1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Dodge Viper koji svi volimo
AR pijaca klasika: Dodge Viper koji svi volimo

AR pijaca klasika: Dodge Viper koji svi volimo

392
3
Podelite sa prijateljima:

U istoriji američke automobilske industrije, teško da je postojao neki ekstremniji model od Dodgea Vipera. Kada je predstavljen kao model za 1991. godinu, Viper je uneo novi život u korporaciju Chrysler i podsetio na slavne dane iz šezdesetih godina prošlog veka kada su brendovi Plymouth i Dodge imali neke od najpoznatijih četvorotočkaša iz Detriuta.

Viper je posedovao deset cilindara ispod haube i radnu zapreminu od čak 8,0 litara, što je bilo mnogo čak i za američke standarde i odjednom se našao na mapi sveta.


Prva generacija je privukla dosta pažnje, ali je naslednik pod kodnom oznakom SR II bio taj koji se pokazao u još boljem svetlu. Označio je povratak Chryslera u profesionalni auto-moto sport i trkačko izdanje nazvano GTS-R će slaviti na 163 od vožene 262 trke.

Takođe će osvojiti 24 šampionata sa vozačima i 23 sa konstruktorima, od čega su najveće tri uzastopne pobede u klasi na trci 24 sata LeMansa i pet uzastopnih titula u klasi GT. Da bi konstruktor proslavio takve uspehe, Viper je dobio i veliki broj novih drumskih izdanja.

Najpoželjnija konfiguracija je ona koja se zove ACR i ova tri slova su bili skraćenica za American Club Racer. Debitovao je 1999. godine kao paket visokih performansi na već postojećem izdanju GTS. Snaga postojećeg 8,0-litarskog motora je povećana sa 415 na 460 „konja“ dok je maksimalni obrtni momenat iznosio visokih 678 Nm.

Menjač je bio šestostepeni manuelni. To mu je omogućavalo ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 4,1 sekundu i maksimalnu brzinu kretanja od 297 km/h. Tvorac ACR-a nije samo podigao snagu, već je smanjio i masu izbacivanjem komada opreme kao što su klima uređaj, audio sistem i bilo šta drugo što je dodavalo na kilogramima.

Doneo je i mnogobrojne aerodinamične dodatke i 18-inčne felne, čime nije bio namenjen samo za trkanje na pravcu već je bio u stanju i da savlada krivine. Ovakvo zadovoljstvo svakako nije bilo jeftino i koštalo je 90.100 američkih dolara ili 155.300 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 2001. godine i trenutno se nalazi u gradu Skotsdejl unutar američke savezne države Arizone. Do sada je prešao tek 17.600 kilometara. Automobil je originalno prodat u Kaliforniji i tamo je ostao do 2014. godine, posle čega ga je kupio sadašnji kupac i ugradio nekoliko modifikacija koje originalno nisu bile dostupne. To se odnosi na instalaciju klima uređaja i audio sistema, dok je ostatak vozila uglavnom u originalnom stanju.


Aukcija je donela 65 ponuda, a najviša je iznosila 97 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kosta

Moj omiljeni auto! Kao da je neko pitao osmogodišnjaka kako zamišlja super auto i onda su ga stvarno napravili. Divljački, brutalan, beskompromisan, zabavan, prelep…

Matija

Viper nikada nije izazvao moje interesovanje. Razlog – tipicno americko preterivanje sa cilindrima i zapreminom. Dizajn – sasvim prosecan.

MRN

Motor od 8 litara i 415 ks ?
Sunce ti poljubim, posmatrano po litri radne zapremine, ovo je bio motor skoro u klasi Ladinog od 75 ks 😊

Inače, dosta sam ga pratio i za njega zaista navijao na Le Man-u. Oduševljavao me. A u noćnim fazama trke se lako uočavao po boji svetlosti farova.