1. Home
  2. Vesti
  3. Lista: Najviše traženi automobili tokom 2022. u Evropi
Lista: Najviše traženi automobili tokom 2022. u Evropi
10

Lista: Najviše traženi automobili tokom 2022. u Evropi

1.81K
10
Podelite sa prijateljima:

Najpre da uputimo sve čestitke pobedniku. Najpopularniji automobil među francuskim kupcima je domaći supermini 208 i zahvaljujući uspehu tog modela, Volkswagen Golf je ostao bez krune. Međutim, ako automobilski frankofili kreću da slave ovog trenutka, moramo da naglasimo da je u toj četvorotočkaškoj populaciji bilo i prilično neprijatnih iznenađenja.

Što se tiče rezultata Peugeotovog mališana, nije ništa iznenađujuće jer je to model koji je i u Evropi najpopularniji, a zbog rezultata od 199.302 isporuka tokom prošle godine. Njegova prodaja je uvećana za 4,8% u poređenju s prošlom godinom, dok je Dacia Sandera zauzela drugo mesto s rastom prodaje od + 1,3%, dok je kao trećeplasirani Volkswagen T-Roc indeksirao minus od 3,7%. Lider za 2021. godinu, Volkswagen Golf 8 je izgubio 13% na popularnosti, pa je tako pao tek na četvrto mesto ove liste.

Među ostalim zanimljivostima ističe se to što je Volkswagen Tiguan ostao najpopularniji krosover u segmentu, i to uprkos značajnom padu prodaje. Nije uspeo da ga nadmaši Hyundai Tucson, opet, iako je indeksirao ozbiljan prirast popularnosti. Odmah za petama ovom duetu je Dacia Duster, što je verovatno i malo iznenađenje.

Na desetom mestu se ističe još jedan francuski urbani model, Citroën C3 koji je nadmašio zemljaka s oznakama Renaulta. Clio je verovatno zaostao usled implementiranog konzervativnog dizajna koji se nije radikalnije promenio u smeni generacija. Za ovu marku će se stvari verovatno značajno prolepšati onda kada, tokom 2024. godine debituje električni mališan s oznakom R5.

Vredno pomena je da među prvih deset nema niti jednog baterijskog modela, dok je najbolje plasirani američki Tesla Model Y, ali tek na dvanaestom mestu. Moguće je da spektakularan pad cena vozila proizvođača baterijskih automobila iz Amerike, donese jak rast prodaje, ali otom-potom.

Od ostalih zanimljivosti, izdvojili bismo oštar pad prodaje Peugeotovih krosovera 2008 (-27,6%) i 3008 (-25,1%), kao i Renaulta Captura (-15%), BMW-ova Serije 3 (-25,3%) i Serije 1 (-32,1%), a onda i rekordera, Teslinog Modela 3 s padom prodaje od 35,3% koji se smestio na 33. mesto na listi. Ipak, najpopularniji evropski električni model je Volkswagen ID.4, koji je na 48. mestu uz isporuku od 66.960 primeraka, što je za 26,3% više u odnosu na uporednu godinu.

AutoRepublika

(1814)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Napomena lektoru: piše se „o tom potom“ 🙂

moron

Znači, iduće godine Sandero na tronu … 😊

Renault Terminator

Peugeot ide odlično.Renaultova Dajčola opasno prijeti,Citroen očekivana pozicija,dok je Renault baš loš s obzirom da se do skoro borio za sam vrh.Sve u svemu šta Francuzi danas nude,ovo je odličan rezultat.Ali definitivno fali Renault.

BB

A što 2008 ovako ljosnu…

Renault Terminator

A što…pa zato što je čardak,eto što.

BB

Imam ja njegov parnjak u garaži, vele da je čardak, a ja se saginjati moram da uđem u njega, stopala zapinju između pragova i vrata, u odnosu na Berlinga smiješan, ali neki dan kod Pekija vidim da je u odnosu na Astru dosta viši… Pa kako se ulazi u tu Astru? Legneš na pod? 😜

A ti se zasitiš kamiona i autobusa gdje se penješ na visine, pa uzmeš nešto niže, čisto da držiš prosjek 😉

Renault Terminator

Ja kada kažem čardak,mislim na njegovo odstojanje od tla,niti je normalan auto,niti je terenac,niti ga možeš ljudski voziti po asfaltu,niti ga možeš voziti van asfalta,automobili bez smisla,neupotrebljivi. Ja kada sjednem u Bembaru,ne mogu van asfalta,veoma ograničeno,isto kao taj čardak.Ali zato na asfaltu vozim se kako Bog zapovijeda,dok ovaj sa čardakom ne može pošteno da se vozi ni na asfaltu,ne može niđe.Ima auto,kao da ga nema,može se popišati na njega. Kod mene su 95% niskopodni autobusi,ulaziš u njega kao u svoju kuću,tako da je po tom pitanju Ivecov bus Crossway bez premca.Dva naša moro.a mogu sjesti jedan drugom na glavu i… Pročitaj više »

kikiriki

Sta kaze koreanac? Đe su mu koreanci? Izjela ih maca

TheStig

Ahahahaha vidis da se samo vw prodaje bolje od Tucsona jer su pola Evrope Svabe. Znam jednu gataru efikasno saljeva stravu. Za mene ce da ti salije stravu od Koreje za dzabe haha. U mojim knjigama kad dodjes na tuđi teren i prodajes automobila koliko i domacin je poraz. A Koreja i ne zna da vw postoji haha. Njemacka autoindustrija je polupropala. Samo im Rusi jos nisu javili ahahah.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
kikiriki

Tuscon koji se prodaje ko vlaska Dacija Daster
Sta si ti ono predavao ovde, kako se koreja prodaje kao alva
Prodaje se kao truo krompir. Ko naleti pa se zajebe
A i japanci su postigli ogroman uspeh u Evropi ko pocepane gaće