1. Home
  2. Vesti
  3. Policijske snage Njujorka imaju novu strategiju za hvatanje kriminalaca koji beže automobilom
Policijske snage Njujorka imaju novu strategiju za hvatanje kriminalaca koji beže automobilom
4

Policijske snage Njujorka imaju novu strategiju za hvatanje kriminalaca koji beže automobilom

169
4
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo svi gledali veliki broj američkih filmova gde celokupni policijski odsek juri jednog kriminalca. Ne pričamo samo o onim komedijama kao što su „Blues Brothers“ već i „ozbiljnim policijskim dramama“ koje su navodno zasnovane na stvarnim događajima. Ali realnost je sasim drugačija, pa tako policijske snage u dosta slučajeva uopšte nemaju odobrenje da jure negativce.

To se odnosi na situacije gde „loš momak“ beži kolima i dostigne visoku maksimalnu brzinu ili pak uđe u prenaseljeni deo grada. Policijske službe su u prošlosti često tužene uz navode da jurnjava za negativcem dovodi javnost u još opasniju situaciju, gde se rizikuju životi civila, pa samim tim često bivaju primorani da obustave poteru.


Vlasti Njujorka sada imaju neke druge planove kako da zaustave kriminalce za volanom automobila. Ne, neće nastaviti da jure za njim već će policijski automobili od sada biti snadbeveni malim GPS monitorom, koji će biti ispaljen na vozilo koje pokušava da pobegne, a onda će se zalepiti za begunčevo vozilo onog momenta kada ono bude pogođeno.

Policijske snage u takvim situacijama neće morati da nastave sa jurnjavom već će unapred znati lokaciju automobila i moći će da spreme zasedu. Takve GPS monitore će isporučiti firma StarChase, koja kaže da ih je aktivno testirala tokom poslednjih nekoliko godina i da su rezultati bili više nego odlični.

Najveći američki grad nije jedini koji planira da koristi takvu tehnologiju. Policijski departmani u saveznim državama Mičigen, Tenesi, Teksas i Vašington su takođe naručili primerke za testiranje.

Ali uvek postoji i ono ali. S jedne strane, kriminalci sada znaju da policijske snage mogu da prate njihovu kretnju pa im neće biti u interesu da nastave, već će se rešiti automobila i pokušati da pobegnu na neki drugi način. Mnogo veća prepreka je sam zakon po pitanju američkog ustava.

Četvrti amandman ustava Sjedinjenih Američkih Država štiti Jenkije od zadržavanja i pretresa ili zaplene imovine od strane vlade (ovo je ujedno razlog zašto vas policija ne sme zaustaviti u Americi osim, ako niste napravili neki prekršaj). Takođe je poznat i slučaj „U.S. vs Jones“ od strane Vrhovnog suda, koji kaže da vlada mora da ima sudsku dozvolu ukoliko želi da vas prati preko GPS-a. U prevodi na neki jednostavniji jezik, zakonski ne postoji pravo da zalepe GPS na vaš automobil i onda ga prate osim ako sudija unapred nije potpisao odobrenje.

Bilo kako bilo, sigurni smo da je samo pitanje dana kada će neko pokrenuti tužbu protiv policijskih snaga za kršenje njegovih ustavnih prava, ali do tada, barem su građani bezbedniji.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da li su formalnosti prece od zivota gradjana koji mogu da stradaju u ludackoj jurnjavi kriminalaca i policajaca?

Yankee

Zaboravi u stvarnom zivotu ono sta si video u Dirty Harry. 😉 Ne mozes krsiti ustavna prava (cak i ako to radis sa dobrom namerom) jer ces onda imati duplu tuzbu – i od kriminalca sto si prekrsio njegova ustavna prava i od gradjana sto si ga doveo u opasnost krseci ustavna prava. Ja se uvek dobro nasmejem kada gledam bilo koju policijsku seriju/film jer 99% onoga sta pokazuju nema veze sa realnoscu. Jurnjave, ispitivanja, fizicko nasilje i pretnje prema osumnjicenim, itd., nista od toga ne bi proslo u stvarno zivotu. Jos smesnije je kada osumnjicenog dovedu u stanicu i… Pročitaj više »

Matija

Da li to znaci da nema jurnjave po ulicama?

Yankee

Zavisi. Ako je grad gde ima drugih auta i pesaka, onda nema jurnjava. Isto na autoputu. Mene je neki tip udario preko 10-ak godina dok je bezao od policije, bilo je ukljucenje na autoput i cuknuo moj auto u dupe da se pomerim jer su ga panduri jurili (sreca nije bilo stete na autu). Panduri koji su ga jurili su odmah obustavili jurnjavu uz objasnjenje da je izasao na autoput, da postoji opasnost da brzo vozi i izazove sudar i zbog toga ga nece juriti. Jurnjave su jedino dozvoljene ako policija ne dovodi u opasnost zivote drugih ljudi. Naravno, ne… Pročitaj više »