1. Home
  2. Industrija
  3. Karlos Tavares više ne želi da zabrani kineske proizvođače?
Karlos Tavares više ne želi da zabrani kineske proizvođače?
1

Karlos Tavares više ne želi da zabrani kineske proizvođače?

956
1
Podelite sa prijateljima:

Stellantis preuzima oko 20 odsto kineskog proizvođača električnih automobila Leapmotor. Grupacija ulaže 1,5 milijardi evra u kompaniju, objavio je Stellantis u četvrtak.

Istovremeno, dve kompanije žele da osnuju zajedničko preduzeće koje će ubuduće isključivo preuzeti izvoz, prodaju i proizvodnju Leapmotorovih modela van Kine. U ovom zajedničkom preduzeću, koje će se zvati Leapmotor International, Stellantis će preuzeti vođstvo sa 51 odsto akcija i obezbediti izvršnog direktora. Grupa će takođe dobiti dva mesta u upravnom odboru Leapmotora.

Globalno prisustvo Stellantisa trebalo bi da posluži za ubrzanje međunarodne prodaje brenda Leapmotor, u početku posebno u Evropi. Istovremeno, Leapmotor bi trebalo da pomogne Stellantisu da postigne svoje ciljeve u pogledu elektrifikacije asortimana.

Planirano je da prvi Leapmotori budu isporučeni u drugoj polovini naredne godine. Leapmotor je u septembru na sajmu IAA Mobility u Minhenu najavio da će svake godine po jedan novi model da pristiže u Evropu od naredne godine. Kinezi trenutno testiraju prodaju u Evropi sa pilot projektom u Francuskoj, gde se prodaje mali električni automobil T03.

Kinezi su u Minhenu predstavili i SUV C10 koji koristi najnoviju arhitekturu proizvođača. Karakteriše ga, između ostalog, činjenica da je baterija integrisana direktno u karoseriju zahvaljujući tehnologiji ćelija-šasija. Mogući su i pogoni na zadnje i na sve točkove sa opsegom snage od 170 do 250 kW. Zahvaljujući tehnologiji od 800 volti, vreme punjenja bi trebalo da bude kratko.

To znači da je Leapmotor tehnološki ažuriran. Stellantis, s druge strane, ima mnogo toga da nadoknadi kada je u pitanju elektromobilnost. Šef Stellantisa Karlos Tavares je tada govorio o „praznoj tački u poslovnom modelu“ koju su želeli da eliminišu kroz saradnju sa Leapmotorom.

Kineska kompanija se trenutno koncentriše prvenstveno na više tržišne segmente, ali želi da proširi svoj asortiman u naredne tri godine i pokrije sve veličine vozila od A do E segmenta. Proizvođač automobila je prošle godine u Kini isporučio 111.000 jedinica.

Za kraj, ne možemo da ne primetimo da je glas razuma nadvladao u Stellantisu, i da bilo kakve zabrane kineskih modela mogu samo veću štetu da naprave. „Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se!“

AutoRepublika

(956)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

EU proizvodjaci su zabrinuti zbog najezde Kineza – ali ne zbog njihovih cena vec zbog bolje tehnologije! Za razliku od amatera-politicara, proizvodjaci veoma dobro znaju sta se dogadja na svetskom trzistu. Isto tako veoma dobro znaju sta bi se dogodilo ako bi politicari sproveli neke zastitne mere protiv Kineza – kineska vlada bi odgovorila reciprocnim merama, sto bi bio kraj boravka EU proizvodjaca u Kini! Von der Lajen je samo polupismena tetka koja o svetskoj privredi zna nesto iz interneta i sa TV.