1. Home
  2. Vesti
  3. Skoro svaki drugi Mercedes koji se proda u svetu, isporučen je u Kini!
Skoro svaki drugi Mercedes koji se proda u svetu, isporučen je u Kini!
1

Skoro svaki drugi Mercedes koji se proda u svetu, isporučen je u Kini!

613
1
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da firmi Mercedes-Benz ide odlično kada se priča o globalnim prodajnim postignućima. Švabe tome uveliko mogu da zahvale kupcima iz Narodne Republike Kine. Naime, svaki drugi prodati automobil sa znamenjem u vidu trokrake zvezde na karoseriji, isporučen je u Aziji, a od toga ubedljivo najveći broj je otišao najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Izneto stanje se tiče prodajne statistike trećeg tromesečja 2022. godine!

Evropa je ipak i dalje veoma važna za aktere sa strane ponude u automobilskoj industriji. Ali, kada ste nemački premijum proizvođač, Sjedinjene Države i Kina najčešće predstavljaju tržišta od najveće strateške važnosi, kako u pogledu opšteg značaja, tako i u pogledu obima isporuka. Balans se ovde izmešta ka Kini, barem kada pričamo o Mercedes-Benzu, što otkrivaju rezultati za treći kvartal tekuće godine.

Od ukupno otpremljenih 517.800 vozila širom sveta prošle godine, Mercedes-Benz iskazuje lep rast od 21% u ovom kvartalu u odnosu na lanjski (iz 2021. godine). Ali, ako se cifre malo razlože i podvrgnu analizi, nailazi se, kako na pomenuto, tako i na još poneko iznenađenje.

Kompanija je prodala 152.700 Mercedesovih vozila u Evropi, što je za 26% bolje no prošle godine, dok je prodaja u Americi rasla za 31% (72.400 otprema), što je skoro 90% severnoameričke realizacije trokrake zvezde… Naposletku, u Kini je isporučeno za 37% više primeraka no prošlog trećeg tromesečja. U apsolutnim ciframa, to je 206.800 automobila!

Udeo tražnje za Mercedesovim četvorotočkašima u Kini je impresivan. Ako posmatramo celu Aziju, onda cifra od 260.500 vozila odslikava obim isporuka nemačke marke u trećem kvartalu o kom izveštavamo ovom prilikom.  Pismenima ne treba posebno naglašavati kakvoj katarzi bi bio Mercedes izložen da se nešto desi s tražnjom u Kini, a to ne bi ni bilo čudno. Mala recesija u Kini i zaljuljaće se svet, a s njim i Mercedes…

AutoRepublika

(613)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Strasno…Otud i oni nesrecni tableti preko cele konzole…