1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia: „Prodavaćemo automobile na benzin do poslednjeg dana“
Dacia: „Prodavaćemo automobile na benzin do poslednjeg dana“
4

Dacia: „Prodavaćemo automobile na benzin do poslednjeg dana“

1.13K
4
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko godina, Dacia je pokrenula svu svoju mašineriju sa ciljem da započne svoj ambiciozan (i spor) proces elektrifikacije, koji je već dao nekoliko plodova. U rastućem asortimanu rumunske firme može se pronaći električni automobil pod nazivom Dacia Spring i nedavno predstavljen hibridni automobil (HEV) – Dacia Jogger Hybrid.

Uzimajući u obzir maršrutu koju je utvrdila Evropska komisija, jasno je da će Dacia do 2035. godine morati značajno da poveća ponudu elektrifikovanih vozila. U narednim godinama biće lansiranja novih hibridnih i čisto električnih modela što ne znači da će rumunska marka ostaviti jeftine automobile na benzin po strani.

Sam Gzavije Martine, direktor prodaje Dacije, potvrdio je da će novi hibrid biti najavljen u narednim mesecima: „Proširićemo našu ponudu hibrida u narednim mesecima i godinama. Iz višeg ureda Dacije nisu dali konkretne detalje o lansiranjima koja su na dnevnom redu. Ipak, može se očekivati da će sledeće elektrifikovano vozilo koje će brend predstaviti biti nova Dacia Duster. Treća generacija Dacijinog SUV-a biće elektrifikovana.

Martine je takođe naglasio da će, uprkos tome što se kreće ka eri električnih vozila, Dacia ostati verna svojim principima i pozicioniranju. Uprkos izvanrednim rezultatima koje brend postiže u Evropi sa više od 345.000 prodatih jedinica u prvoj polovini 2023. godine, Martine je naglasio da ne ciljaju na prvo mesto na rang listi.

„Iznenadila nas je klasifikacija, ali to nije nešto što tražimo. Ako počnete da jurite za rangiranjem, onda počinjete da radite gluposti. Model Dacije je stabilan već 20 godina, uvek pokušavajući da bude po pravoj ceni, a ja ne bih želeo da budem taj koji će ovo uništiti. Bezbedno. Vrednost za novac je osnova uspeha brenda Dacia i to ne želimo da menjamo. Plasman u Evropi shvatam kao ohrabrenje da tako nastavim“, rekao je Martine.

U periodu od januara do juna 2023. godine, Dacia Sandero je bio najprodavaniji automobil marke Dacia u Evropi sa skoro 139.000 registrovanih jedinica. Ovo su turbulentna vremena na tržištu jeftinih automobila, a kako se ponuda prilagođava, uloga Sandera dobija sve veću snagu. Prodaja ovog modela je porasla za 24%.

Ne sme se Duster izgubiti iz vida, koji je, iako je promena generacija pred vratima, uspeo da završi prvu polovinu ove godine sa više od 111.000 jedinica. Treće mesto je za Jogger sa skoro 51.000 jedinica.

Sledeći modeli koji će postati deo porodice Dacije su pomenuta treća generacija Dustera i njegov očekivani „veliki brat“, Dacia Bigster. Oba modela će u svojoj mehaničkoj ponudi imati hibridne verzije. Uprkos ovim novinama koje se već naziru na horizontu, Martine je podsetio da „Dacia želi da prodaje automobile na benzin do poslednjeg dana“. Jasna referenca na evropsku ideju o ukidanju benzinskih i dizel automobila do 2035. godine (ako bude uopšte).

AutoRepublika

(1126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

Logično…..
Dacija ali pametinja od mnogih seronja

s mile

Nije ona ništa pametnija, samo su izašli u javnost sa time. A zapravo svi će imati SUSeve u ponudi dok god imaju kupaca za iste

MRN

„Vrednost za novac je osnova uspeha brenda Dacia“

Šuplja marketinška floskula. Za diskusiju koliko to ima veze sa dačijom. To je osnov uspeha svakog brenda. I stvar ocene svakog pojedinačnog kupca šta smatra adekvatnom vrednošću za svoj novac. Kada bi svi mislili da je to samo Dačija, ništa osim Dačije na tržištu ne bi ni postojalo. A ne da postoje i drugi, nego se mnogi drugi i bolje prodaju, što govori da mnogi neke druge brendove i modele smatraju daleko boljom vrednošću dobivenom za svoj novac.

MRN

Uostalom, koji je najprodavaniji automobil u Evropi u prvih šest meseci 2023. godine?
Teslin Model Y.