1. Home
  2. Prezentacije
  3. Preko pet metara SUV-a za malo više od (ulaznih) deset hiljada evra
Preko pet metara SUV-a za malo više od (ulaznih) deset hiljada evra
3

Preko pet metara SUV-a za malo više od (ulaznih) deset hiljada evra

12.27K
3
Podelite sa prijateljima:

Novi Haval H5 je nakon višestrukih najava konačno demistifikovan u celosti. Prisetićete se da je ovo ime ranije bilo korišćeno da se prikrije modernizovani SUV srednje veličine s konstrukcijom koja podrazumeva školjku na ramu, a koji se zvao Great Wall Hover. Taj terenac je u originalnom obliku debitovao još 2005. godine. Kasnije je prebačen u asortiman vazalnog brenda Havala, što se zbilo 2013. Od tada je preživeo više retilizacija, ali je krajem 202o. godine, Haval H5 konačno poslat u arhivu.

Tek sada svedočimo premijeri druge generacije ovog vozila.

Novi Haval H5 je zadržao ideju pričvršćene karoserije na šasiji, pa saglasno tome pruža dobre terenske predispozicije. Ipak, značajno je iskoračio ka drugoj klasi vozila. U pitanju je ogroman automobil, potpuno uporediv po veličini s modelima poput onih s imenima Nissan Patrol i Toyota Land Cruiser 300.

Dugačak je 5.190 milimetara, širok je 1.905 mm, dok je visina na nivou od 1.835 mm! Kako rekosmo, geometrija za vanterensku eksploataciju nije loša: deklarisana je najniža tačka podvozja od tla na nivou od 200 mm, dok je ulazni ugao od 22 stepena. Može pregaziti potočiće koji nisu dublji od 600 milimetara.

Donorski model u odnosu na H5 je rođački pikap kamionet nazvan Great Wall Poer KingKong. Okvir, šasija, prednji deo karoserije i celokupa enterijer su praktično preuzeti s pomenutog lakog komercijalnog vozila. Čak je i međuosovinski razmak SUV-a identičan onom kji karakteriše pikap kamionet s kratkim pikap kamionetom i iznosi 3.140 mm.

Valja naglasiti da je KingKong dostupan i u verzijama koje su izdužene, pa tako može pružati i 3.410 mm između prednje i zadnje osovine. Napred je nezavisno dvostruko poprečno rame (puta dva), dok je nazad kontinualna osovina.

Haval H5 je ponuđen s dva dvolitarska motora. Kupci će moći da se reše da kupe 166 konjskih snaga moćni turbodizel, a ako preferiraju benzince, dobiće modifikaciju s 218 „konjića“. Do sada smo pročitali najavu o implementaciji jedino osmostepenog automatskog menjača, dok će dostupa biti i onaj ručni.

Sistem prenosa snage na sva četiri točka je preuzet s pikap kamioneta. To znači da imamo klasičan sistem s povremenim uključivanjem i čvrstim ožičenjem prednje osovine uz reduktor. Kontroliše se putem tastera smeštenih uz one kojima se upravlja radom klima uređaja.

Ova ergonomska zafrkancija je takođe preuzeta s pikap kamionete, kao i ceo prednji deo u kabini. Haval H5 poseduje digitalnu instrumentaciju, multimedijalni sistem s monitorom dijagonale 12,3 inča, elektropokretanim prednjim sedištima, panoramskim krovnim otvorom. Iz nekog razloga nije obezbeđena automatska, već koncencionalna, manuelna jedinica za klimatizaciju.

Glavna atrakcija je to što vozilo nudi pet mesta u enterijeru, iako su dimenzije dovoljno izdašne da se tu smesti i treći red za sedenje. Ali zato Haval H5 poseduje zaista ogroman smeštajni kapacitet za prtljag. Zapremina nije deklarisana, ali se mogućnosti za prijem svakojake robe mogu vizuelizovati zahvaljujući korporativnim ilustracijama.

Proizvodnja Havala H5 je već pokrenuta u Narodnoj Republici Kini. TAmo će lokalni distributeri početi s isporukama ka kupcima u poslednjem tromesečju tekuće godine. Do ovog momenta je navedena okvirna cena ovog modela i ona je ekstremno pristupačna. Kreće se od 14 do 21 hiljade američkih dolara, dok su izvozne perspektive još uvek nejasne.

AutoRepublika

(12269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantan dizajn i sve ostalo! Da li ova dva automobila imaju neke rodjacke veze pa zato lice ili je u pitanju drska kradja dizajna?

comment image

Ovo je dizajn-studija Lade Nive iz 2018 godine.
Da dodam jos i ovo: ponuda je toliko atraktivna da bih promenio misljenje o kupovini SUVa takve velicine. Selim se odmah u Dragacevo! 🙂

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
BB

Dobar u svakom pogledu… A pogotovo z ate novce…

Vladimir

Zanimljivo, pogotovo pick-up CING CONG, ima li uvoza i distributera za Srbiju, i koja je cena