1. Home
  2. Vesti
  3. Sud je zaključio da Mahindra Roxor može u Ameriku, uprkos negodovanju Jeepa
Sud je zaključio da Mahindra Roxor može u Ameriku, uprkos negodovanju Jeepa
9

Sud je zaključio da Mahindra Roxor može u Ameriku, uprkos negodovanju Jeepa

3.60K
9
Podelite sa prijateljima:

Dugogodišnji proces koji je na sudu pokrenut između Jeepa i Mahindre konačno ima svoj kraj. Sve je započelo još 2018. godine kada je tadašnji Fiat-Chrysler podneo tužbu protiv indijskog proizvođača vozila, s navodima da indijski model Roxor previše liči na legendu američke automobilske industrije Jeepa Wranglera. Verovali ili ne, Jeep je uspeo da zaštiti određene dizajnerske detalje svog velikana, od čega je najpoznatija maska hladnjaka.

Jenkiji su tvrdili kako Indijci na taj način, ne samo što krše zaštićenu individualnu svojinu, već istovremeno mogu da zbune, očigledno ne preterano bistre Amerikance tokom kupovine novog vozila.


Kao i svaki drugi sud, i ovaj je stao na stranu domaćina. Presudio je u korist Jeepa i samim tim zabranio Mahindri da nastavi sa proizvodnjom Roxora u gradu Oburn Hils unutar američke savezne države Mičigen, gde se ironično takođe nalazi sedište Chryslera.

Ali samo šest meseci kasnije, Indijci su se radovali i isti sud je doneo odluku u njihovu korist. Mahindra je tvrdila da je u međuvremenu dovoljno osvežila Roxor, iako je u tom momentu tek bio u procesu razvoja, ali su fotografije bile dovoljne da pokaže kako niko više neće pomešati ova dva vozila. Jeep se žalio na takvu odluku i slučaj se otegao do najvišeg suda Mičigena, gde je Mahindra ponovo izašla kao pobednik.

Zaključeno je da, iako postoje određene dizajnerske sličnosti, Roxor i Wrangler su dovoljno različiti, i da kupac jasno zna ko pravi koji terenac. Ono što je ironično u celoj priči jeste podatak da je Mahindra nekada kupila licencu za izradu modela nazvanog Jeep CJ, i dugi niz godina ga je prodavala pod svojom značkom, ali Jenkijima to očigledno nije smetalo sve dok Roxor nije stigao u Sjedinjene Američke Države.

Roxor pokreće 2,5-litarski turbodizel sa svega 63 konjske snage i maksimalnih 195 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog ili šestostepenog automatskog menjača.


Glavna prodajna karakteristika ovog terenca je njegova veoma niska cena od samo 20.599 američkih dolara dok je za bazni Wrangler potrebno izdvojiti 31.895 najmanjih zelenih novčanica. Međutim, potrebno je reći da se „Jenki“ može pohvaliti sa značajno više snage (od 260 pa sve do 470 „grla“), opreme i modernijom tehnologijom, pa sumnjamo da će se dva modela jedan drugome mešati u posao.

AutoRepublika

(3596)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Prodaje se vise kao radno vozilo,na sajtu sa traktorima.Ako se ne varam,ne moze da se vozi na javnim putevima.Ne znam sta FCA smeta.Ostala Mahindrina vozila nisu prisutna na SAD trzistu Za sada.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Zoca
BB

U suštini Mahindra baštini tradiciju originalnog Jeep-a, koji lad je nastao bio beskompromisno terensko vozilo vrlo blisko traktoru, dok je Jeep svoje modele odveo prema luksuzu i boljoj platežnoj moći kupca, odmakao se (kao i skoro svi proizvođači) od svojih korijena, Mahindra shvatila da treba i radnih mašina a da ne idu svi farmeri u operu… 😉

Matija

Razlike izmedju Mahindrinog i pravog Dzipa postoje, medjutim prvi utisak je – „Dzip“! Izgleda da Dzip nije dovoljno zastitio svoj dizajn, to bi trebalo da budu: maska, farovi, prednji blatobrani, cela silueta, itd. Po mom misljenju, slicnost je i dalje suvise upadljiva! Mahindra sigurno nece moci da krade kupce Dzipu, ni za nova ni za polovna vozila – onaj ko stvarno zeli Dzip sigurno ga nece zameniti za jedno trecerazredno vozilo. Ali Mahindra nije jedina koja kopira Dzip, ima ih vise sirom sveta, Suzuki Dzimni takodje.

Vozač

Mahindra je traktor-to je za nas.Dajte to ovamo.

s mile

2.5L —-63ks… iz kog je perioda ovaj motor

BB

Kako je krenulo, iz budućnosti… Kad ćeš moći u njega stavljati bilo šta i on će gutati, jer ako se dodatno rasplamsa situacija po pitanju rata, ostaje dilema da li će i kakvog goriva biti za sadašnje sofisticirane sisteme…

Bungi

Meni je Mahindra Thar bolja od Džipa, jer je mnogo jeftinija.Ima luksuza taman koliko treba za jednog pravog terenca.

Yankee

I nije bas toliko jeftinija kada pogledas sta pruza. $20.500 za Mahindru sa 62 ks i oguljenim enterijerom je smesna brojka. Mislim da cak nije ni legalna za ulicnu upotrebu.

Bungi

Ne govorimo o istom modelu Jenki. Roxor je kopija prastarog Wilisa a Thar je kopija modernog Džipa i to prilično uspješna.Prednja osovina je nezavisna a unutrašnjost mnogo ljepša nego u Džipu.