1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby American predstavio Ford Mustang sa 1.300 „konja“
Shelby American predstavio Ford Mustang sa 1.300 „konja“

Shelby American predstavio Ford Mustang sa 1.300 „konja“

171
1
Podelite sa prijateljima:

Sa uzbuđenjem čekamo debi sedme generacije Forda Mustanga, koji će biti upriličen 14. septembra na Salonu automobila u Detroitu, i bez obzira šta nam ta premijera donela, opet je to srećnija vest nego ona koju smo mogli da čitamo u vezi njegovih konkurenata u vidu modela po imenu Chevroleta Camaro i Dodge Challenger. To znači da ćemo šestu generaciju poslati u penziju posle devet godina proizvodnje i nekoliko osveženja, a dok se to ne desi, videćemo jedno specijalno izdanje.

Napravio ga je, ko drugi nego Shelby American, a nosi oznaku Code Red.

Takvo ime će biti poznato svakom ljubitelju američke automobilske industrije pošto je iskorišćeno za prototip iz 2008. godine, onda kada je Ford testirao tehnologiju turbo punjača na konfiguraciji GT500. Takav automobil nikada nije ugledao svetlost dana, pošto je tjuner odlučio da se fokusira na kompresor, ali ideja nikada nije izumrla i sada možemo da je vidimo u akciji četrnaest godina kasnije.

Code Red je zasnovan na serijskom Shelbyiju GT500 i pokreće ga identičan 5,2-litarski motor sa osam cilindara. Međutim, umesto fabričkog kompresora, Shelby American je dodao turbo, a rezultati su očigledni. Naime, dok se fabrički model može pohvaliti sa „samo“ 760 konjskih snaga, Code Red stiže sa čak hiljadu „grla“ ukoliko se koristi 93-oktanski benzin.

S druge strane, ako u rezervoar sipate supstancu pod imenom E85 (kombinacija etanola i benzina), onda se ovaj automobil može pohvaliti sa čak 1.300 „konja“ i maksimalnih 1.356 Nm obrtnog momenta.

Snaga motora je samo jedna od implikacija učinjenih modifikacija. Da bi ovaj motor podneo toliku snagu, tjuner je morao detaljno da posveti pažnju i segmentu ogibljenja, kočnica, menjača i u još mnogo oblasti pride. Dizajnerske izmene se odnose na 20-inčne felne, nove branike i mnogobrojne dodatke izvedene od laganih materijala, a na masi se uštedelo tako što je enterijer „opelješen“, pa tako imamo i nedostatak zadnjih sedišta. Automobil inače ima samo jednu opciju dekoracije karoserije i ona predviđa trkačke trake.


Ovakvo zadovoljstvo nikako nije jeftino. Za njega je potrebno izdvojiti čak 209.995 američkih dolara, a u tu cenu nije uključen Shelby GT500. Ukoliko ga već ne posedujete, i on će vas koštati 80.815 „zelembaća“, pa kada se podvuče crta, Code Red košta koliko i Ferrari ili Lamborghini.

Ipak, ne sumnjamo da će svi biti rasprodati preko noći, posebno zato što Shelby America planira da proizvede svega trideset jedinica.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kratko i jasno: ne dopada! Nije sve u brutalnoj snazi. Porediti ovaj auto sa Ferarijem i Lamborginijem samo zbog njegove cene – to je skrnavljenje ugleda ovih plemenitih marki. Onaj Charger od pre neki dan je pravo zadovoljstvo – mocan, elegantan i lep!

https://autorepublika.com/2022/08/18/koncept-dodge-charger-daytona-srt-ulazi-u-nove-vode/