1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dongfeng Aeolus Yixuan Max – 190 „konja“ za 12.700 evra
Dongfeng Aeolus Yixuan Max – 190 „konja“ za 12.700 evra
2

Dongfeng Aeolus Yixuan Max – 190 „konja“ za 12.700 evra

5.56K
2
Podelite sa prijateljima:

Dongfeng već od ranije poseduje model čiji je naziv nama teško da izgovorimo: Aeolus Yixuan. U pitanju je 4,66 metara dug pristupačan sedan postavljen na modularnu platformu CMP, onu koja pripada koncernu PSA. Ovde ćemo podsetiti da je godinama unazad, kineski Dongfeng posedovao akcije francuskog konglomerata koji je sada deo grupacije Stellantis.

Međutim, ovde predstavljeni novitet nazvan Dongfeng Aeolus Yixuan Max uopšte nije vozilo tog tipa, već potpuno različita limuzina, iako donekle sličnog stila.

Ovo je prvi model kompanije utemelje na novoj arhitekturi DSMA (Dongfeng Superior Modular Architecture), a koja je nastala kao plod sopstvenog razvoja, prema navodima proizvođača. Ipak, u pitanju je „samo“ modifikovana platforma CMP, namenjena kineskom tržištu.

Pa opet, lista deklarisanih mogućnosti nije skromna. Naprotiv, sada DSMA omogućava nezavisno oslanjanje na zadnjoj osovini i ceo koktel moderne elektronike. U budućnosti bi mogla biti prilagođena za hibridne pogonske sklopove, kao i za sklapanje automobila s trećim nivoom autonomne vožnje.

Posmatrano u smislu dimenzija, novi Aeolus Yixuan Max je limuzina bliska evropskom Passatu. Duga je 4.797 milimetara, a široka 1.870 mm, dok se u visinu proteže do kote od 1.475 mm. Između prednje i zadnje osovine je nemali prostor dužine 2.770 mm.

Istovremeno, najveći točkovi poseduju naplatke od 17 cola u prečniku, pa oni deluju pomalo potcenjeno, da ne kažemo apsurdno malo, uz karoseriju te veličine. Sva rasveta na novitetu je diodna, dok lista opcionala obuhvata i stakleni panoramski krovni otvor.

U enterijeru odmah u oči pada panel na kom su smešteni tasteri za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju. Traka osetljiva na dodir s ugrađenim monitorima je smeštena iznad ekrana multimedijalnog sistema i inkorporirana je između središnjih ventilacionih otvora.

Sama multimedija se prati preko ekrana osetljivog na „sudar“ s prstima a koji poseduje dijagonalu od 10,25 inča. Instrumentacija je „iscrtana“ na monitoru dijagonale 12,3 cola. Od opreme ćemo još pomenuti adaptivni tempomat i sistem kamera za puni prikaz zbivanja oko vozila.

Za sada se ovaj Aeolus Yixuan Max nudi samo s bazičnim pogonskim sklopom. Pričamo o turbo jedinici radne zapremine od 1,5 litara s direktnim ubrizgavanjem goriva. Dovoljno je vatren agregat da bi odbacio 190 konjskih snaga uz 300 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Motor je uparen sa sedmostepenom robotizovanom transmisijom Getrag, i to s dvostrukom spojnicom.

Maksimalna brzina kineske limuzine je ograničena na 210 km/h, ali ne elektronskim putem, već zbog ograničenja pogonskog sklopa. Kasnije će gami biti dodata i hibridna verzija, što će zahtevati ugradnju elektromotora, za koji je najavljena moć od 120 konjskih snaga.

Proizvodnja opisane limuzine nazvane Dongfeng Aeolus Yixuan Max je već otpočela, a prodaju se po ceni od 15 hiljada američkih dolara. Proizvođač najavljuje celu gamu modela utemeljenih na arhitekturi DSMA, uključujući vozila iz MPV i SUV segmenata.

AutoRepublika

(5562)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Pa dobro, zašto se ovo ne uvozi? Dacia na aparatima?! Od dzukela dijelove dobavljas, koliko sam shvatio motor i mjenjač je psa, servis kroz mrežu stelntisa ako pristanu…eto biznisa …

BB

Nemoj to pitati jer će početi rafal kontrapitanja u smislu: da li bi ti prošlo homologaciju, koliko zvjezdica ima, itd.., a odgovor na ta pitanja obično znači (uračunaj pohoepu nekoliko „ruku“) ta cijena x3…
Đavolji advokati obično služe da obesmisle stvari…