1. Home
  2. Life
  3. Kako funkcionišu modularne platforme za prevoz vanstandardnih tereta
Kako funkcionišu modularne platforme za prevoz vanstandardnih tereta

Kako funkcionišu modularne platforme za prevoz vanstandardnih tereta

326
0
Podelite sa prijateljima:

Naravno ova vozila se ne mogu nazivati klasičnim kamionima. Ali, s druge strane, ovo su prevozne strukture koje trpe najveći teret od svih raspoloživih vozila. Zovemo ih samohodnim modularnim platformama. Namenjene su prevozu objekata jedinstvenih karakteristika, poput pokretnih ekskavatora (bagera), prekookeanskih plovila, transformatora i hemijskih reaktora, platformi za gas, pa čak i kompletnih kuća.

To je omogućeno upravo zbog modularnosti ovakvih struktura. Zasebni moduli s velikim brojem osovina su udruženi, objedinjeni platformom različite širine i dužene, što je opredeljeno zadatkom koji je pred njima. Pogonski sklop obezbeđuje pokretljivost platforme kroz hidrostatsko rešenje s motorom u točkovima, zahvaljući čemu je konstrukcija upotrebljiva i za dizanje. Elektronskim sistemom upravljanja diriguje kompjuter na vozilu, a upravljanje se vrši sa daljinskog upravljača.

Zahvaljujući hidrauličnom oslanjanju klatna, platforma može da napravi bilo koje okrete, sve do okretanja na licu mesta, a može i da promeni visinu i ugao nagiba. Ugao upravljanja točkovima je 165° u svakom smeru, a vertikalni hod svake osovine je do 700 milimetara. Opterećenje dostiže 45 tona po osovini, ali pri brzini od samo jednog kilometra na čas.

Kada je nužda izvršiti prevoz na kraćim distancama, onda taj zadatak samohotke izvršavaju u samostalnoj režiji, ali zato se za dugometražne razdaljine koriste moćni šleperi. Njih konstruiše svega par kompanija među kojima se po čuvenju ističu Goldhofer, Cometto, Scheuerle, Nicolas, KAMAG.

Belgijska logistička kompanija Sarens je nedavno uz jednovremenu pomoć dve platforme prenela veoma zanimljiv teret u Egiptu. U pitanju je jedinstveno kulturno dobro u vidu solarne barke tamošnjeg faraona Keopsa, koja je, prema legendi, trebalo da isporuči dušu pokojnog faraona u zagrobni život kroz praokean.

Tehničke karakteristike plovila nisu uspele da uzrokuju neke posebne poteškoće za modularnu platformu. Po dužini meri 44 metra dok joj je težina svega dvadesetak tona. Glavni problem je predstavljala starost broda koji je na planeti već oko 4,5 hiljada godina i jasno je da je veoma lomljiv.

Stoga je najpre smešten u jedinstveni kontejner od 80 tona, u kome se kontroliše pritisak, vlažnost i u kome se dodatno obezbeđuje vodoravni položaj objekta. Zatim su ga utovarili na 52-metarsku platformu komercijalnog naziva KAMAG K24, i to na čvrstim točkovima. Uz njenu pomoć kontejner je iznet iz prostorija Muzeja brodova. I već tamo, je celokupna konstrukcija bila podignuta na drugu platformu. U pitanju je drumsko izdanje nazvano KAMAG K25.

Dve platforme su morale da budu implementirane kako bi se zadržao striktno horizontalan položaj kontejnera, što je bio imperativ čak i na deonicama puta sa strminama. Do nove lokacije na kojoj će boraviti pomenuta barka, a ona podrazumeva Veliki egipatski muzej, trebalo je prevaliti desetak kilometara. Koliko je zadatak bio delikatan, svedoči i to što je za ovu misiju u transport utrošeno četiri sata.

AutoRepublika

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments