1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Servis Astona Martina Valkyrie u prvih 10.000 milja košta 464 hiljada dolara
Servis Astona Martina Valkyrie u prvih 10.000 milja košta 464 hiljada dolara

Servis Astona Martina Valkyrie u prvih 10.000 milja košta 464 hiljada dolara

2.57K
2
Podelite sa prijateljima:

Nepotrebno je reći da ako neko može sebi da priušti hiperautomobil vredan 3 miliona dolara koji je fokusiran na stazu, može da priušti i njegovo apsurdno skupo održavanje. Ipak, zapravo gledanje brojeva pred očima „smrtnika“ može biti prilično šokantno. Pored njegove višemilionske cene, postoji i servisni bilten koji pluta po društvenoj mreži Facebook u kojem se tvrdi da će Aston Martin Valkyrie svoje vlasnike očigledno koštati oko 464 hiljada američkih dolara za servis tokom samo tri godine.

Prema glasinama, prvi servis za Valkyrie dolazi na 600 milja (ili šest meseci, šta god pre nastupi) i košta 25.000 funti (~33.000 dolara). To je skupo za uslugu, ali nije loše s obzirom na cenu automobila. Međutim, servis na 3.100 milja (12 meseci) košta 85.000 funti (~111.000 dolara), ili otprilike koliko i ceo Porsche 911. Na 6.200 milja (ili 24 meseca), vlasnici Valkyriea će biti „olakšani“ za još 150.000 funti (~196.000 dolara), što je dovoljno da se kupi ceo Aston Martin Vantage koji ide uz Valkyrie. Poslednji zakazani servis je na 9.300 milja (ili 36 meseci) i košta 95.000 funti (~124.000 dolara).

Međutim, The Drive je kontaktirao Aston Martin, čiji je predstavnik rekao da nisu objavljeni nikakve zvanične cene usluga i da su sve cene u pomenutoj objavi spekulativne.

Međutim, ako su glasine tačne i ako se sve to zbroji, dobija se 355.000 funti (~464.000 dolara), što je dovoljno da se kupi Rolls-Royce Phantom. I to samo u troškovima tokom tri godine.

Ne bi bilo iznenađenje da su troškovi tačni i da potreba za tako striktnim i skupim rasporedom servisa na nečemu kao što je Aston Martin Valkyrie realno ima smisla. Njegov hibridni pogonski sklop, koji koristi 6,5-litarski Cosworthov V12 motor, proizvodi 1.001 konjsku snagu, a njegova šasija i tehnologija oslanjanja skoro na nivou Formule 1 čine je neverovatno složenom mašinom sa visokim strujama. Ako kupci žele da budu sigurni da će nastaviti da radi na nivoima stratosferskih performansi za koje je sposoban, Aston Martin će morati da ga pomno prati.

Kupci ovakvih automobila su ionako upoznati sa tako skupim održavanjem. Vlasnici Valkyriea su takođe verovatno vlasnici Bugattija Chiron i Koenigsegga, tako da su navikli na često, skupo održavanje i verovatno neće ni trepnuti okom na ovaj raspored servisa. Međutim, za obične smrtnike, pomisao na ove cifre je pravi šok.

AutoRepublika

(2565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Baš me interesuje, oni koji su kupljeni da bi se preprodali posle XX godina, sa minimalnom kliometražom, šta će njima vlasnici da rade od redovnog održavanja, naročito u ovlašćenim servisima…

MRN

Pretpostavljam da se u sklopu redovnog održavanja i tzv. „malog servisa“ svake godine menjaju leteći i klizeći ležajevi radilice … 😊