1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Najveća svetska limuzina debituje sledeće godine
Najveća svetska limuzina debituje sledeće godine

Najveća svetska limuzina debituje sledeće godine

1.57K
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo svi videli komediju „Maska“ sa Džimom Kerijem u glavnom ulozi, a u jednoj sceni glavni karakter stiže na zabavu u beloj limuzini za koju se čini da nema kraja. Iako su mnogi pomislili da je reč o holivudskoj magiji, takav automobil zapravo postoji. Limuzina nosi ime „American Dream“ (Američki san) i nakon dugogodišnjeg procesa restauracije će javnosti biti predstavljena sledeće godine.

Limuzina Američki san (American Dream)

„Otac“ gigantskog modela je Džej Orberg, a ovaj inženjer je razvio mnogobrojne specijalne filmske proizvode kao što su General Lee (The Dukes of Hazzard), KITT (Knight Rider) i DeLorean Time Machine (Back to the Future). Krajem osamdesetih godina prošlog veka je započeo posao na najvećoj svetskoj limuzini koja bi bila zasnovana na Cadillacovom modelu Eldorado.

Krajnji proizvod je bio dugačak čak 30,5 metara i ležao je na 24 točka. Limuzina je pružala mnogo prostora, tačnije prostorija. Tu su bili đakuzi, bazen, pa i pista za helikoptere, a zbog svojih glomaznih dimenzija, limuzina se uglavnom kretala samo na pravcu. Međutim, skretanje je bilo moguće pošto je srednji deo vozila bio spojen slično kao na zglobnim autobusima.


Nakon što se American Dream pojavio u spomenutom filmu, kupila ga je firma iz Njujorka i koristila za promotivne svrhe. Zatim je parkiran i godinama je trunuo na otvorenoj lokaciji, a mnogobrojni delovi su ukradeni. Pre nekoliko godina limuzinu je kupio privatni fakultet iz američke savezne države Floride, s ciljem da dozvoli učenicima da koriste ovaj automobil kao vežbu popravljanja vozila.

Prema poslednjim informacijama, American Dream je ponovo promenio vlasnika i trenutno se nalazi u muzeju poznatom kao Dezerland Park.

Ova kompanija je odlučila da ga vrati u „većma“ originalno stanje, ali i uz određena osveženja. Primera radi, originalna dva benzinska agregata će biti zamenjena modernim, a slična sudbina će zadesiti kompletnu elektroniku uključujući i televizore i kamere.

Dezerland Park kaže da je limarija kompletno popravljena i da će limuzina biti ofarbana do kraja godine. Nakon toga restauracija će biti nastavljena, a kada bude kompletiran naredne godine, American Dream će biti izložen javnosti gde će svi moći ponovo da ga vide.

Enterijer Američkog sna i konstrukcija

AutoRepublika

(1571)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments