1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Japanska pouzdanost, evropski stil, američka snaga
AR pijaca klasika: Japanska pouzdanost, evropski stil, američka snaga

AR pijaca klasika: Japanska pouzdanost, evropski stil, američka snaga

485
1
Podelite sa prijateljima:

Upravo je ovim rečima Datsun predstavio svog velikana pod imenom 240Z u oktobru 1969. godine, i tom prilikom u potpunosti promenio svetsku percepciju japanskih automobila. Daleko od toga da je popularni Z prvi sportista iz države izlazećeg Sunca, ali je bio pionir kombinacija najboljih karakteristika iz celog sveta.

Pružao je dopadljiv stil, čuvenu japansku pouzdanost i 2,4-litarski benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji koji je oslobađao 151 konjsku snagu.


Međutim, kako su vremena prolazila, tako je i Z počeo da dobija na masi. Od 975 kilograma kod originala pa do čak 1,3 tone, svega pet godina kasnije, pa i pored nešto veće snage, svakako nije imao one sportske vozne karakteristike. Datsun je predstavio drugu generaciju pod imenom 280ZX 1978. godine sa veoma promenjivim utiscima, pa se nadao rešiti probleme dve godine kasnije kada je u ponudu uvršćen i turbobenzinac.

Razvijao je 180 „konja“ iz radne zapremine 2,8 litara i u svoje vreme bio najbrži novi japanski automobil koji ste mogli da kupite u Sjedinjenim Američkim Državama. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Biće ovo poslednji model Z pod patronatom Datsuna, pošto su naslednici nosili ime Nissana. Takvo zadovoljstvo nije bilo baš jeftino i koštalo je 18.494 američkih dolara (današnjih 58.470 „zelembaća“) ili oko četiri hiljade najmanjih zelenih novčanica (današnjih 12.640 dolara) više nego bazni „atmosferac“.

280ZX danas nema veliku vrednost i poštovanje među kolekcionarima kao originalni 240Z, ali je svakako i dalje poželjan četvorotočkaš. Primerak iz današnje priče je iz 1982. godine i trenutno se nalazi u gradu Iri unutar američke savezne države Pensilvenije.

Prešao je tek 120 hiljada kilometara, i ovo je najpopularnija opcija sa turbo motorom i petostepenim manuelnim menjačem. Ovaj 280ZX takođe poseduje opremu kao što su 15-inčne felne, prednji spojler, takozvani „T-Top“ krov, klimu i još mnogo toga.

Automobil je originalno prodat u Njujorku, a zatim je proveo vreme na Floridi pre nego što je parkiran u hangar i tamo ostavljen desetak godina. Sadašnji vlasnik ga je kupio 2021. godine i detaljno osvežio mehaniku, s ciljem da ga vrati u vozno stanje, a danas sve funkcioniše bez greške.


Desetodnevna aukcija je donela 37 ponuda, a najviša je iznosila 28.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(485)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“ Japanska pouzdanost“ ?

To beše nešto pre „novoga doba“, kada sve češće čitamo da je Alfa Romeo pri vrhu, pa i najpouzdaniji brend?

Koliko se sećam teksta od pre neki dan, Alfa na samome vrhu, a npr. Acura i Infiniti čak i ispod industrijskog proseka