1. Home
  2. Vesti
  3. Definitivan kraj za benzin koji smo nekad zvali „Super“
Definitivan kraj za benzin koji smo nekad zvali „Super“
7

Definitivan kraj za benzin koji smo nekad zvali „Super“

10.61K
7
Podelite sa prijateljima:

Mlađi možda nisu ni znali, ali zreliji se svakako sećaju perioda od pre više od deset i više godina, kada se i na našim pumpama nudilo gorivo koje je potom nestalo iz ponude. Pričamo o olovnom benzinu sa 98 do 100 oktana koji se među narodom opisivao imenom „Super“. Ali, olovo u benzinu uzrokuje srčana oboljenja, doprinosi zagađenju pijaće vode i već dugo je zabranjeno na teritoriji Evrope. Nažalost, ne rastu svi delovi sveta istom brzinom, pa je tek sada i poslednja zemlja na svetu odbacila ovo otrovno gorivo.

Poslednje količine olovnog benzina u Srbiji proizvedene su u Pančevačkoj rafineriji krajem juna 2010. godine, dok su zalihe na pumpama potrajale još neko vreme. U Hrvatskoj je još početkom 2006. godine došlo do prestanka ponude olovnog benzina, dok je u Francuskoj i Nemačkoj još tokom devedesetih godina prošlog veka zabranjena ta vrsta goriva.

Zvaničnici programa koji su pokrenule Ujedinjene nacije a koji je namenjen zaštiti prirodne sredine (UN Environment Program – UNEP) su upravo objavili da je Alžir poslednja država na svetu koja je iskoristila zadnju kap ovog ozloglašenog goriva, što je izvršni direktor UNEP-a, Inger Andersen protumačio kao veliki događaj u borbi za čistiju planetu.

(10607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BorisB

Dakle, benzin je problem od početka, a ne dizel.

BB

Čokolada, kafa, vino, itd.. svaki drugi dan slušam, čitam kkao je dobra zbaovo ili ono a onda sljedeći dan kkao se umire od toga itd . Dakle, zavisi ko je koliko i u koju svrhu platio istraživnje. A današnja sva naučna istraživanja se u konačnici svode na potvrđivanje ili odbacivanje hipoteze. A samo postavljanje hipoteze je veoma složen proces koji nauka ne može da u potpunosti definiše a nekad je i jednostavan proces, tj. naručivanje posla 🤣😂

moron

jbg, kada sam počinjao da vozim, a i godinama posle, bio je „Regular 86-88“ i „Super 98-100“.
A kada sam kao omladinac prvi put čuo za kola sa katalizatorom ( neki komšija na privremenom radu u Austriji „doterao“ novu corollu liftbek i pričao koliko je muke imao da u SFRJ nadje bezolovni, pa ga i nije našao, već nasuo olovni i Boga molio da se Toyota vrati do Austrije ), svi smo u čudu bili i pitali se „kuda li to ide ovaj svet …“

s mile

Neko kraće vreme smo imali Reno 4 i Yugo 55, R4 trošio „Običan“, a Yugo „Super“, to sam pamtio tako što je Yugo bio bolji, pa je sipano u njega Super gorivo.

Jbg klinac….da mi ćale para da sipam gorivo na pumpi, a ja pomešam koje gorivo u koji auto ide… 😉

Gulliver

Super smo zvali benzin od 98-100 oktana. Nema veze sa olovom. Danasnji benzin koristi drugu vrstu anti detonatora da bi dostigao ovaj oktanski broj. I dan danas na nekim pumpama na americkom kontinentu se ovaj benzin zove ‘super’, ‘super+’, ili ‘premium’.

Renault Terminator

Vraćam se u Austriju kad vidim na autoputu u pravcu ka Novom Sadu kod Batajnice Shell-vu benzinsku pumpu skoro pa gotovu.Ono će za manje od mijesec dana biti otvoreno.Jel to Shell ušao u Srbiju ono što se kaže pun gas ili stidljivo tu i tamo po neku pumpicu otvore😁.

Ccc

Ovo je tolko otrovno da ne mozete da zamislite a kod nas se do juce koristilo. Sramota. Procitajte kolko je ovo zdravo za ljude, uzas