1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo želi da drastično snizi štetne emisije ne zalazeći u proces konstrukcije vozila
Volvo želi da drastično snizi štetne emisije ne zalazeći u proces konstrukcije vozila

Volvo želi da drastično snizi štetne emisije ne zalazeći u proces konstrukcije vozila

148
1
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo skandinavskog proizvođača plemenitih automobila marke Volvo, kompanija koja posluje unutar kineskog holdinga Geely, želi da snizi nivoe štetnih emisija tako što će koristiti obnovljiva goriva za teretne brodove koji dopremaju komponente za proizvodnju vozila. Na taj način, na godišnjim osnovama bi se uštedelo na desetine hiljada tona ugljen-dioksida.

Teretna plovila namenjena  prevozu komponenti i sklopova koji su primenu našli u procesu proizvodnje automobila pomenute marke, trebalo bi da koriste gorivo iz obnovljivih izvora. Konkretno, to će biti metil estri masnih kiselina, napravljeni od otpadnih ulja za kuvanje. Radi se o prerađenom, jedared već iskorišćenom ulju koje se koristi u ishrani ljudi.

Brodovi koji transportuju delove čija je destinacija isporuke neka od fabrika Volvoa, koristiće takvo gorivo na putu do postrojenja švedske marke u Evropi ili Americi, ali ne i u Narodnoj Republici Kini. Ovo gorivo će pokretati i brodove s rezervnim delovima za Volvoove modele koji se voze širom zemaljske kugle.

Proizvođač navodi da je projektovao niže emisije ugljen-dioksida na nivou od 55 hiljada tona godišnje, što bi značilo da su iste snižene za čak 84%, ali samo u sektoru transporta. Poređenje se tiče anticipirane situacije u odnosu na aktuelnu. Ova ideja predstavlja integralni deo težnje Volvoa da snizi emisije skopčane s vozilima tog brenda na nivou čitavog životnog veka automobila. Stremljenje uprave se kvantifikuje procentom smanjenja od četrdeset, dok je period u kom je želja da se to obezbedi, između 2018. i 2025. godine.

„Ne vidimo ovo kao kompetitivnu prednost, naprotiv, želimo da ohrabrimo i druga društva da krenu tim putem. Uvećanje tražnje za ugljenično siromašnim gorivima u prekookeanskom prevozu pokazuje da su obnovljiva goriva održiva priča, ona koja može da zaživi na srednja rok posmatrano,“ kazao je Havijer Barela, operativni direktor i zamenik generalnog direktora skandinavske automobilske kompanije.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Smanjenje stetnih emisija u proizvodnji podrazumeva pre svega proizvodnju metala, celika i aluminijuma, uz pomoc vodonika i elektricne energije umesto koksa, mazuta i gasa. Proizvodnja i obrada plasticnih elemenata treba da bude iskljucivo na bazi eko-struje: vetar, voda i Sunce.