

Moguće da si pomešao. Kod Suzuki Vitare 1,4 MHEV ima 4 cilindra, a ranije je bio u ponudi i 1.0 litarski trocilindrični turbo benzinac sa 110 ks.

Njegova Visost!

A bilo mi je malo čudno da Riki hvali trocilindrasa…

Rikošet

Zar i ti sine Brute 🙂

Pa vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, znaš li ti za ovu….

Njegova Visost!

Nemoj mene, znaš da ne vidim dobro.
Da znam, ja je izmislio.🙃😁

Branko

Meni je isto Vitara puno bolji izbor od Bayona. A Bayon, bože što je ružan… Znam da je ljepota u oku promatrača, ali..,

BB

Dakle Bajica koji zna da iznenadi… Tj. imamo Bajicu Nenadića na testu… 👍
Svjetski a naš..😉

Njegova Visost!

Vidiš kako kritika utječe na njega? A ja se ponadao da ga je „grk“ poslao na tecaj fotografije :-)))

J4ZZ3R

Grk mu je omogućio da nema prisilu da juri profit, nema mobingovanja, pritiska, fenomenalni uslovi za rad, svega ima, samo para nema, a šta će mu pare, kad ljude kvare 🙂

Njegova Visost!

Ima onaj skeč u Nadrealistima, sad će beba da nadje link, kad onaj pita perhana, koji drži rekord u ne primanju plate (spominjao sam to ovdje nedavno). Ne daj Bože da dodje plata, pa da prekine taj rekord. A šta kažu ukućani? Ništa, mrtva usta ne govore 😁🙃🫨

J4ZZ3R

Ja se kladim da će drug MRN taj rekord srušiti, ali tu ne treba nagraditi samo njega već i gospodina poslodavca jer pazi, da nije poslodavac tako altruističan đavola bi drug MRN mogao da juri Perhanov rekord 🙂

Njegova Visost!

Aba mu kolač, sad su mi i komentari postali predugački za čitati. Smanjite, braćo.🫨 Otvorih članak, bacih pogled kratko (navika) a bolovi su jači. Što upratih bjese dugme za paljenje kojeg krije volan. E, to bmw ima i još kraj njega za start stop- muka živa.

Prle

U tekstu ima 90 zagrada i 81 navodnik. Previše. Zamorno za čitanje…

moron

Slažem se. Zaista. Znam za taj problem (decenijama). Ali, tako je to, svako od nas je faličan na svoj način. Idealno ne postoji. Bez razlike da li je reč o ljudima ili stvarima.

J4ZZ3R

Čovek je advokat, posao mu je da brani, da je sudija, pa da mu presudi u tri rečenice

moron

Dopada mi se koncept odbrane, jer ostavlja manevarski prostor tom okrivljenom 🙂

J4ZZ3R

Ja se malo šalim zaista i uživam u ulozi komentatora lakog na okidaču i jeziku. Ljudi ne shvataju da ovo nije profesionalni medij, bar ne u potpunosti i da je većina sadržaja na istom plačena 0 dinara i postoji samo kao rezultat izuzetnog entuzijazma i ljubavi 10ak auto zaluđenika. Meni su isto zamerali dugačak i sveobuhvatan test Mazde… Fora je u tome što ja, a siguran sam ni autor ovog testa nisu trošili svoje dragoceno slobodno vreme, čak krali vreme i resurse od svojih profesionalnih obaveza koje hleb na stolu i auto u garaži znače… Vozili po 500km, trošili desetine… Pročitaj više »

Peki

Da ti tvoj drug kaze nesto, profesionalnih auto medija u Srbiji je malo, da ne kazem nimalo…Sve je to „stap i kanap“, sistem Alan Ford 😂. Ima tu par mojih bivsih kolega i prijatelja koji su veliki poznavaoci auto zbivanja (Zoran Zivkov i Akeksandar Ugljesic recimo), ali ni oni nemaju sredstava kao cuveni svetski auto mediji, gde pre svega mislim na privatne piste i sve moguce instrumente za precizna merenja perfomansi. Sve se dakle zasniva na iskustvu koje mnogi domaci „novinari“ ni nemaju, kao sto sam vise puta napisao pojedini nemaju veze ni s zivotom ni s automobilima, to sto… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Jasno je to meni prilično. Žalosno je što čak i na nivou Evrope ne postoji značajna konkurencija u auto medijima i tu se puno nekada ozbiljnih redakcija bavi prepisivanjem i direktnim zastupanjem par vodećih euro proizvođača.
Takođe, na delu je, kao i u mainstream medijima zaglupljivanje čitaoca i banalizacija sadržaja. Nema tu prostora za različita mišljenja i slobodne interpretacije…uglavnom šabloni.
Slažem se za gosn Uglješića.

Aleksandar Zlatković

Peki, šta misliš o Pavlu, koliko je po vama stručan kao auto-novinar? Pitam pošto ste radili zajedno.

Peki

Bez komentara druze, nadam se da me razumes… 😉

Aleksandar Zlatković

Hvala na odgovorima, cenim da ima ovde na AR dosta pametnih ljudi koji se zaista razumeju u automobile i lepo je što širite na ovom sajtu ljubav prema automobilima. Ako se čika Zvezdan seća, ja sam bio u početku ovog sajta prvi komentator na fejsu.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Aleksandar Zlatković
Njegova Visost!

Ajde…gugl, obd 2 iz Kine za par eura i i 15 dana dodje u Pariz, skines aplikaciju besplatnu i ustekas u svaki auto koji voziš i sama app ti kaže performanse.
Joj, ova danasnja omladina, što bi rekao Sir Oliver.

moron

Ja te molim da sledeći put razmisliš i o mogućim poreskim implikacijama pre nego eventualno napišeš da sam ovaj test bez naknade napisao u radno vreme … 😊 Još će da bude da treba da obračunam i platim PDV na nenaplaćeni honorar za sve te potrošene radne sate koje nisam ni fakturisao 😊 A istine radi, rekao bih i da je gorivo za ovaj test obezbedio uvoznik za Hyundai, kao i da mi je vozilo predato besprekorno čisto. Ali, jeste tačno i da sam ga ja u toku testa jednom i oprao. Kao i da nisam potrošio svo gorivo koje… Pročitaj više »

Njegova Visost!

Cccc, da malo prcnem, zlonamjerni bi rekli da kako će platiti ljetovanje u vlastitoj nekretnini u grčkoj (malena kućica koji neki nazivaju vila), ribljim umjesto kokosijim jajima, vožnju u autu bez krova i jedenje pljesnjavog sira i ispijanje litara starog soka od grožđa, kad bi se plaćali honorari piscima testova? 😜🙃 Uostalom, nisi ti došao do Sekijevog nivoa, trebaš još testova napisati da mos računati na tepsiju baklava🫨😁 Al jedno vas nikako ne mogu da razumijem, pa molim objašnjenje: kako je moguće da ni nakon svih ovih godina niste u stanju da organizirate nekakvo druženje negdje ( davno sam ja… Pročitaj više »

Prle

Ako ti doživljavaš moj komentar kao pljuvanje, onda ja nemam lepe reči. Ispada da se na ovom portalu ne sme nikome ni na šta ukazati. Moron je lepo naveo da je čovek svestan tog problema i sve pohvale za to, kao i za testove koje je uradio do sada. Ako si mislio da ne znam da je ovaj portal plod rada istinskih zaljubljenika u automobile i da je ovo advokatskim rečnikom pro bono test, onda si se grdno prevario. Da to ne znam, ne bih test pročitao do kraja i ne bih ostavio komentar.

J4ZZ3R

Gospon Prle ja se zaista nisam Vama direktno obratio, više sam mislio globalno na ljude koje više „poznajem“. A ako se Vama obraćam, dopada mi se Vaš poslednji komentar, a prvi da zaista doživljavam kao „pljuvanje“ jer ste od svega pozitivnog u tekstu Vi istakli zagrade i navodnike i težak stil.

Prle

Poštovani gospodine J4ZZ3R, nije tako delovalo da mi se niste obratili. Pročitajte Vaš komentar još jednom…

Njegova Visost!

On je drug.🥰

Njegova Visost!

Slažem se za zagrade, navodnike i težak stil, ipak je Moron advokat a ne novinar. Šta bi bilo da ginekolog piše tekstove ?😜😤🫨

J4ZZ3R

Bolje da nam je zapao gastroenterolog nego ovaj revizor:)

Njegova Visost!

Uh, nagutao sam se toga crijeva, i samo čuješ adrenalin! A sestra odgovara: dala! I onda te to vrati u život, pa opet kopnis, nemaš snage da pomjeris mali prst …otišao sam predaleko.
Ima li kakav ginekolog da se razumije u automobile? Zamisli ti onda ta poredjenja?! Najviše bi volio Reno!

Njegova Visost!

200 do 500 eura sat? Za koji penis?(da ne budem nekulturan)
Od njega treba oduzimati, a ne mu još plaćati tekstove ! Imaš kuću, vrati stan!😛🫨 Btw, nisi čuo Sprajca u Stanju nacije, kad govori da je uhvaćena sutkinja koja je krala u H&M dućanu? A čujem da je pipi u puffu 40 eura….🤷😱

J4ZZ3R

Znači ipak si partizan 🙂

Izmenjeno 9 meseci pre od strane J4ZZ3R
Njegova Visost!

C, hajdukovac do groba…papa i dida bili su Torcida.
A kako znam, u NP Hajduk ima navijače …

Njegova Visost!

I sudija i advokat kradu u sprezi…znam iz iskustva.

moron

Ko zna, možda se nekada i to desilo, ali dokazi o tome budu prikupljeni uz neke greške …
https://www.blic.rs/vesti/hronika/posle-13-godina-sudija-zekovic-oslobodena-optuzbi-za-primanje-mita/ssjke6h

Njegova Visost!

Nisam mislio na mito. Oduži proces do bola, umjesto da se riješi za čas. Kaže, moram uzeti vremena da pročitam, nakon godine dana sudija veli: nisam imao vremena pa odgodi još 7-8 mjeseci. Za svaki izlazak advokata po 1400 eura, i tako dodje na 47 000 za ništa…kod ocjene vrijednosti predmeta opali odoka cifru, uvijek veću da advokat može zaraditi na tebi. Znaju se….

Njegova Visost!

Čekam da drug Hasan kaže : to mu nije halal…al neće taj to da veli🫣🙃 ljubi ga akumulator

J4ZZ3R

Znači zato je Praljak srknuo ono piće na eks? Da se reši advokata 🙂
Da ti iznajmim ovog našeg za 250 eur po satu. Daš mu Capriolo bicikl i izlazi na planine do 1000 metara besplatno, ne koristi taksi, na aerodrom ide biciklom…. Svaki obrtaj pedala halalom mu se plaća 🙂

Njegova Visost!

Praljkovaca….onda ćemo nas dva po Musinoj gori i Musa skupa s nama.

J4ZZ3R

Kom ćeš od komentatora ostaviti BMW? 🙂 Ja znam jednog što voli BMW najviše, njemu je sevap

Njegova Visost!

Ajd da idemo po redu, a ja sam mladi od tebe 😁😁😁🫨🫨

J4ZZ3R

Pa i Reno je mlađi od Honde, pa ode da ga nema više 🙂

moron

„Ruka ruku mije“.

Njegova Visost!

Zato ja samo naslove čitam, a i komentari su sve duži….

J4ZZ3R

Jedino da zamosliš našeg Tasošanina (skračeno Šošon) da počne da izdaje časopis ili makar slikovnicu 🙂

Njegova Visost!

Ma more video …za početak.

J4ZZ3R

Misliš da će njegov prirodan talenat za fotografiju najviše doći do izražaju u video snimcima? 🙂

J4ZZ3R

Slikaj nam Tasos pa da ne dođemo 🙂

Njegova Visost!

U tom grmu čuči medvjed.

Poznavalac

Jedan od mnoštva za one koji automobile kupuju i na njih gledaju na isti način kao veš mašinu.

J4ZZ3R

Slažem se, ali takvi postoje, ima ih puno i oni zaslužuju neki sadržaj koji je njima prilagođen

Aleksandar Zlatković

Solidan auto i lep dizajn, uz to ne previše visoka cena. Pohvale autoru za detaljno napisani test.

M M

Šta je ovo ? Korejski „Sanđero“ Step“v“ej…..
Ovde ti se vozna dinamika ne čini loša, zato što nema motor podrške od karoserije….. Ko kad bi na trambelaj ugradio motor od 1 ks, to bi letelo i urlalo 🙂

Auto je čista bezvredna bižuterija iz Azije

J4ZZ3R

Bot Škode? 🙂
Mogu li i mene da plaćaju da botujem za Škodu sa tobom… Za BMW neću ni za kakve pare, prestanite da mi šaljete head huntere 🙂

M M

Jok, more.
Kakav bot.
Samo je iskustvo u pitanju.

Kad smo kod Škode, bio sam ja „bot“ i protiv nje, i protiv VW, i protiv Golf 2 posle Golfa 2 (Znaš ono i Tito posle Tita). Razne histerije su bile na snazi tokom zadnjih 20 godina.

Sad sam protiv histerije Azija car….

Kad smo kod toga, jel oni ti pazari onu grbavu Mazdu 3?? Ti ljubitelj dizajna, enterijera eksterjera, fiktivnih vozilka i sl?? Što se tako zajeba?

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
J4ZZ3R

Vidi MM, ja prihvatam da se tebi iz tvog ugla čini da sam se ja objektivno zajebao, ali ….ja sam A) mogao da zaradim 7-8% na autu dan nakon kupovine…nisam hteo jer mi se dopada B) Uživam svaki put kad vidim auto u garaži, kad sednem u njega, kad ga gledam na parkingu…jbt čak volim da ga perem i čistim, volim da ga vozim C) Trenutno moje saobraćajne potrebe su takve da su mi se prosečne vožnje od 600km svele na 230-250km i to regionalnog puta na kome Mazda briljira D) Istina je, Civic bolje leži, zabavniji je, potentniji, ali… Pročitaj više »

M M

Vidi, ja najviše uživam u Renou sa „gumenim“ menjačem. Osećam se najbolje. Što je tebi (očigledno) nepojmljivo. Što se tiče Mazde, to ti je moderno kod neznalica – (ne) poznavaoca automobila. Lično sam je dosta vozio. i one prve „đip“ mazde i 3 pre ove tvoje grbave. U zbiru, to ti je K-urac auto u zbiru, u kome nikad nisam uživao, sem možda u obrtnom momentu 2,2D Škodu bi definisao kao naj rešenje za propalu Srbiju. I to što pričate da Skoda ulazi u države organe i institucije, prevarom, korupcijom, je tačno jednako kao i za druge proizvođače. Istina je… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
Rikošet

„Najbolje rješenje za Srbiju“ mogu biti razne stvari, ali ako ih namećeš na način „to je dobro i sve ostalo ne valja“ čak i da je tako u praksi ja, drugi i treći možda stičemo mišljenje da bi MM bio najsrećniji kada bi „nama kupovao ono što ti želiš našim parama“… Demokratija ne postoji, niti je ikada postojala, ali ljepota života nije u tome da svi vozimo Škode jer su „najbolje rješenje“ već da imamo pravo izbora da biramo ispravno pa i da griješimo za svoje pare. Osporavanje izbora drugog (na način na koji to radiš…) po meni je krajnje… Pročitaj više »

M M

Kad sam napisao „Najbolje rešenje za Srbiju“, ne znači ni da je Škoda najbolja, ni najjeftinija, ni najudobnija, ni najlepša. ni najpoželjnija. Ali u zbiru, za eksploataciju u Srbiji je najbolja…. Najbolja za preduzeća, državu, ljude koji voze radi posla, ljude koji posluju vozilom…… Da lija lično najviše volim Skodu, u nepremijum grupi?? Ne, i ne, a najviše jer mi e u životu dojadila. Ti bi da izvlačiš puke i iskustva, iz netačnih i pogrešnih aksioma, nameštenih i nepismenih testova i sl?? Tržošte je veliko. I slobodno. I ako bolje pročitaš nikom nisam rekao i ne daj Bože terao da… Pročitaj više »

Rikošet

Imao sam prijatelja u srednoj školi. Posjedovao je praktično znanje o kojem smo mi ostali srednješkolci mogli samo da sanjamo jer mu je otac imao preduzeće koje se bavilo našim budućim zanimanjem. Imao je sve petice i bio je iz moje pespektive prepametan… Hvaljen od profesora, škole i društva. Mi smo ga omrzli vremenom, jer nije htio sa nama da podijeli praktično znanje, bezgranično je pametova, a i ponijela ga „slava“. U najkraćem nije bio drug, ali ok imao je pravo na to… Nakon srednje nije završio fakultet. Imao je kapacitet da to uradi, ali prvi put kada se susreo… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Rikošet
M M

Vidi, ja se malo šalim, malo ozbiljno zborim, ali sve u nekoj polu – zavijenoj formi. Naprdujem poput Matije Bećkovića, Tirnanića i sl, to jeste ljudi koji su bili načiotani i iskusni do bola. A zašto?? Jednostavno, zato što su me godine i iskustvo sa raznih foruma, web glasila i sl mesta, naučili da se ovde ozbiljno može samo teška budala primati. Ovako se malo ubije vreme, postavim neka glupa pitanja, na koja se može višeznačno odgovarati. Jednostavno, ti pišeš stvarno nešto tačno, poučno, iskreno, iskustveno, a onda dođe neka neznalica a zlonamerna koja misli da nešto zna, jer je… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
moron

Bez namere da se mešam u razgovor izmedju tebe i Rikošeta, meni je drago da ti pravilno razumeš ono što sam ti ja u najboljoj nameri rekao, „da te je zgazilo vreme“.
Prosto, ostao si veran nekim tradicionalnim shvatanjima i vrednostima u svetu motora, automobilizma i pogleda na pitanje vožnje. Naizgled, malo „zaglavljen u vremenu“.
Tačno je da se često i ne slažemo po mnogo čemu, ali, to je normalno.
I dobra ti je ona ideja, da se na AR ponove oni neki tvoji autorski tekstovi. Jer zaista vrede.
U ostatak polemike da se ne mešam.

Rikošet

To se zove generacijska razlika i to je sasvim normalna pojava…

I ja glasam da se ponove ti tekstovi…

M M

Nema problema, nema ljutnje, nikad je nije ni bilo između moron-a i mojih raznih nikova MM Mad Max, Car expert, mange….. i možda još nekog koji mi više ne pada na pamet.
To što si prešao na Japan program, i što voliš asistencije, a ne preferiram ni jedno ni drugo a nemam protiv ni protiv jednog ni drgog, nema veze
Hibridi su takođe van mog interesovanja i to prolazna sadašnjost. I pogrešna sadašnjost. Bar način na koji su zamišljeni.

Rikošet

Ma ja ću opet da ti odgovorim u istom „političkom stilu“. Iz mog ugla priča izgleda onakvom kakvom sam je ranije opisao i ništa se tu nije ni milimetra promijenilo osim što se po zadnjem tekstu vidi da je iza tastature „pismen čovjek“. To su činjenice. Ja ne mogu da je doživim drugačije, jer nisam ispratio tvoj „lik i djelo“ na forumima, a čovjek koji ovdje „moronira“ stalno tvrdi da od tebe može nešto da se „nauči“. Mene zanima šta? Stavom „ja sve znam i o svemu sam pisao“, a da trenutno ne iznosiš ništa osim stvari „glup ti je… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Rikošet
M M
Rikošet

Odličan tekst. Dodao bih samo kod „zamki“ da je sve češći slučaj da se plin iz sistema automobila izvuče tokom zimskih servisa, kada mnogi ne koriste klima uređaj. Dođeš na redovan servis, odeš na kafu, a on ti priključi aparat i crc izvuče plin. Zima jeste pa ćeš teško da primjetiš ako klima ne radi. Kad dođu vrućine, upališ klimu i sistem ne radi. Zašto se to radi pitanje je za one što to rade, ali vjerovatno za par Eura koliko ima damo da nam „napune“ klimu… Kod samog sistema klima uređaja postoji i još jedna stvar koju bih naglasio… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Rikošet
moron

„Zašto se to radi pitanje je za one što to rade, ali vjerovatno za par Eura koliko ima damo da nam „napune“ klimu…“ Nisi u pravu cenovno. Svi savremeni automobili odavno koriste gas R1234, koji je „skup kao otrov“ (u odnosu na onaj tradicionalni). Evo šta mi Google odmah izbaci kao reklamu: „Od danas u našoj ponudi u servisu imamo ovu uslugu, dopuna auto klime novim rashladnim fluidom/gasom R1234YF, gas koji ide u sva vozila novije generacije … Cena ove usluge, dopuna klime je 36.000,00 din. sa PDV-om.“ Naravno, može to da se nadje i za manje novca, ali, skup… Pročitaj više »

Rikošet

Ma namjerno sam napisao par Eura, jer nas deru svakako i bez mjere. Za njih je sve „sića“ a većina se, čast izuzecima „ugrađuje“ u cijenu dijelova pa onda i u „ruke i rad“. Mogao bih ep da napišem o tome jer smatram da su do juče časno zanimanje mnogi od njih iskoristili i koriste za deranje naroda, ali to bi trebala biti više sociološka priča o nepostojanja grama morala u ovom društvu, a to bi nas onda odvelo u beskonačne rasprave ko je u pravu mušterija ili majstor. Novac gdje god da dođe u bilo koju sferu života stavlja… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Rikošet
moron

Mene B.B. tako ubeđuje da su i kod EV-a svi kvarovi, pa i retko mogući problemi sa baterijom, u osnovi otklonjivi za veoma male pare, ali da se to faktički skupo naplaćuje samo zbog nemorala servisera i gladi za ekstraprofitom.
Ali, bitno je da faktički i nije skupo za majstore i servise 🙂

Rikošet

Tu uvijek postoji ona narodna „dobro je nama“… Primjer. Za zamjenu dvije opruge na prednjem vješanju (jedna je pukla, ali moraš da mijenjaš obe u Norveškoj) Passata iz 2010. godine i zamjenu porđalog nosača zadnjeg lonca (sve anomalije su otrivene na tehničkom i bez njihovog ispravljanja nema registracije…) u Norveškoj prvi slobodan majstor (takvi su baš rijetki…) traži 2.300 Eura. Naćeš možda negdje i povoljnije (ne puno), ali kad žuriš tada ideš prvo kod onih najbližih… Inače servisiranje starijih vozila na sjeveru Evrope gotovo je pa neisplativo, osim ako ga ne obavljaš sam ili nemaš „poznanika“ da ti to obavi.… Pročitaj više »

moron

Ne znam šta bih dodatno rekao. Sve si lepo „posložio“.

Onaj video što si link okačio je sve to i objasnio. Za preporuku da se pogleda !

J4ZZ3R

Tvoje tekstove ne treba opet objaviti nego ih isklesati u kamenu da ostanu budućim generacijama nakon smaka sveta… 🙂 I da se čuvaju u muzeju Škode u Mladoj Boleslavi ili da se obese na zid šefa razvoja Renault menjača …

M M

Upravo ti bi ovo štivo trebao pročitati.
Ali ne, upravo ono što sam naveo Rikošetu, da dođe čovek neuk ili naopako nasađen, pa te pomnoži s nulom. Ma ne, čak te baci u minus!
A za Mladu Bolesavu se ne boj, tamo ima mnogo inžinjera pismenijih i iskusnijih od mene, tako da im moja dela uklesana u kamenu nisu potrebna.

A eto… sto puta sam te učio, da menjač i ručica menjača nisu isto, čak jedinu vezu imaju preko prenosne poluge ili sajli…..

J4ZZ3R

Ma vidiš po nadimku da sviram jazz, to jest sviram „bivšem kancelaru Austrije“ 🙂
Nego vidi treba li tebi vozača za te reli mašine, imam ogromno iskustvo…pet godina 1.0 turbo tri cilindra, pa sad aždaha sa 122ks …. Sa mnom za volanom ni svetski reli šampionat nije daleko, makar evropsko prvenstvo 🙂

M M

Ovaj „mali“ 1,3 N ima 130ks i ide na 99% etil alkohol.
Šalta se na 7500-8000
Ima 730kg

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
moron

Pa, ja ti pričao da se Yaris 1,5 125 sasvim normalno šalta na 7.000 rpm, a nije ni tudji, pa da ga razvaljujem (već moj), ni trkački i ne ide na „rakiju“ (već na običan benzin ), a ti me zalepio da sam prodao dušu djavolu …

comment image

Njegova Visost!
Kitittelj

Igrom slučaja sam bas pre neki dan posetio muzej u Mladoj Boleslavi, ljudi ono je prelepo, a i mesto je divno.

J4ZZ3R

Sve si u pravu, samo nisi u pravu da ja nisam glup, jer ja jesam definitivno glup kad svakih par meseci sa optimizmom pokušavam da objasnim pojedincima da smo svi različiti i da nešto što je najbolje za osobu M nije najbolje za osobu X. Ali treba tu širine i algoritma koji je kod nekih samo prava linija, bez levo i desno. Evo sad me je još optužio da su mi testovi nepismeni 🙂 Možda je to i kompliment Evo svečano odustajem i izjavljujem Reno ima najbolji menjač (kakva Mazda i Honda) i Škoda je najbolji auto za Srbiju, a… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane J4ZZ3R
Rikošet

Za tebe je ona Sokratova izgleda 🙂

„Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam.“

i da nakon toga dolazi ova:

„Jedina prava mudrost je u saznanju da ništa ne znaš.“.

J4ZZ3R

Brate filozofe to je vrhunac saznanja 🙂 … Ima i ona domaća koja nije loša „Budala je uvek samouverena, a pametan uvek u dilemi“ 🙂

Zoran

Kad već pomenu poređenje Honde i Mazde, da li je kod Mazde tvrđe ili mekše vešanje? Da li se više ili manje osećaju (iste) rupe i neravnine na putu?

J4ZZ3R

Moj osećaj i doživljaj je da je Mazda dosta tvrđa, ali u isto vreme ima bolju izolaciju pa se to u većini slućajeva to ne primećuje toliko.
Civic X ima multilink pozadi i njega rupe manje žuljaju, ali je buka od kotrljanja guma i rada ogibljenja u Civicu znatno izraženija i zamornija.

Njegova Visost!

Ma zbog tebe ću i ja htjet kupit civica ili Mazdu, šta bude jeftinije. Kad napišeš test, genijalan. Meni je onaj o hondi najbolji poslije onog jednog o alfi koju je tamo jedan manijak 2016 napisao za 15tak minuta.🙃😁

J4ZZ3R

Je li to namerno stavljaš prst u oči našem minimonu 🙂

moron

Da, kako sam i napisao, subjektivno, vozna dinamika mi uopšte ne deluje loše ( ako se načinom vožnje prilagodim činjenici da vozim atmosferca ), mada objektivne deklaracije govore nešto sasvim drugo. A računa se nešto i to „subjektivno“, zar ne? 😊 Mada je ono kranje individualno, pa po nekome „ovo“ i ne vredi ama baš ništa. Razlika pogleda je sasvim legitimna. A namerno sam povukao paralelu i sa turbo verzijom iste maksimalne snage, koja bi po meni bila prijatnije rešenje za većinu vozača, pri čemu doplata za nju realno i nije velika. A sve to ti iz bogate prakse znaš… Pročitaj više »

Renault Terminator

Korejsko čardak smeće..ali je bolji od Alfe to priznajem.Generalno o Korejskim autima imam veoma loše mišljenje.
A tebi Saša kapa dolje za tekst,razbijaš materiju svaka ti čast.
Ti baš voliš automobile…na neki svoj specifičan način…to i pokazuješ u svojim tekstovima.Samo udri i ne štedi tastaturu👍

Peki

Iako mi je to „poso“, ruku na srce nisam nista znao o ovom modelu, hvala kolega sada sam malo manje glup, barem se nadam…😂

DUDE

Ovaj 1.4 MPI ima menjac sa 6 brzina, a motor je sa lancem. Pametnom dosta.
Iako je dizajn diskutabilan, realno se radi o odličnoj kupovini. Auto ima garanciju 7 godina, lepo se vozi, ne troši puno, a tokom eksploatacije neće vlasniku napraviti nepredvidjene visoke troškove održavanja.
Da li ovo ili malo bolje opremljen Sandero? Svakako Hyundai.

Njegova Visost!

Slažem se. Nego, čika Moron, se meni za ljubav reci, kakav je auto kod prijelaza preko poprečnih neravnina? Djulijin ovjes ti najbolje upija, čak i Kia picanto stari mi je sve za 5 odrađivao, ali Švabe odvaljuju sa bukom a kao premijumi su..jesu moj … Kakav je ovaj bujon ? 😁😛

moron

Da si pročitao tekst, tamo sve, pa i to piše 😊 :

„Veoma je i udoban, ma kakve da su neravnine i neverovatno je kako dobro „trpi“ ležeće policajce (ili druge izbočine na putu). Dakle, ako svojom omaškom na vreme ne prilagodite u potrebnoj meri brzinu kretanja pri nailasku na ležeći policajac, ja sam siguran da ćete se pozitivno iznenaditi kako će Bayon to dobro „da upije“.“

Njegova Visost!

Ćiro bi ja to, ni vremena, ni zdravlja, ni živaca, oko me boli, friško od operacije, užas jedan, samo si mu ulje promijenili (nisu ga izvadili), kad sam to saznao, ja plačem jer se patnja nastavlja, dolazi doktor pa me prekori kao šta je partizan ono, sta places? Rekoh, promijenili ulje a nisu filter! To, to…samo za svaki auto ti to uprati pa napisi, to mi je vrlo važan podatak, ne volim, brate, kad lupi a ono u mozak udari …jedna kija pikanto je primjer za bmw i mercedes…pa mi neko kaže da su to premijumi ..jok neg porez za… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost!
J4ZZ3R

Koliko imaš ti godina mali? I čiji si? Nešto si mi poznat 🙂

Njegova Visost!

Ja sam iz vašeg obdaništa!