1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alpine GTA/A610 – kada je sve palo u vodu
Zanimljivost dana: Alpine GTA/A610 – kada je sve palo u vodu

Zanimljivost dana: Alpine GTA/A610 – kada je sve palo u vodu

1.08K
31
Podelite sa prijateljima:

Ljubiteljima francuske automobilske industrije se verovatno neće dopasti kada kažemo da se četvorotočkaši iz ove države kroz istoriju nisu mogli pohvaliti sa visokim performansama. Znamo, znamo, postojao je originalni Bugatti, ali ga je osnovao Italijan u gradu koji se u to vreme nalazio u Nemačkoj (posle Drugog svetskog rata će pripasti Francuskoj).

Bio je tu i tamo po koji hot heč, ali na kraju dana, Francuzi su se uvek fokusirali na udobnost i ekonomičnost umesto na sirovu snagu agregata.

Mnogi će reći da je velika prilika propuštena s brendom nazvanim Alpine. Nekadašnji tjuner Renaulta po imenu Žan Redel je osnovao firmu 1955. godine, a model A110 se jedno vreme smatrao francuskim Porscheom. Sa motorom postavljenim pozadi i 140 konjskih snaga, A110 je ostvarivao maksimalnu brzinu od 210 km/h i bio u samom rangu sa nemačkim rivalom. O njemu možete više da pročitate ovde.

Međutim, dok je Porsche nastavio da unapređuje svoje modele i da brzo stiče status možda najboljeg proizvođača sportskih vozila na svetu, Alpine je bio ograničen francuskim zakonima na račun snage i zapremine motora do te mere da se gotovo i nije pomerio kroz istoriju.

Naslednik modela A110 je bio A310 i po prvi put je doneo benzinac sa šest cilindara, u konfiguracijama sa 150 i 193 konjske snage, a tokom trinaest godina proizvodnje Alpine će prodati 2.340 jedinica sa motorima sa četiri cilindra i još 9.276 sa motorima tipa V6.

Period osamdesetih godina prošlog veka nije bio preterano uspešan za francusku industriju, i to konkretno za Renault. Zatvaranje fabrika je rezultiralo u čestim štrajkovima od strane sindikata, posebno zato što je tadašnji predsednik Džordž Bes bacio sve karte na brend AMC na američkom tržištu.

AMC je u svom vlasništvu imao Jeep, a Bes je verovao da snaga brenda leži baš tamo, pa makar na račun gubitaka u Francuskoj. U takvim uslovima Alpine je predstavio svoj poslednji originalni model GTA i njegovu osveženu verziju A610. Bio je to prvi model brenda pod vlasništvom Renaulta i po mnogim dizajnerskim detaljima je podsećao na prethodnika.

Zadržana je i originalna konfiguracija sa motorom postavljenim pozadi i pogonom na zadnjoj osovini. Mnogi detalji na automobilu su napravljeni od laganih materijala, što je učinjeno s ciljem da se nadmaši glavni rival Porsche 944.

S modelom GTA se uspelo u tom poduhvatu, ne samo zahvaljujući maloj masi od 1.160 kilograma, već i izvrsnoj aerodinamičnosti. Automobil se pojavio u prodaji krajem 1984. godine i nudio se sa dva motora sa šest cilindara. Onaj bazni radne zapremine 2,8 litara je oslobađao 158 konjskih skupaca, a većina kupaca se odlučivala za 2,5-litarski turbobenzinac sa 40 „grla“ više.

Alpine će kasnije da predstavi i specijalne verzije od čega je najmoćniji bio onaj sa značkom LeMans. Mogao se pohvaliti sa 207 „konja“, što je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,7 sekundi i za maksimalnu brzinu od 250 km/h. Kao što smo spomenuli, GTA je bio brži nego Porsche 944, ali je nemački as nastavio da bude popularniji kod kupaca.

Poslednja revolucija Alpine je bio model A610 i proizvodio se od 1991. do 1995. godine. Dva modela su delila platformu, ali je školjka zapravo bila potpuno nova i GTA i A610 su kao zajedničku stavku posedovala samo prozore. Prethodni turbobenzinac pod kodnom oznakom PRV je stigao sa povećanom zapreminom na 3,0-litre, a snaga je iznosila 250 „konja“.

A610 je pružao i petostepeni manuelni menjač i maksimalnu brzinu od 265 km/h, što ga je učinilo najbržim modelom Alpine u istoriji. Automobil je dobio dosta pohvala od strane medija, a posebno ga je ishvalio Džeremi Klarkson tokom testa na Top Gearu.

Štaviše, nazvao ga je jednim od najboljih sportskih automobila devedesetih godina. Nažalost, i pored atraktivnog stila i fantastičnih voznih karakteristika, A610 se prodavao izuzetno loše i tiho je ugašen nakon 1995. godine. Fabrika će nastaviti da proizvodi model Renault Spider.

Publika će morati da čeka sve do 2017. godine da ponovi vidi Alpine kao zaseban brend. Čak i onda smo videli retro stil A110 iako će se svi sigurno složiti da je A610 sigurno najbolji model u istoriji brenda. Ali za sada je sigurno da će Alpine biti sa nama još dugo vremena, pa ko zna, možda jednog dana vidimo i retro dizajn ovog velikana.

Ako ništa drugo, Džeremi Klarkson će sigurno biti presrećan da ga vidi.

Zoran Tomasović

(1082)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma lep auto sa visokim performansama – pa gde je tu greska?! Mozda u tome da visoke performanse vaze samo po suvom vremenu – zbog teskog motora u repu?

Bungi

Gledao sam mehaničku šemu A610.Mogli su komotno da pomjere zadnju osovinu jedno 15-20 cm unazad, v6 motor okrenu poprečno i uz novi mjenjač, nosače motora i novu izduvnu granu bila bi to sasvim druga priča u pogledu raporeda mase po osovinama.

Matija

Naravno! Poprecni motor zauzima manje mesta po duzini nego uzduzni! Ako moze Miura zasto ne i Alpina?

Tamo Daleko

Ahmmm, jel to dovelo do lose prodaje 911? Jok, prodaje se k’o alva.

Francuzi su osamdesetih i devedesetih imali jos jednu sportsku marku Venturi, koja je pravila centralno-motorizovan Venturi Atlantique. Mora da se on prodavao ludo s obzirom da nije patio od te greske? Da, tako dobro da je firma bankrotirala 2000. godine.

Znaci, vrlo verovatno je ipak nesto drugo.

Matija

Bez napetosti druze! Pored mnogo duze tradicije i veceg ugleda Porsea u odnosu na Alpinu, postoji citav niz tehnickih finesa koje Porse primenjuje kod Karere: – bokser motor je veoma kratak i zato njegova inercija manje zanosi auto. – Bokser motor je horizontalan, znaci vrlo nizak i zato jos manje zanosi vozilo. – U to vreme je Porseov motor bio vazduhom hladjen, znaci veoma lagan i zato je jos jednom sa minimalnim uticajem na ponasanje automobila. – Kasnije je Porse presao na vodeno hladjenje, motor je postao tezi ali je zato promenio mesto – pomeren je napred, prema osovini, zahvaljujuci… Pročitaj više »

'79 DeVille

Uglavnom od marketinga…

Matija

„Znaci, vrlo verovatno je ipak nesto drugo.“ – Ako mislis na Alpinu, mislim da je dizajn prenjeg dela bio nedovoljno atraktivan, sasvim gladak i kutijast. U pogledu sa strane pokazuje veoma lepu siluetu, zadnji kraj sa puno stakla je veoma originalan i lep! Ne znam kakva mu je bila cena. Pogledao sam podatke za Venturija – lep, kompaktan sportski auto, izuzetno dinamican! Tesko je reci sta se tu dogodilo, najverovatnije da mu je nedostajala istrajnost da opstane na trzistu. To se dogadja i mnogo poznatijim markama – Kia Stinger, na primer. Nove marke i modeli se tesko probijaju i treba… Pročitaj više »

Poznavalac

Ko je imao prilike da ih u to doba vidi uzivo zna koliko su i jedan i drugi izgledali dobro. A ko je citao automobilske medije, zna da su u pitanju automobili koji su se izuzetno vozili, cak i Alpine sa motorom pozadi. Stvar je zapravo veoma prosta: niko u Evropi nije krajem osamdesetih i tokom devedesetih hteo da kupi sportski auto francuske prozizvodnje, pogotovo ne iz Renault salona. Isto kao sto kasnije niko u Evropi nije bio zainteresovan za luksuzni Volkswagen Phaeton, isto kao sto i danas postoji slabo interesovanje za luksuzne automobile iz Japana. Osim toga, ko ima… Pročitaj više »

Teo

Nemačka meka moć!

Matija

Bas tako! Ovo je izvod iz mog komentara:

„Nove marke i modeli se tesko probijaju i treba im veoma dug dah da bi skrenuli paznju na sebe!“

Konkretni primeri – FIAT 130 i VW Phaeton. Po mom misljenju, 130 je bio izvanredan auto, FIAT je trebalo da nastavi sa njim. Phaeton je imao dve katastrofalne greske: emblem „VW“ i licio je na Pasata. Bilo je reci da se „Phaeton“ proglasi nezavisnom markom ali je „smrtna presuda“ bila brza.

GroupB

Mike i Edd su u emisiji radili 310. Super auto i epizoda za pogledat.

Dragan

„Alpine je bio ograničen francuskim zakonima na račun snage i zapremine motora do te mere da se gotovo i nije pomerio kroz istoriju.“

Dobra konstatacija. Frančezi su ovako upropastili sve svoje proizvođače, ne samo Alpinu. Kasnije su ih dokrajčili sa malusima za CO2.

BB

Pa i sada im 5008 ima 1.2 motor… A izbacili odličan 2.0 zbog nekih zakona…

Dragan

Ali sada nije problem samo francusko zakonodavstvo, nego i zakonodavstvo EU.

BB

Jeli to ono isto pomoću kojeg glavni zagovornik dizel gejta i dalje gura 2.0 i benzin i dizel?

Dragan

Ja sam skoro komentarisao na tu temu. Nemci imaju para i uticaja da ih još malo guraju.
Nisu njihova kola tek za džabe precenjena. Oni tim visokim cenama pokrivaju debelu penalizaciju od EU na konto prosečne emisije co2 u okviru cele game.
A veliko je pitanje koliko su oni i dalje „pošteni“ na testovima.
Neće ni oni još dugo sa 2.0 motorima. Još koju godinu i bye-bye.

Renault Terminator🇷🇺Z

Što se tiče Renaulta,ima danas mnogo zanimljivija i radosnija vijest od ove,da mi se Zoki ne naljuti…Renault konačno najurio Ormara Šrafcigera iz Renaultovog tima u F1.Dotični konj je bio šef i totalno je uništio tim.Oterao Prosta,oterao Alonsa..sve što je valjalo je rašćero konj iz ekipe.Nadam se da će dovesti Prosta na čelo tima.

Tamo Daleko

Alpine je pre par nedelja sklonila u stranu CEO Laurent Rossi-ja. Danas su objavili odlazak Otmar Szafnauer-a, Sporting Director-a Alan Permane koji je sa ovim timom jos od 1989. i chief technical officer Pat Fry koji prelazi na istu funkciju u Williams a koji ima preko 35 godina F1 iskustva u timovima kao sto su McLaren, Ferrari, Benetton. Tako da nije Renault oterao samo Otmar-a nego prakticno kompletan menadzment.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa šta će sa njima kada ne donose rezultate.Moraju i vozače da otjeraju,ni oni nisu ni za šta.Koliko je godina od kada se Renault vratio sa fabričkim timom u F1 a rezultati nisu ni na vidiku.

Poznavalac

RENAULT/ALPINE F1 Team menadzment je kao pokretna traka: F1 project leader: Cyril Abiteboul (2018-20), Laurent Rossi (21-22), Bruno Famin (23-) Team principal: Cyril Abiteboul (2018-20), Otmar Szafnauer (22-jul 23) Executive director: Marcin Budkowski (18-21) Racing director: Davide Brivio (2021) Chief technical officer: Bob Bell (2018), Pat Fry (22-jul 23) Technical director: Nick Chester (2018-19), Pat Fry (20-21), Matt Harman (22-) Head of aero: Peter Machin (2018-19), Dirk de Beer (2020-) Sporting director: Alan Permane (2018-jul 23) Engine boss: Remi Taffin (2018-21), Bruno Famin (2022-) Od svih gore spomenutih imena u opticaju su jos uvek samo 3: Bruno Famin koji je… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Binotto je dobar inženjer i sigurno bi Renault imao koristi od njegovih usluga.Samo ga nikako ne treba postavljati kao šefa tima jer u tim vodama ne zna da pliva u ostalom videli smo kako je šefovao u Ferrariju.
Ja bi probao sa Prostom kao šefom tima.

Yankee

Da ti kazem nesto na racun Renaulta – dolazim na Balkan za par sedmica i zakazao sam Renault Megane limuzinu kao rental. Valjda me nece izneveriti kad budem isao za Dalmaciju iz Beograda hehe

Renault Terminator🇷🇺Z

Ako je 1.6 16v ili 1.5 dCi možeš i za Ameriku sa njim.Nepoderivo.
Ovo ostalo što se tiče motorizacije,kako te sreća posluži😁.

Renault Terminator🇷🇺Z

Od kuda Renault?Nije bilo Forda?

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa bićemo i nikada bliže,ti si za nekoliko nedelja u Dalmaciji,ja sam za nekoliko nedelja u Italiji.

Yankee

Da vidimo i ovo francusko cudo koje toliko hvalis, nikada ranije nisam iznajmio Renaulta.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa jel znaš koji motor je u tom Meganu?Morao bi to da znaš kada „rezervišeš“ auto.

Yankee

Nisam pitao. Svejedno mi je, izdrzacu par sedmica bez obzira hehe

MRN

Verovatno TCE 140

Renault Terminator🇷🇺Z

To je 1.33 jel tako.Ne brini Zoki ako je taj,ima 4 cilindra neće se istopiti do Dalmacije i nazad😁.

Matija

Trebalo je da unajmis jedan kabrio! Setnje pored mora u kabrioletu su nezaboravne! Licno doziveo.