1. Home
  2. Prezentacije
  3. Serijski pikap Ineos Grenadier i vodonični prototip
Serijski pikap Ineos Grenadier i vodonični prototip

Serijski pikap Ineos Grenadier i vodonični prototip

489
11
Podelite sa prijateljima:

Stvarno je čudno to što je uprava preduzeća Ineos Automotive odlučila da debituje sa svojim terencem baš u doba održavanja Festivala brzine u Gudvudu. Ipak, na tom mestu je prvi put prikazan duet modela. Glavni novitet se tiče prezentacije pikap kamioneta nazvanog Ineos Grenadier Quartermaster.

Ovo vozilo je najavljeno na početku projekta razvoja bazičnog Grenadiera, s kojim je paralelno i razvijano.

Quartermaster pruža za 305 milimetara veći međuosovinski razmak koji je dakle na nivou od 3.227 mm, a tome bi trebalo dodati i uvećani zadnji prepust, pa je tako ukupna dužina nabujala za 545 mm do kote od 5.440 mm. Kao što to i priliči jednom pikapu koji leži na ramu, odeljak namenjen prevozu tereta je izveden zasebno u odnosu na kabinu s četvoro vrata.

Dužina ovog odeljka je na nivou od 1.564 mm, dok je širina 1.619 mm. Dovoljno da se komotno smesti referentna euro paleta. Rasklapajuća vrata tovarnog dela mogu podneti terete koji ne prevazilaze masu od 225 kilograma, dok je obezbeđen i priključak za aparate za domaćinstvo od 400 vati. Nalazi se nazad.

U ostalom, pikap kamionet je unificiran s bazičnim SUV-om s petoro vrata. Grenadier Quartermaster poseduje šasiju s dve čvrste osovine, klirens od 264 milimetara i mogućnost prelaska preko potoka koji su plići od 800 milimetara. Transmisija podrazumeva pogon na sve točkove, zaključavanje središnjeg diferencijala i reduktor. Uz doplatu se dobija i dodatni sistem za zaključavanje diferencijala na obe osovine.

Grenadier je moguće dobiti uz izbor od dva redna šestaka iz BMW-a. To su benzinski turbo s oznakom B58 sa 286 konjskih snaga i 450 Nm najvišeg obrtnog momenta, a tu je i turbodizel kodne šifre B57. On je pak sveden na 249 konjskih snaga i 550 Nm.

Pikap kamionet je u prvom slučaju homologovan za nošenje tereta od 835 kilograma, dok je u drugom omogućen prevoz tovara ne težih od 760 kg. Dizel je inicijalno teži, pa bi to moglo biti obrazloženje, svakako da ove brojke ne ostavljaju bez daha. Kako bilo, obe modifikacije mogu da imaju najveću masu od 3.500 kg. Svi Grenadieri su opremljeni osmostepenim menjačem iz ZF-a (kao pravi bemvejci), a manuelni menjač niti jednog trenutka nije ni bio u planovima.

Ineos Grenadier Quartermaster je moguće poručiti već sada, ako ste rezident Ujedinjenog Kraljevstva. Na ostala tržišta će nešto kasnije, čak i uprkos tome da upravlja radom fabrike u Ambahu, koja je bila u vlasništvu Mercedesa, a nalazi se na tlu Francuske.

Pikap kamionet neće zaostajati za terenskom, putničkom verzijom, kada pričamo o mogućnosti uživanja u opremi, dok će cena zavisiti od izbora pogona. Svakako ga neće biti moguće dobiti za manje novce od 66.200 britanskih funti.

Druga premijera koju je upriličila ista kompanija se dugo krčkala u razvojnoj kuhinju. Imamo posla s vodoničnim prototipom SUV-a . Projekat je započeo u jesen 2021. godine, a za glavnog partnera je imenovan korejski Hyundai. Podsetićemo, to je onaj isti koji sklapa serijski krosover na vodonik po imenu Nexo. Međutim, BMW je obezbedio elektrohemijski generator, a koji se opet oslanja na Toyotine komponente.

Vodonični prototip poseduje originalnu transmisiju razvijenu zajedničkim snagama kompanije i austrijske firme AVL. Po jedan trakcioni električni motor je instaliran na prednjoj osovini, dok su dva nezavisna pričvršćena na zadnjoj. Nema takozvanog  diferncijala interwheel.

Kolika je snaga pogonskog sklopa ne znamo, ali je objavljeno da je ukupni obrtni moment 8.000 Nm.

Vodonični Grenadier se, posmatrana od spolja, izdvaja masivnom grbom na poklopcu motora, a to je stoga što se ispod nalazi elektrohemijski generator. Ali, kompanija je obećala da će serijska verzija promovisati drugačiju postavku i da će grba nestati.

Gama će takođe biti predmet proširenja. Prototip je u stanju da prevali svega 200 kilometara bez dopune vodonikom, dok je ciljana autonomija na nivou od 550 km. Značajna prednost Ineosa se ogleda promociji vodoničnog transporta upravo zato što ista grupacija proizvodi i sam vodonik. Hemijski koncern Ineos, u okviru kojeg posluje i automobilska divizija, već proizvodi 400 hiljada tona vodonika na godišnjim osnovama.

Naposletku, ne objaviše datum početka proizvodnje vodonične verzije Grenadiera. Barem ne još uvek.

AutoRepublika

(489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„elektrohemijski generator“? Sta podrazumevate pod ovim pojmom?

Grenadier je prvobitno bio zamisljen kao grubi terenski auto, ekvivalentan starom Defenderu, staroj G klasi Mercedesa ili modernom Dzipu Wrangler. Vec u toku razvoja se transformisao u luksuzno terensko vozilo! Sa ovakvim dimenzijama tesko ce naci interesente u Evropi, publika ovde ne pokazuje mnogo interesovanja za pikap!

Zasto vodonik? Pa, iz dva razloga:

– radijus kretanja po terenu
– Ineos proizvodi vodonik.

Milan Grozdanović

Elektrohemijski generator su gorive celije

Matija

Zvuci logicno. Cija je ovo ideja?

Milan Grozdanović

Na sta konkretno mislis?

Matija

Na tu definiciju: „Elektrohemijski generator“. Za mene je sasvim nova i pozdravljam inicijativu. Kako bi bilo da se pozabavimo pojmovima „hatch“ i „liftback“ – tipovi karoserije. Nemci imaju svoje izraze, dosta precizno oznacavaju tipove i mogu da se prevedu ali to na srpskom ne zvuci lepo!

Milan Grozdanović

Kako bese, stufenheck i ima jos jedan termin, ne mogu da se setim. Za mene licno je i liftbek hecbek, mada ima razlike. Opel vectra bi trebalo da je liftbek?

Zvezdan je skovao ili je tako preveo izraz. Mada, elektrohemijski generator moze da bude bilo sta sto na osnovu hemijske reakcije generise elektricitet

Matija

Nemci imaju sledece opste primenjene ali ipak nezvanicne definicije: – Stufenheck – stepenasti rep, na primer Mercedesove limuzine. – Fließheck – aerodinamicni kosi rep, gde se krov u kontinuitetu spusta do kraja karoserije, na primer Audi A7. – Steilheck – strmi rep, kao Golf na primer. – Kombiheck – limuzina sa produzenom kabinom do kraja karoserije. – Großraumlimousiene – velikoprostorna limuzina, miniven Napomena: Golf niko ne naziva kombijem jer njegova kabina nije produzena, samo je kratka! Kod gorivne celije za sada bih ostao kod ove definicije jer se u engleskom i nemackom bas tako zovu i lako se prevode. Ali… Pročitaj više »

'79 DeVille

Interesantna observacija, ali ja bih primetio nesto sto ne štima baš najbolje. Naime, reč ‘gorivna’ je vrlo slična reči ‘drvena’. Po meni očiglednoj logici, ako je drvena napravljena od drveta, gorivna je načinjena od goriva, što nije istina. Po mom mišljenju, srpski jezik nema odgovarajuću reč za prevod izraza ‘fuel cell’. Fuell znači gorivo, tako da alternativni izraz ‘goriva ćelija’ isto tako nije ispravan. ‘Gorivo’ je ono što je gori kada je zapaljeno. I na engleskom jeziku fraza fuel cell ne ukazuje na pravu upotrebu uređaja. To je samo idiomska konstrukcija koju je prilično besmisleno prevoditi na srpski. Meni lično… Pročitaj više »

BB
Milan Grozdanović

Realno, nije tezak 😉

Matija

Srpski je mnogo tezi, jer se kod nas sve menja prema rodu, broju i padezu! Osim toga imamo bezbroj neregularnih promena. Svega toga u nemackom nema. Meni je rod imenica najveci problem, uglavnom je suprotan od naseg!