1. Home
  2. Vesti
  3. Šef BMW-a upozorava na rizike isključive preorijentacije na EV
Šef BMW-a upozorava na rizike isključive preorijentacije na EV
4

Šef BMW-a upozorava na rizike isključive preorijentacije na EV

375
4
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor proizvođača luksuznih automobila u ogromnim serijama, odnosno grupacije BMW, Oliver Cipse je izjavio da rukovodstva kompanija moraju da budu oprezna s eventualnim potpunim prelaskom na angažovanje u segmentu električnih vozila, čime bi društvo mogli dovesti u situaciju ogromne zavisnosti od stanja na svega par tržišta značajnih za EV. Cipse je dodatno apostrofirao i percepciju o tome da i dalje postoji značajna potreba na tržištu za vozilima pokretanim motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

„Kada razmatramo tehnološka rešenja koja se smatraju sutrašnjicom industrije, odnosno kada analiziramo zaokret ka elektromobilnosti, moramo biti obazrivi u isto vreme. Na taj način se jača zavisnost od razvoja prilika na malom broju tržišta,“ izložio je Cipse svoj stav na panelu, odnosno okruglom stolu u Njujorku, naglašavaljući da je stanje na tržištu sirovina za baterije, uglavnom pod kontrolom Kine.

„Ako neko iz bilo kog razloga nije u prilici da pazari elektormobil, ali mu vozilo svakako treba, šta biste mu predložili Jel da tera stari automobil doveka? Jel to? Ako više ne nudite konvencionalne automobile, neko drugi će,“ reče Cipse.

Inače, Cipse je poznat kao osoba koja je dugo vremena izražavala stav protiv zabrane motora s unutrašnjim sagorevanjem, paralelno s jačanjem pritiska regulatornih tela na automobilsku industriju, što se događa u želji da se redukuju ugljenične emisije i da se minimizira odraz proizvodnje i eksploatacije vozila na prirodno okruženje.

Nemački menadžer je dalje pričao o tome kako bi ponuda energetski efikasnijih automobila pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem od ključnog značaja, kako iz aspekta uspešnosti (profitabilnosti) poslovanja, tako i iz ekološke tačke gledišta. Cipse je dodatno skrenuo pažnju i na neadekvatnost gustine mreže punjača baterija elektromobila, kao i na visoku cenu četvorotočkaša iz segmenta BEV.

Kompanije bi takođe morale da računaju s visiokim cenama izvora energije i sirovina, i da ojačaju efikasnost proizvodnog procesa, ulažući napore u širu primenu recikliranih materijala kako bi troškovi bili niži, kazao je još Cipse.

„Trenuto je aktuelna drama na vrhuncu, i moguće je da nećemo ostati na nivou na kom smo sada, ali povratka na nekadašnje cene svakako neće biti,“ rekao je on. „Koja količina energije vam je nužna i koliko je trošite, kao i na koji način to činite, veoma su važna pitanja po dva osnova. U ekološkom, a još i više u ekonomskom smislu…“

AutoRepublika

(375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma razuman i hrabar covek, koji glasno govori o onome sto je postalo opsti civilizacijski problem o kome niko ne zeli javno da govori. Industrija je vec svesna ovih problema ali ce potrajati malo duze dok to isto shvate politicari a jos mnogo, mnogo duze dok ovu istinu prihvate eko-fanatici! Zasto su eko-fanatici za resavanje ovog problema posebno vazni? Zahvaljujuci demokratiji eko-fanatici su postali kocnica razvoja eko-energije: u instaliranju vetrenjaca i solarnih panela oni vide ometanje eko-sistema na planeti Zemlji!

moron

„Ako više ne nudite konvencionalne automobile, neko drugi će,“ reče Cipse.“

To je ono što njega žulja. Sve probleme oko forsiranja elektirifikacije on gleda samo iz perspektive BMW-a kao proizvodjača.
Zabolje njega za „sve ostalo“ (pa i ekologiju) i „sve ostale“ (pa i za kupce).

Iznogud Časni

A šta si ti mislio? Naravno da ga zaboli. Uostalom, priča o ekologiji je bajkica za naivne, plastična opna da pop…ijes dildu lakse, kao otrov u piluli, dje ekologija ta plastika, a dildo otrov.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Zsphere

Slazem se, priča o ekologiji, kao i cijeli ovaj koncept potrošačkog društva je diznilend kreiran od primitivnih potreba za profitom. Zamisli značenje rijeci ekologija u društvu koje može napraviti automobil da traje recimo 40 godina no to se ne radi nego se namjerno pravi automobil da mnogo kraće traje (i fizički i „trendovski“ i u svakom smislu). Milijarde tona materijala se izrovari iz ove planete svake godine za milione novih automobila umjesto da se prave dugotrajni automobili u dosta manjem obimu. Isto je i sa bijelom tehnikom koja ne traje ni nekoliko dana duže od garancije a odavno se već… Pročitaj više »