1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Lotusov Opel
Zanimljivost dana: Lotusov Opel

Zanimljivost dana: Lotusov Opel

1.22K
10
Podelite sa prijateljima:

Za jednu korporaciju koja je imala toliko različitih divizija širom sveta, zanimljiva je činjenica da General Motors nije uvek voleo da one sarađuju u bliskom maniru. Štaviše, svaka od njih je imala potpunu slobodu da razvija sopstvenu mehaniku iako bi takvi motori često bili iste radne zapremine i slične snage.

Situacija se naglo promenila početkom osamdesetih godina prošlog veka, i od tada je saradnja bila značajno temeljnija, a nije bila retkost da u nekim slučajevima jedan brend u potpunosti razvije i napravi model za drugu diviziju. Jeda od njih je Opel Speedster koji je zapravo bio Lotus u novom odelu.

General Motors je bio vlasnik Lotusa od 1986. do 1993. godine i tokom navedenog perioda je koristio britanskog proizvođača za razvoj mehanike zbog svog vrhunskog inženjerstva. Amerikanci su takođe finansirali veoma uspešnu prvu generaciju modela Lotus Elise, ali taj model nije mogao da prođe kroz šumu novouvedene regulative na temu bezbednosti, a koja je trebalo da stupi na snagu početkom 21. veka.

Iako General Motors više nije bio vlasnik Lotusa, dve strane su postigle dogovor po kom bi Jenkiji opet finansirali drugu generaciju Elisea, a za uzvrat bi Britanci napravili novi model za Opel i bili zadužni za njegovu proizvodnju.

Ovo je ipak bio period kada su sportski dvosedi bili dosta popularni, pa je BMW Z3 debitovao 1995. godine, a Porsche Boxster i Mercedes SLK godinu dana kasnije. Izbor imena je pao na Opel Speedster, ali će se takođe prodavati pod sledećim nazivima: Vauxhall XV220 i Daewoo Speedster.

Iako su Speedster i Elise delili istu platformu, dva modela ipak nisu bila identična. Štaviše, dve strane će kasnije reći da je samo 8% delova bilo isto između njih. Aluminijumska šasija i centralno postavljen motor odmah iza vozača su bili isti, ali je Speedster bio nešto duži i širi.

Dužina vozila je iznosila nešto manje od 3,8 metara, uz masu od samo 870 kilograma, što je postignuto zahvaljujući obilatom korišćenju laganih materijala. General Motors takođe nije mogao da dozvoli da njegovog velikana pokreće Toyotin turbobenzinac kao u slučaju Elana, pa je izabrao svoj 2,2-litarskog benzinac iz Opela Astre.

Razvijao je 147 konjskih snaga i maksimalnih 203 Nm obrtnog momenta dok je menjač bio petostepeni manuelni. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je iznosilo (oduzimalo) 5,8 sekundi uz maksimalnu brzinu kretanja od 211 km/h. Kasnije će da debituje i 2,0-litarski turbobenzinac sa 200 „grla“, što je smanjilo vreme za ubrzanje do 100 km/h za oko sekundu, uz maksimalnu brzinu od 238 km/h.

Speedster je debitovao u konceptnom izdanju na Salonu automobila u Ženevi 1999. godine, da bi serijska proizvodnja bila zakazana za godinu dana kasnije. Za proizvodnju se postarao Lotus u Velikoj Britaniji, a planom je bila predviđena godišnja isporuka od 3.500 jedinica.

Mediji su imali dosta pohvala na račun ovog sportiste. Iako je bio za 125 kilograma teži u poređenju sa Eliseom zahvaljujući većem motoru, ABS-u i vazdušnim jastucima, Speedster je ipak bio lakši za 100 kilograma od Toyote MR2 i čak 400 kilograma lakši od Honde S2000.

Najdalje je otišao čuveni Džeremi Klarkson i 2003. godine će reći da je turbo konfiguracija najzabavniji automobil koji možete dobiti za svoju cenu. Spomenućemo da je cena u Velikoj Britaniji iznosila 23 hiljade funti ili oko 49.615 američkih dolara u današnjoj vrednosti novca.

Ipak, kada serijska proizvodnja bude okončana pet godine kasnije, zajednička prodaja sva tri modela će iznositi tek 7.207 jedinica. Speedster nije imao direktnu zamenu sve do 2007. godine kada će da debituje trio novih modela (Opel GT, Saturn Sky i Pontiac Solstice).

Razloga zašto nije uspeo ima nekoliko, a uglavnom se spominju ne baš atraktivan stil i nemoć značke Opela da opravda tako visoku cenu. Ipak, Speedster je otišao u istoriju kao jedan od najboljih modela ovog nemačkog giganta, a to ne može umanjiti ni činjenica da je većinu posla zapravo uradio Lotus.

Zoran Tomasović

(1224)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Po meni (ali ko mene pita) ovo je pravi sportski auto, lagan, dobar na ubrzanju, kroz krivine, neopterećen opremom i gluposttima…

J4ZZ3R

Lotus je bio jedini razuman proizvodjac po mom laickom shvatanju (moram ovo da napisem zbog njegove sveznalosti MMs 🙂 …. Fokis na nisku masu i aerodinamiku i onda se lagano postize em efikasnost, em zabava. Ali izgleda da su pobedili ovi proizvodjaci koji su se fokusirali na gojenje, tj “metni mu jos ovo” filozofiju i neka bude ogroman, trom, stavicemo sve jaci i jaci pogon, jer smo zabrinuti za zivotnu sredinu…i to bas…

BB

Jedino što ovakav koncept automobila nije za Opel, realno ovo je velika serija za ovakav tip proizvodnje, ali premali za Opel (i slične klasične proizvođače automobila). A iz kulture sjećanja se, zbog globalizacije, izbrisale hiljade takhih proizvođača kojima je ovo bio prirodan način proizvodnje.

E pošto se istorija ponavlja (zato se i zove istorija, pošto se ISTO dešava), možda uskoro ugledamo neki skičan automobil ili sličan koncept proizvodnje…

J4ZZ3R

Meni je najgore što mi se čini da sam bukvalno „juče“ čitao o ovom automobilu…

Matija

Dobro se secam ovog automobila – odmah sam sebi postavio pitanje : kome treba ovakav auto? Razlog: bio je simpatican, okretan i temperamentan ali i nekoristan i preskup! Ako je GM zeleo da napravi auto kao skupu igracku, onda je Lotus bio sasvim dovoljan za tu akciju, nije trebalo da uvlaci Opela i da tako deli i onako malo kupaca na dve grupe! (Jos jedan primer gluposti americkih menadzera!) Kao i uvek, moju paznju privukao je dizajn – prednji i zadnji deo bili su oblikovani kao sasvim jednostavne „kutije“ sa glatkim povrsinama i ostrim ivicama. Auto je izgledao kao delo… Pročitaj više »

Bungi

Kalibra je bila taj potrebni GT auto kod Opela.Kada su predstavili prvu generaciju Insignie trebali su predstaviti i Kalibru nove generacije na njenoj mehanici.Slažem se da je ovaj Lotus sa opelovim znakom, u tom cjenovnom rangu i sa samo dva sjedišta bio „Opel“ , koji kupci nisu mogli da prihate. Isto kao što je Phaeton bio VW koji tržište nije prihvatilo.

Yankee

A sto bi GM placao Lotusu da napravi auto koji ce se onda prodavati kao Lotus? Koju korist bi GM imao od toga?

Matija

U pravu si, nisam obratio paznju na godine: „General Motors je bio vlasnik Lotusa od 1986. do 1993.“ a Spidster je nastao 2001 godine. No, bez obzira, investicija je bila absolutno besmislena, Opelu je bio potreban veliki kupe, nesto kao Commodore ili Manta, i/ili komforan rodster. Pocetkom 2000-tih Opel je imao samo Astru kupe.

MRN

Kupio sam ovog Opela maja 2003. godine. U žutoj boji. I danas ga imam. Razmera 1 : 12.

Milan

Ne bas atraktivam stil???
Za svoje vreme je imao i vise nego dobar dizajn