1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Leotardov Citroen C15 sa 6 točkova
AR pijaca klasika: Leotardov Citroen C15 sa 6 točkova

AR pijaca klasika: Leotardov Citroen C15 sa 6 točkova

1.74K
1
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođač karoserija-mehaničar Kristijan de Leotar specijalizovao se za proizvodnju vozila sa 6 točkova. Između ostalog, pozabavio se Citroenom C15 kako bi ga transformisao u produženo komercijalno vozilo. Osvrt na ovaj redak i egzotičan model, od kojih dva trenutno traže kupce.

Tokom osamdesetih, Kristijan de Leotar je napravio mnogo vozila sa 6 točkova. Njegova prva dostignuća bila su dva Renaulta R5 6×6 koja su takođe učestvovala na reliju Paris-Dakar 1980. godine. Zatim su usledili Mercedes 190 6×4 i 6×6 karavan, R5 Turbo, Renault Estafette, Peugeot P4 i drugi Range Roveri. Veoma popularni Citroen C15 takođe je imao pravo na sto primeraka sa dodatnom osovinom pozadi. Iako je u opticaju ostalo samo nekoliko primeraka, dva primerka su trenutno na prodaju na platformi Leboncoin.

Citroen C15 je pravi bestseler. Prodato je skoro 1,2 miliona primeraka između 1984. i 2006. godine, i osvajao je kupce jednostavnošću i svestranošću. Najzahtevniji bi mogli da se odluče za verziju sa 6 točkova koju je dizajnirao Leotard i proizveden u saradnji sa proizvođačem karoserija Chausson. Ova transformacija je naplaćena na 21.500 franaka bez PDV-a (oko 6.713 € uzimajući u obzir inflaciju), povećavajući cenu C15 sa 49.000 (oko 15.300 evra) na 74.000 franaka sa PDV-om (23.100 evra), što je značajna suma čak i za komercijalno vozilo.

Opremljena trećom osovinom pozadi, ova verzija pod nazivom C15.6 produžena za 84,5 cm (4,84 m) je ipak pružala mnogo za uloženi novac. Nosivost je povećana sa 765 na 1.100 kg, za utovarnu zapreminu od 4,2 m3, odnosno 1,53 m3 više od standardne verzije.

Sa tehničke strane, ovaj model je nije dobio dodatnu pogonsku osovinu (6×2) i bio je dostupan samo sa dizel motorom 1.9 od 60 KS, povezan sa 5-stepenim manuelnim menjačem. Dvostruka zadnja osovina opremljena doboš kočnicama omogućila je značajno poboljšanje kočenja, čineći ga sigurnijim.

Sve ovo je omogućilo da Citroen C15.6 bude jedino vozilo u svojoj kategoriji, sa uporedivom nosivošću i korisnom zapreminom, da može da pristupi podzemnom parkingu. Njegovo opciono zadnje sedište ga je takođe učinilo jedinim mini kombijem koji može da preveze pet osoba.

Proizvodnja C15 sa 6 točkova bila je ograničena na stotinu primeraka od kojih je samo nekoliko ostalo u opticaju danas. Međutim, dva od njih su trenutno na prodaju na sajtu Leboncoin. Prvi je registrovan u decembru 1992. Pokazuje 240.000 km na brojaču kilometara i ima posebnost što je opremljen opcionim zadnjim sedištem, klima uređajem i alarmom protiv krađe. Ako fotografije reklame daju samo nekoliko detalja, u opisu se pominje prisustvo nekih površinskih mrlja rđe. Nudi se po ceni od 20.000 evra.

Drugi C15.6 je „berba“ iz 1990. godine. To je „četvrta ruka“ i spasio ga je sadašnji vlasnik koji ga je koristio kao reklamni medij za promociju svog poslovanja na neobičan način. Za dve i po godine vlasništva, izvršio je mehaničku sanaciju i deo šasije (osovine, kočnice i ležajevi) kao i manju popravku karoserije na desnom luku zadnjeg točka.

Odlikuje se svojim žirafonom (otvaranjem dela krova pri zadnjim vratima), koji je veoma praktičan za optimizaciju operacija utovara, i krovnim nosačem po meri. Poseduje sertifikat FFVE i sada ima ukupno 131.000 km, što nije mnogo s obzirom na njegovu starost. Međutim, teško je proceniti vrednost ovog kombija jer su kopije retke, a transakcija malo. Kao i uvek, igra ponude i potražnje će imati poslednju reč.

AutoRepublika

(1740)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„I mi konja za trku imamo!“ – tacnije imali smo, samo jednom, negde 90-tih godina u eri najgore krize.

comment image