1. Home
  2. Vesti
  3. Evropske zemlje sa najviše fabrika automobila
Evropske zemlje sa najviše fabrika automobila
6

Evropske zemlje sa najviše fabrika automobila

4.57K
6
Podelite sa prijateljima:

Na evropskom nivou razvijene su stotine fabrika koje proizvode ne samo automobile, već i vozila javnog prevoza, baterije za električne automobile i motore. Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) napravilo je listu zemalja starog kontinenta, po broju postojećih fabrika automobila u svakoj državi. Među njima je i prijateljska nam Rumunija.

Ovu rang listu predvodi, očekivano, Nemačka. Nemci imaju čak 54 fabrike. Velika Britanija je druga na ovom rangu sa 36 fabrika. Rusija zatvara podijum, sa 32 fabrike. Na vrhu liste su i Francuska sa 31 fabrikom, Italija koja ima 23 fabrike i Poljska sa 19 postrojenja za proizvodnju. Ova analiza, međutim, ne uključuje fabrike komponenti, kojih je na hiljade u Evropi.

Isto udruženje je analiziralo i broj fabrika u svakoj državi koje proizvode samo automobile, a u ovom sektoru Nemačka je lider. Najmanje 24 fabrike za proizvodnju automobila nalaze se u Nemačkoj. Britanija ima 19 takvih fabrika, Rusija 13, a Francuska 12.

Što se tiče fabrika motora, i za konvencionalne i za električne automobile, Nemačka ima 14, Velika Britanija osam, a Italija i Poljska imaju po sedam fabrika. Što se tiče baterija, Nemačka ima 12 fabrika, Francuska pet, a Španija tri.

Rusija ima 9 fabrika autobusa, a Turska i Francuska po 7. Nemačka je takođe broj jedan po proizvodnji kombi vozila sa deset fabrika, Turska ima sedam proizvodnih pogona, a Rusija šest. Najviše fabrika kamiona ima u Rusiji – 9, a Turska ima 5.

Rumunija je prisutna na ovoj rang listi zemalja proizvođača automobila, sa šest fabrika automobila. Tako severoistočna komšijska zemlja ima dve fabrike automobile (Dacia i Ford), dve fabrike autobusa i dve fabrike kamiona.

Pored toga, Rumunija ima tri pogona za proizvodnju motora i fabriku baterija. Na evropskom nivou postoje preko 322 fabrike, od toga 127 su fabrike automobila, 46 kombi vozila, 56 kamiona i 71 njih proizvodi autobuse.

AutoRepublika

(4566)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ima li vesti sa RU trzista.. Sta od tih fabrika radi. Sta se proizvodi. Red bi bio da daju akcenar na sopstvenu proizvodnju. Mogu oni to, tesko, sporo…ali mogu. Trebace im

BB

Ah ta Rusija… ne znaju auto napraviti 😀

Renault Terminator🇷🇺Z

A sad 21.08.2023. raketa Luna-25 sleće im na mjesec i kreću polako da prave prve stanice za prihvat ljudi😎..a još taj auto za ove naše Nato izdajnike ne znaju napraviti🤣.
comment image
https://youtu.be/KPiqNYXY0Z8

Nrvernik

Ne umeju napraviti komercijalno pouzdano vozilo za civile. Čak i Lada Vesta je jeftino sklepana. Slaba antikorozivna zaštita je sinonim Ruske autoindustrije.bez Evropskih kooperanta su nula. Borbena vozila su druga priča . Tu je lim toliko debeo da nema potrebe štititi ga od rđe. Ako je rusofilima za utehu naša bivša autoindustrija je bila gora i od Sovjetske i od Ruske.

Koki

Ah Rusi. Znaju napraviti raketne motore, super sonične rakete, podmornice na nuklearni program a ne mogu razviti 2.0 sa unutrašnjim sagorevanjem za putničko auto

Renault Terminator🇷🇺Z

A mogu napraviti višegorivni V12 motor koji ide na šta ti treba,odnosno šta imaš u tom trenutku da sipaš u njega😎.
comment image