1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Citroen + Maserati = stečaj obe firme
AR pijaca klasika: Citroen + Maserati = stečaj obe firme

AR pijaca klasika: Citroen + Maserati = stečaj obe firme

4.85K
5
Podelite sa prijateljima:

Saradnja između Citroena i Maseratija, na papiru je ona koja nije imala mnogo smisla. Francuski i italijanski proizvođač su ciljali na potpuno različitu grupu kupaca da je svet prevrtao očima 1968. godine kada je objavljeno da Citroen postaje vlasnik Maseratija. Ali zapravo je cela ideja započela od plana Citroena da udahne sportski duh u svoje modele, a gde je bolje potražiti pomoć nego u Italiji?

Poslali su ponudu porodici Orsi, u čijem se vlasništvu Maserati nalazio još od 1937. godine, a zatim od njega zatražili da podigne performanse čuvenog modela Citroen DS ili kako je u našem narodu poznatiji pod nadimkom „Ajkula“.


I pored sve napredne tehnologije koju je Citroen razvio za svog velikana, „Ajkula“ je zapravo imala dosta problema sa snagom. Originalno je planirana sa motorima sa šest cilindara, ali kako je proizvodnja kasnila, tako su ugrađeni oni zastareli sa dva cilindra manje. Ideje da se snaga poveća na viši nivo su postojale još od šezdesetih godina, i neki prototipovi su testirani, a plan je dobio na ozbiljnosti zahvaljujući Maseratiju. Svet će na kraju da dobije model SM i iako je delio dosta toga sa „Ajkulom“, danas se ipak vodi kao zaseban model.

SM je zadržao sve one pozitivne karakteristike Ajkule, kao što je i revolucionarno hidraulično ogibljenje, ali se ispod haube našao dugo očekivani benzinac sa šest cilindara. Originalno je razvijao 168 konjskih snaga, ali je kasnije debitovao veći 3,0-litarski benzinac sa 178 „grla“. To mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od 225 km/h sa manuelnim menjačem, odnosno 205 km/h sa automatskim menjačem.

SM je imao sve uslove da postane uspešan, ali se pojavio u prodaji baš u vreme naftne krize i potražnja za skupocenim modelima s jakom potrošnjom je značajno opala. U periodu od 1970. do 1975. godine fabriku će napustiti samo 12.920 primeraka, a njegov direktan neuspeh je „oterao“ obe firme u stečaj. Firmu Citroen je prisvojio Peugeot, a vlasnik Maseratija je postao argentinski industrijalac Alehandro Detomazo.

Primerak iz današnje priče je s američkog tržišta i trenutno se nalazi u gradu Santa Monika unutar savezne države Kalifornije. Prešao je 115.200 kilometara, a originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Larry Reed Beverly Hills u susednom Los Anđelesu.

U svoje vreme je želja za vlasništvom nad ovim automobilom od novog vlasnika zahtevala veoma ozbiljne sume novca, pošto je četvorotočkaš koštao čak 13.844 dolara (92.826 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Primerci SM-a s dva kontinenta su nudila neke ozbiljne izmene. Primera radi, američki zakon je zahtevao ovalne farove bez poklopca, pa je tako lako reći sa kog tržišta automobil sa priloženih fotografija stiže.

Takođe su postojale bitne izmene na račun hidrauličnog ogibljenja, ali na kraju dana, SM je „preko bare“ najviše sahranila njegova cena i ne baš velika snaga za svoju kategoriju. Cadillac Eldorado, Lincoln Mark IV, Jaguar XKE, Mercedes 450 SLC i slični su imali mnogo veću snagu za manje novca, a Jenkiji nikada nisu preterano cenili inovacije, pa samim tim SM nije bio ništa specijalno za njih.


Bilo kako bilo, mali broj proizvedenih primeraka danas čini da ovaj automobil veoma poželjan kod kolekcionara. Aukcija traje još tri dana, a najviša od šest ponuda trenutno iznosi 17.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(4850)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Citroen SM je bio uvozni auto godine u SAD.Toliko inovacija u luksuznom pakovanju amerika do tada nije vidjela.Kadilak je u poređenju sa njim bio „debela kamionina“. SM je po mom subjektivnom mišljenju, vrhunac Citroena.

Matija

Svet „prevrtao ocima“ a ja se odusevio ovom kombinacijom komfora, luksuza, stabilnosti, performansi i supermodernog aerodinamicnog dizajna! Od kako su modeli ID/DS i SM nestali sa scene pitam se kada ce Citroen shvatiti kakav koncept je imao u ruci a koji je preko noci odbacio?!

Laki

Bravo za komentar junače.

S mile

Avangarda, bio. A sada su copy paste…izgubili identitet

Aca

Bolji i lepši auto nisu napravili od ovog DS .Ovaj novi pokušaj oživljavanja DS od strane Sitroena je daleko od ovog obični „plastikaneri“ ….