1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: King Cobra je Shelby za koji sigurno ne znate
Zanimljivost dana: King Cobra je Shelby za koji sigurno ne znate

Zanimljivost dana: King Cobra je Shelby za koji sigurno ne znate

236
1
Podelite sa prijateljima:

Verovatno se svi pitate nešto u fazonu „pa kako da ne znamo kada ih je bilo tek nekoliko tokom veoma kratkog perioda“ i bili biste s ovim pitanjem potpuno u pravu. Svima su nam poznati modeli Cobra, Daytona i naravno razne konfiguracije popularnog Forda Mustanga, ali kao što je poznato, Kerol Šelbi je učestvovao u raznim formama profesionalnog auto-moto sporta.

Neki su bili fabrički timovi Forda, drugi opet na bazama ovog američkog giganta, a u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo posletiti pažnju jednom retkom Shelbyju za koji verovatno znaju samo najveći eksperti ovog brenda. Njegovo zvanično ime je Shelby Cooper Monaco, ali ga svet uglavnom zna pod nadimkom King Cobra.

Svi znamo da je Kerol pobedio na čuvenom nadmetanju po imenu 24 sata LeMansa davne 1959. godine, a da se zatim morao penzionisati zbog zdrastvenih problema. To ga je nateralo da osnuje sopstvenu firmu Shelby American s ciljem da učestvuje u profesionalnom auto-moto sportu, a serijske četvorotočkaše je proizvodio čisto da ih homogoluje za takmičenje.

Ranije smo pisali kakvi su počeci bili i da je ugovor potpisan sa Fordom samo zbog propalih pregovora sa Chevroletom.

Do 1963. godine, Cobra se praktično prošetala da titule u tadašnjem šampionatu SCCA (Sports Car Club of America) gde čak ni veliki Chevrolet Corvette nije predstavljo ozbiljnu konkurenciju. Međutim, Kerol je znao da će se situacija promeniti naredne godine kada je trebalo da debituje nova serija SCCA Can-Am.

Za razliku od 1963. godine kada su se takmičila trkačka izdanja serijskih automobila, u Can-Amu su trebalo da debituju čistokrvni trkački koji nisu morali da dele mnogo toga sa četvorotočkašima s drumova. U takvim uslovima, Cobra jednostavno ne bi imala šanse protiv rivala, pa je Kerol odlučio da razvije potpuno novi model.

Naravno, kompanija je još uvek bila mlada i nije imala kapital i mogućnosti da to samostalni uradi, a Kerol se upućuje u Englesku i sklapa ugovor sa Džonom Kuperom. On je bio jedan od osnivača firme Cooper Car Company koja se takmičila u mnogima formama auto-moto sporta, uključujući i u Formuli 1. Cooper je u svojoj ponudi imao i novi model 61M Monaco, razvijen sa motorima zapremine 2,0 i 2,5 litre do 240 konjskih snaga i sa masom od svega 630 kilograma.

Šelbi kupuje dva primerka sa brojevima šasije CM/1/63 i CM/3/63, a oba su stigla u američku saveznu državu Kaliforniju krajem sredinom 1963. godine. Tu su dobili Fordov V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litar) i 400 „konja“, kao i petostepeni manuelni menjač, veće disk kočnice i nezavisno ogibljenje. Pošto je Shelbyjev napoznatiji model bio Cobra, mediji su novitetu dali nadimak „King Cobra“.

Automobil se po prvi put pojavio na trkačkoj stazi u septembru 1963. godine. Tipično za britanske automobile iz navedenog perioda (a i danas), automobil bi se kvalifikovao u vrhu (obično na pol poziciju), vodio dosta krugova i onda morao da odustane zbog mehaničkih problema. Tek iz četvrtog pokušaja vozač Bob Holbert uspeva da pobedi sve rivale, pa iako King Cobra nije uspela da ponovo uspeh Cobre, ostavila je dovoljno veliki utisak na stazama da Kerol impresionira Ford, i da dobije ponudu da predvodi tim s novim modelom GT40.

Kao što je poznato, bio je to prvi pokušaj Forda da dominira na trkama izdžljivosti, ali prva sezona nikako nije bila uspešna. Britanac Džon Vajer je otpušten, a Kerol postavljen na njegovo mesto i naravno ostatak je istorija.

Zavisno kojim izvorima verujete, proizvedeno je šest ili osam King Cobri, kako od strane firme Shelby American tako i od strane privatnika. Neki su kasnije dobili novu školjku na Cooperovim šasijama i nastavili da se takmiče u različitim formama auto-moto sporta, a preživeo je samo jedan u kompletnom originalnom izdanju.

To je onaj sa brojem šasije CM/3/63 koji je pre sedam godina promenio vlasnika za sumu od 1,65 miliona američkih dolara. Spasio ga je podatak da je završio u rukama kolekcionara, koji ga je parkirao u hangaru, sve do devedesetih godina prošlog veka, kada je restauriran i kada je ponovo počeo da posećuje izbložbe klasike.

I kao što smo rekli na početku priče, ko bi rekao da postoji neki Shelby za koji ne znamo? Pa to u velikoj meri zavisi od definicije koliko je King Cobra zaista proizvod ovog tjunera, ali sve dok nosi njegovu značku ostaće bitan deo Shelbyjeve istorije.

Zoran Tomasović

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

svaka čast za tekst
dobro je da neko održava strast prema usa automobilima
pogotovo prema istorijskim