1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Prodaje se Toyota Supra iz serijala filmova „Paklene ulice“
Prodaje se Toyota Supra iz serijala filmova „Paklene ulice“

Prodaje se Toyota Supra iz serijala filmova „Paklene ulice“

5.26K
0
Podelite sa prijateljima:

Kroz devet filmova serijala „The Fast & the Furious“, ili kako je na našem jeziku slobodnije preveden u naziv „Paklene ulice“, je viđen veliki broj kultnih automobila. Najpoznatiji od njih je sigurno klasični Dodge Charger iz 1970. godine, koji je glumac Vin Dizel vozio u nekoliko nastavaka, mada se kasnije opredelio za još jedan mišićavi četvorotočkaš iz iste godine, Chevrolet Chevelle.

Ali ako bismo morali da biramo jedan model koji je ostavio najupečetljiviji trag, to je svakako Toyota Supra.

Slavni japanski sportista je već uživao u kultnom statusu kada je Kreg Liberman odlučio da mu poveri ulogu „heroja“. Jedan s(p)retnik sa dubokim džepom će sada dobiti priliku da postane vlasnik ovog vozila.

Kao što smo ranije pisali na našem sajtu, Liberman je imao kompletnu kontrolu u pogledu toga koji će se automobili pojaviti u prvom izdanju, a zatim i kako da ih modifikuje. Primerak iz ove priče je lično posedovao, i poslao ga je na tjuning u firmu The Shark Shop u gradu El Segundo u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Ovi su dodali mnogi prepoznatljive detalje, kao što je narandžasta boja (preuzeta sa Lamborghini Diabla), zatim branike, spojler i haubu od strane Toyotinog zvaničnog trkačkog odeljenja TRD (Toyota Racing Development), 19-inčne felne i još mnogo toga.

Liberman je ranije izjavio da je svaki automobil sa značajnom ulogom u filmu imao još četiri identične kopije, a i za njih se postarao The Shark Shop. Ovaj konkretni primerak je bio onaj koji smo viđali u scenama s visokim brzinama i gde se vide mehanički detalji.

Za tako nešto je bilo potrebno modifikovani i motor, a izbor je pao na čuveni 3,0-litarski „2JZ“ turbobenzinac sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji. U fabričkom izdanju je razvijao 320 konjskih snaga, a nakon što je The Shark Shop bio gotov sa njim brojka se popela na oko 550 „grla“.

Ostaje žal što nije imao poželjniji manuelni menjač, ali snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepene automatske transmisije. Sudeći prema informacijama dostupnim na globalnoj mreži, ovo je jedina Supra iz filma sa turbobenzincem, dok su preostala četiri primerka pružala motor identične zapremine u atmosferskom izdanju sa 220 „konja“.

Nakon što je snimanje prvog dela završeno, Liberman je sačuvao svoju Supru i odlučio da je koristi i u nastavku. Tada je automobil prefarban u zlatnu boju i korišćen na prvoj trci u filmu, pre nego što bude slupan. Zatim je „restauriran“ u onu boju po kojoj ga svi pamtimo, uz grafike takozvanog „nuklearnog gladijatora“ u profilu.

Ovaj specijalni primerak će se pojaviti na aukciji u organizaciji kuće Barrett-Jackson, zakazanoj za naredni mesec u Las Vegasu.

Spomenućemo da je jedan od modela sa atmosferskim motorom pronašao vlasnika za 185 hiljada dolara još tokom 2015. godine, pa eksperti smatraju da će ovaj, koje je lično vozio preminuli Pol Voker u mnogim scenama, vredeti najmanje pola miliona „zelembaća“.

Pa navalite ljudi!

AutoRepublika

(5258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments