1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Malibu odbija da umre
Chevrolet Malibu odbija da umre

Chevrolet Malibu odbija da umre

813
11
Podelite sa prijateljima:

Godina 2017. je bila prekretnica za automobilsku industriju u Sjedinjenim Američkim Državama iz nekoliko razloga. Krosoveri i terenci su i ranije dobijali na popularnosti, ali spomenutog leta gospodnjeg, tadašnji Fiat-Chrysler je doneo činilo se nečuvenu odluku da  iz ponude eliminiše modele nazvane Dodge Dart i Chrysler 200.

Fiat-Chrysler je na kraju ostao samo sa nekoliko putničkih automobila, i to svih na istoj platformi, ali ono što je pomalo šokiralo javnost, jeste odluka da se orijentišu samo na krosovere i terence.


Ali malo po malo, gotovo svaki rival je pratio takvu strategiju. Danas na američkom tržištu postoji samo nekoliko putničkih automobila (onih s „normalnim“ klirensom) i to ponuđenih pretežno od strane proizvođača iz Japana. Ako želite limuzinu iz Detroita, jedan od retkih izbora se tiče modela iz Cadillacove linije (CT4 i CT5), ali sigurno da gotovo niko nije primetio da je na tržištu i Chevrolet Malibu.

Sam Malibu je legendaran model ne samo za General Motors već za celokupnu industriju „preko bare“. Originalno je debitovao kao paket opreme na modelu Chevelle sredinom šezdesetih godina prošlog veka, da bi samostalni model postao 1978. godine. Od tada je viđeno šest generacija, od čega je sadašnja u proizvodnji od 2015. godine.

AutoRepublika je imala prilike da ga testira pre više od sedam godina i iako možda nije bio „fensi“ u onoj meri u kojoj ga je Chevrolet reklamirao, svakako se pokazao kao sposoban automobil. Tu priču možete da pročitate ovde.

Chevrolet je planirao da eliminiše Malibu iz ponude u isto vreme kada je takva sudbina zadesila rivale iz Detroita kao što su Dodge Avenger, Chrysler 200, Ford Fusion i druge. Međutim, iz nekog razloga je opstao iako je prodaja pala na minimalnih 39.376 jedinica 2021. godine. U međuvremenu se oporavila i protekle godine 130.342 Malibua je pronašlo kupce, a tokom prvog tromesečja ove godine, cifra je pala za 12,5% na 32.749 primeraka. To nije bilo dovoljno da se nadmaši Toyota Camry (78.337), pa ni Honda Accord (41.927), ali Malibu čuva odlično treće mesto u klasi.

Nismo znali kakva je budućnost ove limuzine sve do nedavno kada je General Motors najavio da će Malibu za 2025. godinu krenuti sa proizvodnjom poslednjeg dana maja. Ponovo će biti dostupan samo sa 1,5-litarskim turbobenzincem sa 163 konjske snage kao i s devetostepenim automatskim menjačem. Kolege sa sajta GM Authority kažu da će izbor opcija biti manji nego prethodnih godina i da će Malibu uglavnom biti dostupan za flotnu prodaju, ali će biti i dovoljno jedinica u izložbeno-prodajnim salonima i za „obične smrtnike“.

I tako, više od četiri godine nakon što smo pisali da Malibu nestaje sa tržišta, ovaj automobil i dalje nastavlja da prkosi nepisanim pravilima, a veliki broj Jenkija ga sigurno voli, poštuje i kupuje zbog toga.

AutoRepublika

(813)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dopada mi se dizajn. Klasika. Ali, dopada mi se. Mada je u osnovi isti kao i na fotografijama iz testa od pre skoro sedam godina 😊
Ima razlika u sitnim detaljima (npr. vidjiv dvostruki izduv pozadi ), a neverovatno mi je kako ti sitni detalji toliko znače za opšti doživljaj.
U enterijeru čini mi se da nisu promenili ništa. Komande klime su iste. A možda i centralni „tablet“, instrumenti analogni.

Balkanboj

Insignia još nije umrla, a kad će?
Ne znamo.

MRN

Pa, i lepo je da još nije umrla, zar ne ?

Balkanboj

Jeste.
Meni je to jedan jako dobar automobil, kompletan. Dobar dizajn, skladne linije. Zamalo da Insignia dodje u kuću prošle godine.

MRN

Prva generacija mi je prelepa. Druga ne.

Renault Terminator🇷🇺Z

Lijep vam je Zoki ovaj Malibu.Sviđa mi se.

Matija

Toliko je prosecan da ce uvek naci svoje kupce! 🙂 Verovatno je i veoma jeftin.

Yankee

Od $25.000 pa na vise.

Matija

Ta cena ovde se tretira kao „jeftin, mali auto“! 🙂

Matija

Malibu je ocigledno pronasao svoj optimum: dovoljno je veliki, dovoljno je komforan i udoban, nije ruzan a nije ni lepotan, dovoljno je snazan, dovoljno je pouzdan i sve to za pristojne pare! Postujem ovakve automobile! Ziv nam ti bio i dobrodosao u Evropu! 🙂

Bungi

Čitao sam test prve generacije Insignije i tadašnjeg Malibua u njemačkom Autobildu.Tu se konstatuje da se faktički radi o istom automobilu.Insignija ima mnogo kvalitetniju završnu obradu i nešto kraći međuosovinski razmak.