1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zastava Poly pre Zastave Poly
AR pijaca klasika: Zastava Poly pre Zastave Poly

AR pijaca klasika: Zastava Poly pre Zastave Poly

986
2
Podelite sa prijateljima:

Fiat 128 je bio revolucionarni automobil iz mnogo razloga. Bio je prvi veoma uspešni četvorotočkaš u C segmentu sa konfiguracijom pogona na prednje točkove i motora postavljenog napred, a koji možemo da vidimo do današnjeg dana i pronašao je preko tri miliona kupaca. Za nas je ipak najznačajniji po tome što je naša Zastava kupila licencu odbačenog prototipa u izdanju heča, nakon čega je nastao izuzetno popularni „Stojadin“, ali firma iz Kragujevca je bila samo jedna od onih s kojom su Italijani sarađivali.

Sedan 128 je imao dosta uspeha i u Južnoj Americi i Africi, a za našu priču je najbitnije južnoafričko tržište.

Kupci su tamo mogli da kupe ovaj model u limuzinskom izdanju da bi prodaja bila proširena i na pikap 1978. godine. Stigao je nakon velike potražnje u kategoriji nazvanoj „bakkie“, gde su kupci tražili gradski kamionet za prevoz laganih materijala koji bi pritom bio jednako ekonomičan kao putničke limuzine.

Nije imao nikakvo fensi ime već se prodavao kao 128 Pickup. Umesto da bude zasnovan na standardnoj limuzini, Fiat ga je razvio na bazi karavana, koji je imao čvršće zadnje ogibljenje i pri tome je mogao da ponese terete koji mere do 500 kilograma. Jedina preostala izmena je ležala na račun većeg rezervoara za benzin.

128 Pickup će se proizvoditi svega nekoliko godina i biće dostupan isključivo sa 1,3-litarskim benzincem sa 65 do 73 konjske snage (zavisno od godine proizvodnje). Menjač je bio četvorostepeni manuelni, a pogon na prednje točkove. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 13,4 sekundi uz maksimalnu brzinu kretanja od 142 km/h.

Licencu je kupila Zastava, nakon što je proizvodnja okončana u Južnoj Africi, i počela je da ga prodaje pod imenom 101T i Poly. Proizvodnja se nije odvijala u Kragujevcu kao u slučaju Stojadina, već u Somboru gde je postojala firma Zastava specijalni automobili.

Primerak iz današnje priče je iz 1980. godine i nalazi se u gradu Lejk Stivens unutar američke savezne države Vašington. 128 Pickup se naravno nikada nije prodavao „preko bare“, ali se danas vodi kao klasik i moguće ga je voziti na javnim putevima.

Automobil je prošao kroz sitan proces restauracije dok se još uvek nalazio u Južnoj Africi. Ponovo je ofarban u istu boju kao onda kada je napustio fabriku, a prethodni vlasnik je ugradio i nekoliko modifikacija kao što su 13-inčne felne, maglenke, drvnom masom prekriveni pod tovarnog sanduka, zaštitu za zadnje staklo i još mnogo toga.

Spomenućemo da je ovaj kamionet imao diskove na prednjim kočnicama, dok su pozadi bili doboši. Vozilo je do sada prešlo tek 47 hiljada kilometara, a u Sjedinjene Američke Države je uvezeno početkom godine. Mehanika je uglavnom u originalnom stanju.


Aukcija je donela 33 ponude, a najviša je iznosila 8.100 američkih dolara.

Zoran Tomasovi

(986)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Neko je pre Sombora i 101 Poli ,preradjivao Z101 u teretnu varijantu..Ne secam se tacno ko.

Yrraf

Ne mogu da verujem da Poly izgleda ovako dobro bez poklopca i sa boljim felnama.