1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prve fotografije: simpatični „kockar“ Chery QQ i rival najjeftinijeg elektromobila
Prve fotografije: simpatični „kockar“ Chery QQ i rival najjeftinijeg elektromobila
0

Prve fotografije: simpatični „kockar“ Chery QQ i rival najjeftinijeg elektromobila

310
0
Podelite sa prijateljima:

Svojevremeno su se modeli ove kineske marke prodavali i na našem tržištu, a posedovali su ih u voznom parku i neki državni organi. Kada je maleni hečbek Chery QQ debitovao, nismo ga videli na Balkanu, a od Evrope se prodavao samo u Rusiji, gde je ponuda otvorena tokom 2005. godine. Kao što ni kod nas Chery nije dospeo do velikog broja vlasnika, ni u Ruskoj Federaciji ih nije isporučeno značajno više, pa je do kupaca dospelo svega 3.700 komada modela QQ, koji je u stvari nezvanična replika malenog heča iz Koreje, Daewooa Matiza.

Druga generacija Cheryija QQ je premijerno prikazana tokom 2013. godine, kada je viđena promena u karoserijskoj konfiguraciji mališana, ali takvog „deliju“ već nismo mogli videti nigde na Starom kontinentu. Sada je u matičnoj Kini skinut veo s predstavnika trećeg pokolenja, i može se reći da je QQ opet promenio obličje.

Novajlija više ne pripada kategoriji hečbeka s petoro vrata iz A segmenta, već se priključio plejadi električnih mikroautomobila s troje vrata. Takvi četvorotočkaši bivaju sve popularniji u Kini, dok je prošle godine predstavljeni  EV model nazvan Wuling Mini, postao bestseler među elektromobilima, verovatno ponajpre zbog atraktivne cene od 4,5 hiljada američkih dolara. I upravo taj model će biti glavni konkurent junaku ove priče. Kinezi će u ovom segmentu birati između ta dva elektromobil(čić)a.

Gabarite novog QQ-a možemo da poredima s nama bliskijim Smartom Fortwo, od kog je po dimenzijama superiorniji. Tako je novitet dug 2.980 milimetara, dok je visok 1.637 mm, ali je zato od pomenutog Smarta za 17 milimetara skromnije širine (1.496 mm). Međuosovinski razmak iznosi 1.960 mm.

Dizajn optike na ovom mališanu je unificiran, pa tako i prednje i zadnje signalne grupe „furaju“ diode raspoređene u obliku potkovice, dok je konektor za dopunu baterije postavljen na nosu vozila. Bolje je možda reći da je skriven ispod amblema marke. Lepo je naglasiti i da je konstruktor obećao da će ponuditi celu paletu pristajućih pastelnih nijansi za karoseriju QQ-a.

Ovog antipoda Audijeve linije koju obeležava indeks „Q“, pokreće samo 27 „konja“ snažni elektromotor, dok je rešenje za bateriju nađeno u jeftinoj litijum-gvožđe-fosfatnoj opciji. Još se zna da će novi QQ biti prvi model povezan s ekosistemom zvanim Chery iCar, a koji će inkorporirati i onlajn usluge i daljinski pristup vozilu putem aplikacije instalirane na pametnom telefonu.

Punomasnu premijeru novitata bi trebalo očekivati u bliskoj budućnosti, dok je početak prodaje mikroautomobila najavljen za zadnje tromesečje 2021. godine. Nastupaće (za sada koliko znamo) samo među braćom Kinezima.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments